RO EN
The cart is empty

DEVA: Fonduri de 22 milioane lei pentru reabilitarea zonei Dealul Cetatii

Primarul Municipiului Deva, Nicolae-Florin Oancea, a semnat cu ADR Vest contractul de finantare prin Programul Operational Regional (Regio-POR) 2014-2020 pentru proiectul "Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetatii Deva, monument al naturii si istoric cu valoare turistica ridicata din Municipiul Deva - Refunctionalizarea Incintei I", in valoare totala de 21.996.485,74 lei, inclusiv (echivalentul a 4.724.940 de euro), dintre care:
-21.556.556,03 lei (4.630.441,2 euro) - valoarea asistentei nerambursabile solicitate;
-439.929,71 lei (94.498,8 euro) - valoarea cofinantarii Municipiului Deva.
-Perioada de implementare a proiectului: iulie 2019 - august 2023.
-Perioada de executie a lucrarilor si receptia la terminarea lucrarilor: 37 de luni, estimate a se desfasura in intervalul aprilie 2020 - mai 2023.
Principalele lucrari ce vor fi executate:
-SECTOR A: Turn poarta - reabilitare volumetrica (constructia are doua nivele de vizitare, in care vor fi expuse litografii de epoca si alte imagini istorice cu Cetatea Deva).
-SECTOR B: Latura de Vest (Turnul de Vest, cisterna, zidurile de fortificatie cu drum de straja, din piatra) - lucrari de curatare a zidurilor, injectari, plombari, consolidari (in Camera 1, in zona parterului, va fi expusa o macheta a Cetatii in forma finala, care va facilita intelegerea volumetriei monumentului inclusiv de catre persoanele cu dizabilitati de vedere; in Camerea 2 vor fi expuse uniforme militare din a doua parte a secolului XVII, considerata "epoca relevanta" pentru Cetatea Deva; Camera 3 - cu o suprafata foarte mica, va fi folosita, in principal, ca spatiu tehnic destinat sonorizarii si luminilor specifice pentru evenimente culturale; platforma din fata celor 3 abside ogivale va putea fi utilizata ca scena pentru evenimentele culturale gazduite in Cetate; platforma superioara, situata la nivelul drumului de straja, la aceeasi cota cu cele doua guri de tragere ale Donjonului de Vest, va gazdui piese de artilerie specifice epocii).
-SECTOR C: Latura de Est (decantorul, fosta magazie de arme, zidurile de delimitare a Incintei I). Magazia de arme va gazdui, conform functiunii initiale, o expozitie de arme specifice diferitelor epoci istorice prin care a trecut Cetatea. Deasupra magaziei de arme, se va amenaja Platforma Belvedere Est - cel mai spectaculos loc din Incinta I, care va gazdui evenimente cu specific istoric si va fi, in acelasi timp, un pol de atractie major in circuitul de vizitare a Cetatii, avand in vedere ca de aici poate fi admirat atat orasul, cat si toata Valea Muresului.
-SECTOR D1: Zona Palat Princiar ("inima" Incintei I) si cele doua pivnite de la nivelul inferior - - lucrari de curatare a zidurilor, injectari, plombari, consolidari (la cota nivelului principal al Palatului se va amenaja un spatiu expozitional dedicat heraldicii specifice epocilor istorice prin care a trecut Cetatea; in Pivnita Mare va fi creata o "scena din viata zilnica a garnizoanei", cu manechine costumate specific si cu unelte istorice; in Pivnita Mica se va transforma intr-o incapere memoriala, dedicata lui David Ferencz - fondatorul si primul episcop al Bisericii Unitariene, care a fost incarcerat si a murit in Cetatea Deva).
-SECTOR D2: Laturile de Sud (partial) si de Est (partial) ale Palatului - care cuprind pivnitele nr. 3 si nr. 4 si camera de legatura dintre curtea mare si curtea mica. Pe Platforma Belvedere Sud, care ofera o panorama spectaculoasa asupra orasului, vor fi amplasate dispozitive tip "binoclu" si panouri informative despre evolutia istorica a orasului. In locul fostei pivnite de vinuri a garnizoanei Cetatii, va fi amenajata Sala Multimedia, care va fi dotata cu monitoare, instalatie audio performanta, panouri interactive ,,touchscreen'' si dispozitive de proiectie pentru holograme (spatiul va putea fi folosit pentru simpozioane, conferinte, sala de curs pentru lectii deschise de istorie etc.).
-SECTOR E: zona de Nord a Incintei I. Incaperile adiacente zidului de Nord (care au avut functiunile de corp de garda, arest si temnita) sunt primele constructii pe care le percepe vizitatorul care intra in Incinta I. Pentru ca se afla in stare avansata de degradare, zidurile acestora vor fi desfacute si reconstruite pana la cota de coronament propusa in proiect (intre 1,2 si 2,2 metri inaltime). In corpul de garda si arest vor fi expuse elemente de piatra sculptata, descoperite in sapatura arheologica, iar fosta temnita va gazdui obiecte specifice acestei functiuni (masa de tortura, dispozitive de schingiuire specifice epocii, catuse etc.).
-Lucrarile exterioare vizeaza 3 zone: curtea mare, curtea mica si zona de legatura dintre cele doua curti (fostul corp de Est al garnizoanei). Curtea mare va fi dedicata evenimentelor culturale, iar in subsolul curtii mici vor fi amenajate grupuri sanitare, cu facilitati inclusiv pentru persoanele cu dizabilitati.
De asemenea, proiectul include realizarea iluminatului (general, de securitate si arhitectural), precum si digitizarea monumentului.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter