RO EN
The cart is empty

COFACE: 57% dintre companii isi platesc datoriile cu intarziere nejustificata

Sectorul lucrarilor de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale a avut in 2016 o evolutie negativa a veniturilor, acestea scazand cu 8% fata de 2015, profitabilitatea fiind in crestere, de la 4,8% in 2015 la 6,5% in 2016.
„Raportandu-ne la dinamica veniturilor, sectorul a inregistrat o scadere de peste 11% in 2016, comparativ cu anul precedent. Desi profitabilitatea consolidata a fost in crestere, 1 din 2 companii a marcat o deteriorare a rezultatului net. 73% din totalul datoriilor sunt reprezentate de cele curente, ceea ce indica faptul ca orizontul de finantare ramane cu precadere unul pe termen scurt, in conditiile in care 70% dintre firme au numai datorii curente”, a declarat Alexandru Fotia, Senior Financial Analyst, Coface Romania.
Pentru analiza curenta au fost agregate datele a 30.835 de companii care au depus datele financiare pentru 2016 si care au generat o cifra de afaceri consolidata de 29,45 MLD RON. Firmele au raportat o durata medie de incasare a creantelor fluctuanta pentru ultimii cinci ani, dar peste pragul raportat la nivel national. Durata medie de colectare a creantelor in sectorul analizat a scazut de la 164 de zile, nivelul din 2012, la 145, in 2016, in timp ce media la nivel national, in aceeasi perioada analizata, a scazut de la 100 de zile pana la 93.
In plus, se remarca, in 2017, o frecventa ridicata si in crestere a incidentelor bancare, cu precadere majore. Cu toate ca numarul companiilor care au avut incidente este mai mic decat in 2016, volumul incidentelor a atins maximul ultimilor trei ani. Acest fenomen a aparut ca urmare a faptului ca aproximativ 33% din total a fost inregistrat de trei companii.
„Sectorul prezinta semnale de inrautatire a comportamentului de plata, desi din punct de vedere al activitatii, datele INSEE indica o evolutie pozitiva a acestuia in 2017 si in primele luni ale lui 2018.
In 2016 s-a inregistrat un maxim al numarului de companii cu cifra de afaceri peste 1 MIL EUR cu incidente de plata. Este ingrijorator faptul ca desi numarul de companii cu datorii la Bugetul de Stat a scazut in 2017 - foarte probabil datorita pragurilor introduse de ANAF - valoarea acestora a crescut foarte mult, fiind de cinci ori peste nivelul din 2015”, a declarat Nicoleta Maruntelu, Senior Financial Analyst, Coface Romania.
Constructiile de locuinte in mediul urban versus rural
In 2016 si 2017, cele mai multe locuinte au fost construite in mediul urban, respectiv 53% si 55% din total, iar numarul este in crestere. In schimb, in mediul rural, tendinta este de scadere, de -1% in 2017, comparativ cu 2016. Din punct de vedere al surselor de finantare, contributia majoritara este a fondurilor private, in usoara scadere in 2017 (97%), comparativ cu 2016 (98%), in timp ce fondurile publice sunt intr-o usoara crestere.
Pe regiuni de dezvoltare, cele mai multe locuinte au fost finalizate, in 2017, in Bucuresti - Ilfov si Nord - Vest (18% din total), urmate de Nord-Est (15%) si Centru (14%). In ceea ce priveste evolutia comparativ cu 2016, din 8 regiuni, 5 au avut cresteri, cele mai mari fiind in Centru (18%), Nord-Vest (10%) si Vest (7%). Regiunile cu o scadere a numarului de locuinte terminate sunt: Nord-Est (-9%), Bucuresti-Ilfov (-5%) si Sud-Vest (-1%).
Din totalul celor 30.835 de companii active in 2016, Coface a analizat 2.082, ceea ce reprezinta aproximativ 7%, dar cu o pondere de 71% in cifra de afaceri consolidata la nivel de sector. In acest context, cele mai multe companii (41%) sunt incadrate de Coface cu un risc mediu-mare. La extreme se afla, cu procentaje de 15%, companii cu un risc mare de insolventa, respectiv 24% companii cu risc scazut.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter