Presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise, a anuntat vineri, 6 octombrie 2017, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la sediul forului administrativ judetean, faptul ca a semnat contractul de finantare a proiectului european privind „Restaurarea, conservarea si punerea in valoare a Ansamblului monument istoric Castel Banffy, sat Rascruci, comuna Bontida, judetul Cluj”.
Proiectul, a carui durata de implementare este de maxim 42 de luni, urmeaza a fi derulat in cadrul Programului Operational Regional 2014 – 2020 - Fondul European de Dezvoltare Regionala, valoarea totala a acestuia fiind, in urma indexarii la valoarea actualizata a TVA-ului, de 19.972.586,04 lei cu TVA, din care finantarea nerambursabila este de 98%, respectiv 19.135.516,10 lei cu TVA iar contributia proprie a Consiliului Judetean Cluj este de 390.520,74 lei cu TVA (2%).
„A fost pentru mine o mare bucurie faptul ca am semnat acest contract prin care nu mai putin de 5,1 milioane de euro din fonduri europene vor contribui la revitalizarea acestui superb edificiu de patrimoniu, redandu-i astfel maretia si splendoarea de odinioara. In acest fel, odata cu introducerea castelului in circuitul turistic vom crea un nou punct de interes si vom contribui la o si mai intensa dezvoltare economica si promovare a intregii zone”, a declarat presedintele Consiliului Judetean, domnul Alin Tise.
Obiectivul general al proiectului il reprezinta restaurarea si conservarea Ansamblului monument istoric Castel Banffy din satul Rascruci, nr. 512, format din cladirea castelului si parcul care il inconjoara, atat din punct de vedere al valorificarii patrimoniului cultural si a identitatii culturale, cat si in ceea ce priveste impulsionarea dezvoltarii locale. In acest scop, Consiliul Judetean Cluj, in calitate de proprietar al cladirii, a decis schimbarea functiunii Castelului in Centru cultural reprezentativ pentru judetul Cluj, capabil sa gazduiasca diverse evenimente culturale. Acest fapt va determina crearea, intr-o prima etapa, a sase locuri de munca, urmand ca, in functie de gradul de utilizare si de vizitare a obiectivului, numarul acestora sa creasca progresiv. De asemenea, deschiderea acestui obiectiv de patrimoniu pentru vizitare si organizare de evenimente culturale va aduce o plus-valoare atat obiectivului turistic in sine cat si zonei in ansamblu. In mod concret, in ceea ce priveste cladirea Castelului, a carei suprafata totala desfasurata este de 1.878,20 mp, vor fi realizate o serie de lucrari specifice de restaurare-reamenajare, la standarde ridicate de calitate, al caror rol este acela de a reconstrui, din materiale asemanatoare ca forma si compozitie, toate elementele de constructii si decorative. Lucrarile de restaurare vor privi atat zidurile interioare si exterioare, compartimentarile, finisajele, instalatiile de utilitati cat, mai ales, componentele artistice: tamplariile, ornamentica si finisajele din lemn si lemn pictat, mobilierul cu valoare istorica, semineul, sobele de teracota, vitraliile, inscriptiile, precum si celelalte elemente artistice care s-au pastrat sau care vor fi reconstituite in baza fotografiilor de arhiva. Functiunile propuse prin intermediul acestui proiect vizeaza edificarea unei sali de expozitii, a unei sali de conferinta, a unei sali multifunctionale, a unei sali de curs/lectura media, respectiv a unei biblioteci-birou de cercetare.
In ceea ce priveste restaurarea parcului Castelului, aceasta se va axa, in principal, pe amenajarea lacului din incinta, solutia propusa de echipa de arhitecti fiind cea de decolmatare si curatare a suprafetei amenajabile, respectiv de redimensionare a acestuia pana la o suprafata de 2755 mp. De asemenea, in cadrul amenajarii acestui parc ornamental a fost prevazuta atat reproducerea in baza imaginilor de epoca, cat si construirea de la zero in cazul inexistentei elementului arhitectural, a mai multor obiecte: pontonul din lemn, porumbarul din mijlocul lacului si fantana arteziana, pasarela peste canal doua poduri pentru santul de evacuare a apei lacului, respectiv amenajarea acceselor auto si pietonale, etc.