Dunwell, cea mai mare agentie de brokeraj specializata in sectorul industrial, a obtinut o cota de 35% din piata intermedierilor de spatii logistice si industriale in primul semestru al anului, cu tranzactii de aproximativ 45.000 mp, consolidandu-si, astfel, pozitia in topul celor mai mari agentii de consultanta imobiliara din Romania.
Specialistii Dunwell au tranzactionat atat spatii de depozitare, cat si viitoare unitati de productie, reprezentand extinderi, relocari sau proiecte noi. Suprafata medie tranzactionata de Dunwell in prima jumatate a anului s-a ridicat la 5.000 mp.
“Piata industriala din Romania traverseaza o perioada foarte buna, marcata de un interes crescut din partea investitorilor, lucru confirmat si de rezultatele pozitive inregistrate in prima parte a acestui an, cand am reusit sa depasim o treime din cota de piata a tranzactiilor realizate de agentiile cu activitate in sectorul industrial. Ne asteptam ca acest trend sa se mentina si in a doua parte a anului, pentru ca pana la finalul lui 2019 sa depasim pragul de 100.000 mp de spatii industriale tranzactionati”, a declarat Marian Orzu, managing partner Dunwell.
Potrivit datelor Dunwell, in prima jumatate a anului, in piata industriala s-au tranzactionat circa 280.000 mp, din care peste 125.000 mp au fost realizati de catre agentiile de consultanta imobiliara, diferenta reprezentand tranzactii directe ale dezvoltatorilor. Aproximativ 50% din totalul tranzactiilor din primul semestru a fost realizat in locatiile din Bucuresti, 70% dintre acestea fiind incheiate de agentiile de consultanta. Alte zone de tranzactionare sunt Timisoara si Ploiesti.
Din totalul tranzactiilor realizate de agentii, peste 80% din totalul suprafetelor a fost reprezentat de depozitare, diferenta fiind productie. Aproximativ 90% din tranzactiile spatiilor cu destinatie de productie au fost securizate de echipa Dunwell.
Pentru anul in curs, Dunwell estimeaza ca volumul tranzactiilor va fi similar cu cel din 2018 si se va situa la peste 500.000 mp, realizate atat de agentii, cat si direct cu dezvoltatorii.
In ceea ce priveste livrarile de noi spatii industriale, stocul total de proiecte moderne a depasit la jumatatea anului pragul de 4 milioane mp, in conditiile in care potentialul de dezvoltare anuntat la inceputul lui 2019 se ridica la aproximativ 750.000 mp noi proiecte de spatii industriale la nivelul intregii tari.
Proiecte noi pe harta dezvoltarilor industriale
Dezvoltatorii de proiecte industriale au inceput sa se orienteze spre noi zone de interes, dupa ce au observat potentialul de crestere al oraselor regionale sau al unor noduri rutiere tot mai cautate. Astfel, noi terenuri au fost securizate, iar pe spatiul disponibil se vor ridica noi parcuri industriale.
“Observam un interes tot mai mare pentru regiunea de Est a tarii si in noi locatii, pana acum mai putin populare din Bucuresti, cum este cazul zonei de Nord-Est, din apropierea autostrazii A3 (Bucuresti – Ploiesti). De asemenea, se remarca si o cerere crescuta pentru proiecte Inner City Logistics, cunoscute pentru facilitatea de << last mile delivery >>, prin care produsele ajung la utilizatorul final intr-o perioada mai scurta de timp, cum este cazul zonelor Preciziei, Pipera, Theodor Pallady sau Berceni, locatii aflate practic in interiorul centurii ocolitoare a Capitalei. Aceasta evolutie vine si ca urmare a demararii unor proiecte de infrastructura care au creat oportunitati de dezvoltare si pun bazele unor viitoare investitii de anvergura. Mai mult, orase precum Roman, Bacau, Iasi, Craiova sau Constanta se afla astazi pe harta de interes a marilor investitori”, a declarat Daniel Cautis, managing partner Dunwell.
O tendinta pe piata industriala este reprezentata de inchiderea unor fabrici de textile si incaltaminte din Vestul Romaniei, in contextul in care forta de lucru a devenit mai scumpa dupa cresterile salariului minim, ceea ce a facut ca multi investitori sa isi regandeasca strategia si optiunile. Acestia au optat fie pentru deschiderea de noi facilitati de productie in Estul tarii, in noi zone de dezvoltare economica, fie pentru relocarea activitatii cu totul, in alta tara.
“Investitorii se uita cu atentie la Romania si la oportunitatile de dezvoltare de aici, dar tot mai multi inclina spre proiecte in Estul Romaniei sau in zone mai putin aglomerate, care sa le faciliteze o dezvoltare in perspectiva si o piata noua, asa cum este cazul companiilor din domeniul automotive, care aleg locatii precum Iasi, Roman sau Bacau pentru noile unitati de productie din tara noastra”, a adaugat Daniel Cautis.
Dezvoltatorii si investitorii au inceput sa securizeze terenuri pentru proiectele ce vor fi livrate din 2020
Terenurile cu destinatie industriala sunt tot mai cautate de investitori si dezvoltatori imobiliari, care doresc extinderea activitatii din Romania sau care cauta oportunitati de dezvoltare in zone noi. Echipa de terenuri a Dunwell se afla in discutii avansate cu dezvoltatori imobiliari si investitori care isi doresc sa securizeze terenuri in orasele cu cel mai mare potential din Romania.
„Am semnat mai multe pre-contracte pentru terenurile aflate in noile zone de interes pentru investitii industriale. Mai multi dezvoltatori au securizat terenuri in zona de Nord, in apropierea autostrazii A3 (Bucuresti - Ploiesti), acolo unde preturile incep sa creasca proportional cu cererea tot mai ridicata, pretul pornind de la 30 euro/mp si putand ajunge si la 60 euro/mp, cat si in Estul Capitalei, unde, din 2020, ne asteptam la inca 200.000 mp proiecte industriale si unde preturile sunt mai atractive, de 25 - 35 euro/mp. Zona de Vest a Capitalei ramane de interes pentru dezvoltatori, unde noi proiecte vor fi demarate de anul viitor si unde preturile, datorita unei concurente ridicate, se afla la un nivel foarte competitiv. Din pacate, lipsa infrastructurii din Sudul Capitalei, din apropierea centurii ocolitoare, este o piedica in demararea de noi proiecte industriale. La nivel de tara, Cluj, Constanta, Bacau, Craiova si Brasov sunt orasele cu cele mai atractive terenuri si care promit dezvoltari considerabile in urmatorii ani”, a declarat Laurentiu Badea, managing partner si responsabil al departamentului Land Development din cadrul Dunwell.