RO EN
The cart is empty

BT (BNR): Raportul dintre credite acordate si depozite se afla la minime istorice

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat datele cu privire la evolutia indicatorilor monetari in decembrie si intreg anul 2017. Statisticile indica ajustarea creditului neguvernamental in decembrie (evolutie posibil influentata de scaderea ratei creditelor neperformante si de majorarea costurilor nominale de finantare) si continuarea tendintei ascendente in sfera depozitelor neguvernamentale (spre valori record). Astfel, oferta de moneda (indicatorul masa monetara M3) a urcat cu 3.2% luna/luna la 350.6 miliarde RON in decembrie, pe fondul majorarii activelor interne nete cu un ritm lunar de 7.3% la 200 miliarde RON. Activele externe nete s-au ajustat cu o dinamica lunara de 1.9%, la 150.6 miliarde RON.
Dinamica an/an a M3 a decelerat de la 12.5% in noiembrie la 11.6% in decembrie: activele externe nete si cele interne nete au urcat cu 7.8%, respectiv 14.6%. In contrapartida, soldul creditului neguvernamental total s-a ajustat cu 1.4% luna/luna la 232.3 miliarde RON in decembrie (cel mai redus nivel din august). Evolutia a fost determinata de declinul soldului creditului neguvernamental in valuta, cu 3.9% luna/luna la 86.5 miliarde RON (minimul din ianuarie 2008). Componenta populatie s-a redus cu un ritm lunar de 1.1%, la 41.7 miliarde RON, iar segmentul companii a scazut cu 6.3% luna/luna la 44.8 miliarde RON.
Pe de alta parte, soldul creditului neguvernamental in RON a crescut pentru a 11- a luna la rand in decembrie, cu un ritm lunar de 0.1%, la 145.8 miliarde RON (nivel record), pe fondul majorarii segmentului persoane fizice cu 0.8% la 80.1 miliarde RON. Componenta companii s-a ajustat cu o dinamica lunara de 0.7%, la 65.7 miliarde RON in decembrie. Dinamica anuala a soldului creditului neguvernamental total a decelerat de la 6.8% in noiembrie la 5.6% in decembrie (cel mai redus ritm din iulie 2017): majorarea componentei RON cu 15.8% a contrabalansat ajustarea segmentului valutar cu 8.1%. Astfel, in 2017 soldul creditului neguvernamental a consemnat un avans cu un ritm mediu anual de 4.6%, evolutie determinata de majorarea inregistrata pe segmentul RON cu 15.1%, pe fondul accelerarii economiei interne, nivelului accesibil al costurilor reale de finantare si concurentei din sectorul bancar. Segmentele persoane fizice si companii au crescut cu dinamici de 22% an/an, respectiv 8% an/an.
La polul opus, soldul creditului denominat in valuta s-a ajustat cu 8.1% an/an in 2017: componentele populatie si companii au scazut cu 12.4%, respectiv 3.6%. In abordarea alternativa, soldul creditului neguvernamental acordat populatiei a crescut cu 7.8% ytd la 121.8 miliarde RON (nivel record) in decembrie, evolutie determinata de factori precum: majorarea veniturilor, nivelul accesibil al ratelor de dobanda, Programul Prima Casa si concurenta din sectorul bancar. De asemenea, soldul total al creditului neguvernamental catre companii a urcat cu 3.2% ytd la 110.5 miliarde RON, evolutie influentata de redinamizarea investitiilor productive si de nivelul redus al costurilor reale de finantare. La final de 2017 ponderea componentei RON in totalul creditului neguvernamental s-a situat la 62.8% (maximul din ultimele decenii).
Totodata, conform statisticilor BNR depozitele neguvernamentale au continuat sa creasca in decembrie, evolutie influentata de semnalele de politica monetara, precum si de nivelul ridicat al perceptiei de risc investitional (cresterea ratei de economisire), in contextul tensiunilor din spatiul public si acumularii de riscuri la adresa stabilitatii macro-financiare pe termen mediu. Astfel, depozitele neguvernamentale au crescut cu 3.3% luna/luna la 302.8 miliarde RON in decembrie (nivel record), notandu-se majorarea componentei RON cu un ritm lunar de 4.8% la 206.1 miliarde RON (dat fiind ca ratele de dobanda au crescut, pe fondul deciziei si semnalelor BNR - ingustarea coridorului simetric si perspectivele de crestere a ratei de dobanda de referinta). Depozitele in valuta au urcat cu 0.2% luna/luna la 96.7 miliarde RON. In dinamica an/an depozitele au decelerat de la 11.4% in noiembrie la 10.4% in decembrie.
In intervalul ianuarie-decembrie depozitele neguvernamentale au urcat cu 10.4% ytd: componentele populatie si companii au crescut cu 9.1% ytd si 12.4% ytd. Raportul credite/depozite a scazut de la 80.4% in noiembrie la 76.7% in decembrie (minimul ultimelor decenii). Mentinem prognozele pentru piata creditului pe termen mediu: decelerare spre ritmuri medii anuale de 3.9% in 2018, 2.2% in 2019, respectiv 0.9% in 2020.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter