RO EN
The cart is empty

COFACE: Crestere de 5% a numarului insolventelor din semestrul intai 2018

Numarul companiilor mari cu cifra de afaceri peste 1 milion de euro care au intrat in insolventa in primul semestru al anului 2018 a crescut cu aproape 5%, ajungand la 189. Cresterea insolventelor in randul firmelor mari reprezinta o problema sistemica, deoarece acestea propaga un soc financiar si social mai mare in mediul de afaceri deja foarte polarizat.
Desi numarul insolventelor din prima jumatate a anului curent este la un minim al ultimilor zece ani, pierderile generate creditorilor sunt la un nivel foarte ridicat, aproape de pierderile maxime din ultimul deceniu.
Coface Romania a realizat un nou studiu privind evolutia insolventelor, de aceasta data luand in considerare cazurile noi de la Buletinul Procedurilor de Insolventa (BPI) din primul semestru al anului curent. Conform datelor preliminare publicate de BPI si in baza metodologiei Coface, in primul semestru 2018 s-au deschis 4.199 proceduri noi de insolventa, in scadere cu 5% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand s-au deschis 4.442 de insolvente. Companiile insolvente in primul semestru al acestui an au cauzat creditorilor (institutiilor de credit, furnizorilor etc.) pierderi totale de aproape 5 MLD RON, in crestere cu 10% comparativ cu aceeasi perioada din 2017.
De asemenea, numarul locurilor de munca inregistrate de firmele insolvente in primul semestru 2018 este in crestere cu 35%, ajungand la aproape 26.000 de salariati.
Evolutia insolventelor si impactul economic
Cresterea impactului companiilor insolvente asupra mediului de afaceri este inregistrata pe fondul deteriorarii contextului fiscal si antreprenorial din Romania, care alimenteaza o fluctuatie majora a ritmului cresterii economice si a companiilor nou inregistrate in comparatie cu cele care isi intrerup activitatea. Perioada de expansiune este mult peste potential si poate fi urmata de o recesiune mai dura.
Contextul macroeconomic devine instabil din cauza politicilor fiscale prociclice care alimenteaza cresterea unui deficit fiscal foarte ridicat intr-o perioada de temperare a cresterii economice.
- Deficitul fiscal in primul semestru 2018 este de -14,96 MLD RON, cel mai ridicat din ultimii 8 ani, de aproape 2,4 ori peste nivelul din aceeasi perioada a anului anterior. Decalajul dintre veniturile si cheltuielile publice creste accelerat, in contextul in care trimestrul doi a inregistrat un deficit fiscal de 10 MLD RON, de doua ori peste nivelul din primul trimestru;
- Deficitul fiscal record este determinat de cresterea cheltuielilor publice (+19%), mult mai accelerat fata de avansul veniturilor publice (+12,6%). Cheltuielile publice sunt concentrate in proportie de 71% in cheltuieli de personal (care cresc cu 24%, totalizand o crestere de aproape 50% in ultimii trei ani) si cheltuieli cu ajutoare sociale (care avanseaza cu +14%);
- Cresterile de salarii se reflecta in avansul consumului, care alimenteaza presiuni inflationiste semnificative in contextul unei productii domestice limitate. Inflatia anuala creste la 5,4% in Iunie, cel mai ridicat nivel din UE;
- Dobanzile din piata monetara interbancara cresc in linie cu inflatia, in contextul lansarii unei politici monetare restrictive intr-un ritm acomodativ (gradual) de catre BNR;
- Cresterea economica a decelerat la 4,2% in primul semestru din acest an si se va incadra in intervalul 4% - 4,5% pe parcursul intregului an, semnificativ sub prognoza de 5,5% pe care este bazat bugetul public pentru anul curent;
- Temperarea cresterii economice este determinata de scaderea gradului de incredere a consumatorului, care inregistreaza cel mai scazut nivel din ultimii patru ani. O explicatie este scaderea venitului disponibil din cauza cresterii dobanzilor pentru creditele aflate in derulare si cresterea preturilor pentru majoritatea produselor din cosul de consum.
Mediul de afaceri este afectat de regenerarea distructiva. Numarul companiilor care si-au intrerupt activitatea in primul semestru din 2018 este de 74.442 de firme, in crestere cu 12% fata de aceeasi perioada a anului anterior. In acelasi timp, numarul SRL-urilor nou inmatriculate in primul semestru al anului curent este de 45.276, in scadere cu 19% fata de aceeasi perioada din 2017. Acest fapt indica o deteriorare a increderii in perspectivele economiei pe termen mediu-lung din partea antreprenorilor actuali sau a celor care se gandesc sa infiinteze o companie.
Sectoarele cu cele mai multe insolvente
Cele mai multe insolvente deschise in primul semestru al anului curent au fost in comertul cu amanuntul (674), urmat de constructii (663) si comertul cu ridicata si distributie (624).
“Principalii factori care duc la deteriorarea comportamentului de plata a companiilor, pe de o parte, respectiv scaderea nivelului de incredere a antreprenorilor, pe de alta parte, sunt cresterea cheltuielilor, in special cele cu salariile, utilitatile si combustibilul, cresterea cheltuielilor privind dobanzile si rambursarea creditelor bancare, impredictibilitatea fiscala. La toate acestea se adauga economia subterana din Romania, estimata de Comisia Europeana la aproape 28% din PIB, cel mai ridicat nivel din UE dupa Bulgaria, ceea ce permite concurenta neloiala si dificultatea de a fi competitiv, dificultatea de a gasi forta de munca la un salariu care sa reflecte productivitatea reala”, a precizat Iancu Guda, Services Director, Coface Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter