RO EN
The cart is empty

BEI: Finantare de 50 milioane euro pentru extinderea infrastructurii de transport

Banca Europeana de Investitii (BEI) acorda 50 de milioane de euro pentru finantarea unei noi conducte, care va conecta resursele de gaze naturale ale Romaniei de la tarmul Marii Negre atat cu reteaua nationala de transport de gaz, cat si cu coridorul BRUA, conectand astfel sistemele de transport din Europa de Sud-Est si Central si Europa de Vest. Aceasta tranzactie este sustinuta de Fondul European pentru Investitii Strategice (EFSI), pilonul financiar al Planului de investitii pentru Europa, cunoscut drept "Planul Juncker".
Cu acest prilej Ministrul Economiei, Niculae Badalau, a declarat: “Imprumutul securizat de Transgaz va contribui la diversificarea aprovizionarii cu gaze naturale in Europa, permitand valorificarea resurselor de gaze off-shore. Noua conducta va lega resursele de gaze naturale ale Romaniei de la tarmul Marii Negre atat cu reteaua nationala de transport de gaz, cat si cu coridorul BRUA. Este vorba despre un proiect ce implica construirea unei noi conducte de transport cu o lungime de 308 km, impreuna cu infrastructura necesara la sol. Este un angajament ferm in ceea ce priveste securitatea energetica a Romaniei si o dovada a capacitatii Romaniei de a dezvolta si implementa proiecte strategice, cu impact pozitiv asupra intregii Uniuni Europene”.
Potrivit unui comunicat de presa difuzat de catre Banca Europeana de Investitii, Vicepresedintele BEI, Andrew McDowell, a declarat: "Acest proiect, sustinut de Planul Juncker, este semnificativ din mai multe motive: va facilita utilizarea resurselor de gaze naturale recent identificate in Marea Neagra, situate in UE. Consolideaza legaturile cu reteaua de transport de gaze din Europa de Vest si, prin urmare, contribuie la diversificarea aprovizionarii cu gaze. In fine, va consolida competitivitatea in sectorul gazelor cu impact pozitiv asupra cetatenilor si economiei UE".
Potrivit aceleiasi surse, Vicepresedintele Comisiei Europene, responsabil pentru Uniunea Energetica, Maroš Šefčovič, a declarat: "Salut acest nou proiect sustinut de Planul de investitii pentru Europa, deoarece va contribui la sporirea securitatii energetice si a diversificarii in regiune, deja caracterizata de o vulnerabilitate severa fata de aprovizionarea cu gaze naturale. Este o alta caramida in constructia Uniunii noastre Energetice, ceea ce face ca energia in UE sa fie mai sigura, mai accesibila si mai sustenabila. De asemenea, este o veste buna pentru consumatorii care vor vedea in cele din urma ca facturile pe gaz scadea".
In acest context, Directorul General al Transgaz, Ion Sterian, a declarat: "Cooperarea fructuoasa intre Banca Europeana de Investitii si Transgaz vizeaza asigurarea finantarii proiectelor de investitii ale companiei, adica investitii strategice care faciliteaza indeplinirea obiectivelor Uniunii Europene de dezvoltare durabila si competitiva a infrastructurii de transport al gazelor, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz si consolidarea securitatii si solidaritatii energetice. Anul trecut, BEI a semnat doua contracte de finantare cu Transgaz, in valoare de 50 milioane EUR fiecare, pentru punerea in aplicare a primei faze a proiectului de interes comun (BRUA). Este de importanta strategica ca gazul produs in Marea Neagra sa fie incorporat in Sistemul National de Transport al gazelor si transportat pe piata romaneasca si europeana, pentru a spori securitatea aprovizionarii cu gaze catre Romania si UE si pentru a garanta securitatea aprovizionarii cu gaze pentru consumatorii romani. Sprijinul financiar al BEI va contribui in mod semnificativ la extinderea infrastructurii nationale de transport al gazelor ".

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter