RO EN
The cart is empty

COVASNA: Finantare pentru pentru actualizarea Planurilor Urbanistice Generale

In cadrul programului national, judetul Covasna beneficiaza de finantare in valoare de 528 mii lei in exercitiul bugetar 2018 prin intermediul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in vederea elaborarii si/sau actualizarii Planurilor Urbanistice Generale ale localitatilor. Din aceasta suma vor primi finantare in acest scop, intr-o prima etapa a acestui exercitiu bugetar, un numar de 27 de unitati administrativ teritoriale (U.A.T.-uri), printre care 2 municipii, 2 orase si 23 comune.
Legea impune consiliilor locale sa-si actualizeze sau sa-si refaca planurile urbanistice generale o data la zece ani, dar aceasta cuprinde si posibilitatea prelungirii valabilitatii lor elaborate si aprobate pana in anul 2003, pana in data de 30 decembrie 2018. In judetul Covasna cinci localitati au PUG-uri elaborate dupa anul 2003, si anume: comunele Bradut si Ghelinta si-au actualizat PUG-ul in 2006, comunele Arcus si Dalnic in 2008, iar comuna Barcani si-a revizuit PUG-ul in 2014. Documentatia comunei Ozun este finalizata, momentan se asteapta un ultim aviz de la Ministerul Dezvoltarii Regionale, dupa care PUG-ul poate fi adoptat de Consiliul Local pentru a intra in vigoare - ne-a explicat primarul comunei, Ráduly István, mentionand ca procesul de elaborare al documentatiei a inceput acum 7 ani.
Comuna Micfalau a inceput intocmirea documentatiei anul trecut, procedura fiind ingreunata si de faptul ca a fost dificila gasirea un proiectant disponibil. ”Anul trecut in august am demarat procedura, pana acum s-a finalizat documentatia topografica, acum se face identificarea terenurilor situate in intravilan si am inceput procedura de avizare. Pentru o comuna mica cum este Micfalau se cer 16 avize diferite pentru care sunt necesare si studii de specialitate. In varianta cea mai optimista documentatia poate fi finalizata cam in trei ani” - a precizat primarul comunei, Demeter Ferenc.
Planul Urbanistic General cuprinde o serie de reglementari operationale de natura urbanistica, la nivelul localitatii, incepand de la amplasarea, regimul de aliniere, regimul de construire, regimul de inaltime, dimensionarea, conformarea si executarea constructiilor, continuand si cu prescriptii de detaliu cum ar fi: cromatica, materialele utilizate, configuratia frontului la strada, tipul de gard, forma acoperisului si pana la functiunile permise pe amplasament ale cladirilor, totodata stabileste si delimiteaza teritoriul intravilan, zonele de locuinte si cele ale unitatilor industriale, precum si zonele afectate de servitutile de utilitate publica, traseele cailor de comunicatie si dimensionarea lor si de asemenea distributia spatiilor publice etc. Planul Urbanistic General este elaborat de catre un arhitect sau urbanist atestat de Registrul Urbanistilor din Romania (R.U.R.), in judet existand 12 astfel de specialisti cu competente de atestare pentru coordonarea documentatiilor de Urbanism P.U.G. Documentatia trebuie aprobata de catre consiliul local al U.A.T.-ului respectiv, cu avizul prealabil al arhitectului sef al judetului.
”Intr-adevar este vorba de o documentatie complexa, dar deosebit de importanta pentru ca Planul Urbanistic General stabileste pe termen mediu, directia de dezvoltare a localitatilor, tocmai de aceea sustinem autoritatile locale sa actualizeze PUG-urile. Pentru elaborarea si actualizarea Planurilor Urbanistice Generale se pot solicita fonduri guvernamentale, anul acesta 27 de Unitati Administrativ Teritoriale au cerut si au primit finantare, in total 528 de mii lei” - a declarat Tamás Sándor, presedintele CJ Covasna.
„Consideram ca este important sa fie echilibru intre patrimoniul cultural construit si tendintele contemporane, exigentele secolului XXI, de aceea sustinem actualizarea Planurilor Urbanistice Generale in mod regulat. In acelasi timp pentru cei care solicita autorizatii de construire, propunem folosirea Ghidului de arhitectura - zona Secuime, elaborat in 2017 de Ordinul Arhitectilor din Romania. Este un ghid care trateaza separat traditiile arhitecturale a 28 de regiuni traditionale din tara, printre care si zona Secuime, iar patrimoniul construit al judetului Covasna este pretios, merita pastrat si dus mai departe” - a subliniat Gabriel Niste, arhitectul sef al judetului Covasna.
Datorita programului national multianual care se deruleaza in baza unui contract de finantare incheiat intre consiliul judetean si Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in 2018 vor putea actualiza prin finalizarea procedurii de avizare/aprobare sau vor putea continua respectiv incepe elaborarea documentatiei de urbanism un numar de cel putin 27 de Unitati Administrativ Teritoriale (U.A.T.-uri). Anul acesta cele 27 de U.A.T.-uri din judetul Covasna vor primi in acest scop o suma cuprinsa intre 12 si 23 de mii lei, CJ Covasna semnand contractul de finantare in acest exercitiu bugetar in valoare totala de 528.344 lei. In vederea actualizarii Planurilor Urbanistice Generale si Regulamentelor de urbanism aferente, realizarea sistemului informational specific domeniului imobiliar-edilitar si bancilor de date la nivel national si elaborarea hartilor de risc natural pentru seism si alunecari de teren se aloca anual finantare, in cadrul programelor nationale pe domeniile specifice.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter