RO EN
The cart is empty

COFACE: Stagnarea pretului petrolului afecteaza finantarea companiilor

Stagnarea preturilor mici ale petrolului afecteaza conditiile de lichiditate in tarile Consiliului de Cooperare din Golf (GCC). Acest lucru incetineste veniturile fiscale guvernamentale, restrangand lichiditatile in sectorul bancar, crescand costurile finantarii si diminuand cresterea economica (2,1% in 2017, conform prognozei Coface). Raportul analizeaza faptul ca mai multe restrictii asupra subventiilor guvernamentale ar exacerba incetinirea cresterii depozitelor.
Ratele interbancare au crescut, iar masa monetara a incetinit in regiune. Aceasta situatie a fost mai ales o problema pentru Oman si Bahrain, intrucat au cele mai slabe amortizoare fiscale si externe din regiune. Acest lucru inseamna ca restrangerea conditiilor de lichiditate a avut un impact mai profund asupra finantarilor corporative in aceste doua tari, comparativ cu altele, cum ar fi Emiratele Arabe Unite (EAU) si Arabia Saudita, care beneficiaza de amortizoare financiare mai puternice.
In general, cresterea imprumuturilor este de asteptat sa inregistreze o evolutie solida de 4,9% in 2017. Totusi, aceasta este mult mai redusa fata de cresterea medie anuala de 9,2%, inregistrata intre 2012 si 2016. 
"Resursele restrictionate ar face bancile mai selective in acordarea imprumuturilor in 2017 si 2018. Acest lucru ar limita de asemenea accesul la finantare pentru corporatii, in special pentru companii mici si mijlocii, intrucat ele reprezinta riscuri mai mari", a declarat Seltem Iyigun, economist Coface.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter