RO EN
The cart is empty

CITR: Ponderea firmelor de impact (restructurabile si insolvabile) a ajuns la 51%

La inceputul lui 2018, numarul companiilor in distress a ajuns la 51% din totalul companiilor de impact, inversand, pentru prima data balanta intre companii sanatoase si companii in dificultate. Desi numarul companiilor de impact creste comparativ cu anul precedent, procentul de 4% al acestora in piata ramane neschimbat, iar valoarea lor ca pondere in economie creste exponential.
Mai mult de jumatate din cele aproape patru milioane de salariati din Romania sunt angajati in companii de impact. La inceputul lui 2018, in Romania isi desfasurau activitatea 29.000 de companii cu active peste un milion de euro.
Anca Manitiu, CEO CIT Restructuring: „De la an la an remarcam o concentrare tot mai mare a pietei, din perspectiva cifrei de afaceri, in jurul companiilor de impact. Desi ponderea companiilor mici se mentine intr-un procent covarsitor de 96%, acestea au un impact din ce in ce mai mic. Importanta lor economica, data de volumul business-ului realizat, se diminueaza continuu, dinamica ce conduce la o polarizare tot mai puternica a mediului de afaceri, intre companii de impact si restul companiilor, dar si la o accentuare a decalajelor in interiorul categoriei de impact, intre companiile finantabile, care performeaza tot mai bine pe zi ce trece si cele cu dificultati, ale caror indicatori se deterioreaza.”
Studiul CITR Group arata ca, la inceputul lui 2018, 4% din companiile romanesti concentreaza 79% din business si produc o cifra de afaceri de 237 miliarde de euro, in crestere cu 14% fata de anul precedent.
Daca pana in 2017 numarul companiilor finantabile si cel al companiilor in dificultate era relativ egal, in ianuarie 2018 balanta s-a inversat in defavoarea companiilor sanatoase, al caror numar a scazut. 20% dintre companiile nou intrate in categoria de impact genereaza 5% cifra de afaceri si isi bazeaza cresterea pe datorii suplimentare, avand 74% grad de indatorare, procent care depaseste media de 60% a categoriei. Avem, astfel, 49% companii finantabile, 30% companii restructurabile si 21% companii insolvabile.
In urma analizei realizate de expertii CITR Group reiese ca gradul de indatorare median isi pastreaza trendul de crestere, activele imobilizate au un randament de utilizare mai slab, iar managementul capitalului de lucru, exprimat prin incasarea creantelor si miscarea stocurilor, se inrautateste usor.
Numarul companiilor care se indatoreaza peste 70% creste la 43%, majoritatea avand un grad de indatorare sub 70%, in timp ce o treime din companiile de impact se situeaza in intervalul de profitabilitate de 0-5% si un grad de indatorare sub 70%.
In ceea ce priveste economia romaneasca, specialistii CITR Group au constatat ca aceasta se centreaza in intervalele de profitabilitate 0%-20% si un grad de indatorare de pana in 50%, cu o durata de recuperare a creantelor de 70 de zile.
Vasile Godinca-Herlea, CEO CITR: „Mediul de business romanesc, la 30 de ani de economie de piata, arata ca un motor care se supraincalzeste. Suntem o tara cu un business sustinut de doar 4% din totalul companiilor, iar din acest procentaj mic, majoritatea (51%) inregistreaza dificultati. Impactul mentinerii unui numar covarsitor de companii de impact in zona de dificultate pune in pericol stabilitatea comunitatii in care acestea activeaza si a ecosistemului de business. Ponderea mare a cifrei de afaceri pe care acestea o genereaza in piata creste importanta lor pentru populatia activa si necesitatea ca acestea sa fie sanatoase. Or procentul lor mic si gradul mare de dificultate pe care il manifesta, prin indicatorii analizati, ne arata cat de vulnerabil este mediul de business romanesc.”
Analizand companiile de impact pe sectoare de activitate, remarcam ca discrepanta intre primele doua sectoare de impact din punct de vedere al cifrei de afaceri se comprima fata de anul precedent. Comertul, cu 38% din cifra de afaceri pe sectoare de activitate domina si acum din punct de vedere al profitul livrat in economie, ponderea business-ului in piata, si se afla pe locul doi din punct de vedere al numarului de angajati, dupa industria prelucratoare, care o urmeaza in topuri, cu 31% cifra de afaceri.
Din punct de vedere al profitabilitatii mediane (net profit %), cele mai profitabile sectoare la inceputul anului 2018 au fost sanatate (cca 10%), agricultura (9%) si activitati hoteliere (8%). Industria IT a generat o profitabilitate mediana de cca 5%, in vreme ce industria prelucratoare, care contribuie major in vanzari, are o profitabilitate mediana de cca 3%.
Structura companiilor de impact
2017 a fost un an al consolidarii si stabilizarii companiilor finantabile conform indicatorilor pe valori mediane, cu mentinerea gradului de indatorare, a rentabilitatii activului total si a rezultatului net, si in care productivitatea angajatilor si rentabilitatea activului imobilizat a crescut usor, iar durata de incasare a creantelor a scazut.
La inceputul lui 2018, companiile restructurabile performau relativ similar, cu o usoara inrautatire pe valori mediane prin prisma profitabilitatii si a productivitatii angajatilor. Se remarca o imbunatatire usoara a managementului de capital circulant printr-o colectare mai rapida a creantelor si o rotatie mai rapida a stocurilor, in timp ce gradul de indatorare, rentabilizarea activului total si imobilizat se mentin in aceiasi indicatori.
Din punct de vedere al modului in care au performat pe valori mediane, situatia companiilor insolvabile s-a inrautatit atat ca grad de indatorare, profitabilitate, incasarea creantelor cat si ca management de capital de lucru.
Distributia pe judete a companiilor insolvabile si restructurabile
Analizand distributia georgrafica a companiilor restructurabile si insolvabile, calculata ca pondere a cifrei de afaceri a acestora din total cifra de afaceri a companiilor de impact, in 2018 se observa o reducere a numarului de judete in care ponderea cifrei de afaceri a firmelor cu probleme depasea 50% (rosu) – ajungand la 6, numarul de judete cu ponderi intre 30%-50% a ramas acelasi (gri inchis), in timp ce numarul de judete cu ponderi mai mici de 30% (gri deschis) a crescut.
Judetele al caror procent de companii vulnerabile depaseste 50% din cifra de afaceri sunt recunoscute, in general, pentru activitatea de business scazuta si greoaie, cu exceptia judetului Galati. Printre acestea se regasesc: Bihor, Dolj, Caras Severin, Buzau, Tulcea.
Specialistii CITR Group se asteapta ca in 2019 numarul companiilor in dificultate sa creasca, pe fondul unei decelerari puternice a cresterii economice inregistrate in anii precedenti. „Cu o adancire a deficitului de cont curent si bugetar si cu presiune pe inflatie, avem semnale ca structura companiilor se va modifica printr-o crestere ca pondere a companiilor restructurabile si a celor insolvabile. Ne asteptam la o polarizare mai adancita decit in 2018, companiile sanatoase vor performa tot mai bine, iar cele cu dificultati vor inregistra o inrautatire, care, coroborata cu schimbari macroeconomice, sa creeze elemente de risc semnificative pentru perioada urmatoare. Este posibil sa asistam la o crestere a dezechilibrelor” anunta expertii CITR Group.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter