RO EN
The cart is empty

BAROMETRUL INDUSTRIAL: Costurile de productie se mentin la un nivel ridicat

In luna august cresterea in industrie s-a apropiat de zero.
- Activitatea a atins in august nivelul cel mai slab din ultimele 7 luni, mai precis din februarie pana astazi.
- Cresterea a disparut aproape in intregime. Noua din unsprezece indicatori masurati de Barometru au inregistrat scaderi sau se afla in contractie.
- Sperantele managerilor se topesc. Asteptarile lor pentru urmatoarele sase luni au ajuns la nivelul cel mai redus din ultimii doi ani.
- Pentru moment, datele nu ofera nici un indiciu care ar putea sugera o redresare semnificativa a activitatii pe termen scurt.
Incepand din 2014, in fiecare luna, IRSOP si SNSPA intreaba un esantion de manageri daca in firma lor productia, comenzile, stocurile, angajarile si alti parametrii au crescut sau au scazut fata de luna precedenta. Un index bazat pe raportul net dintre raspunsuri semnaleaza expansiune daca trece de 50 de puncte si contractie daca scade sub 50.
Productia
Volumul productiei ramane pozitiv, dar a coborat la 51 de puncte fata de 56 in iulie si se afla acum lipit de pragul dintre crestere si contractie. Stocurile s-au mentinut in luna august la 47 de puncte ca in iulie. Nivelul stocurilor se afla in contractie cvasi permanenta pentru ca productia e redusa, cererea fluctueaza, iar firmele evita cat mai mult costurile cu stocarea de marfuri si materii prime.
Cererea
Comenzile noi au “cazut” in teritoriu negativ la 49 fata de 52 in iulie. Scaderea creeaza vulnerabilitate pentru ca ameninta productia din lunile care urmeaza si erodeaza increderea managerilor in afacere. Cand scaderea cererii devine periculoasa, intrebarea cea mai importanta pentru firme este daca au un raspuns rapid care poate contracara declinul.
Comenzile pentru export s-au contractat de la 54 la 47 de puncte, mai mult decat comenzile interne. In ultimele 12 luni este prima data cand cererea pentru export cade in zona negativa. Datele istorice ale Barometrului arata ca, de obicei, contractia cererii pentru export este episodica si nu dureaza mai mult de doua luni, ceea ce inseamna ca schimbarile de conjunctura externa nu par sa pericliteze exportatorii in mod durabil, iar exportul ramane un motor rezilient al industriei romanesti.
Importurile de materii prime au continuat sa scada, de la 60 in iunie la 54 in iulie si 51 in august, evident in contextul reducerii activitatii din ultimele trei luni.
Forta de munca
Numarul de angajati s-a contractat de la 50 in mai, la 47 in august, atingand nivelul cel mai redus din ianuarie 2017 pana in prezent. Desi piata muncii nu este foarte flexibila, numarul angajatilor din industrie raspunde sensibil la schimbarile nivelului de activitate, mai ales cand schimbarile sunt negative.
Costuri si venituri
Costurile de productie sunt destul de volatile dar fluctueaza in interiorul unui interval strans intre 66 si 70 de puncte in zona de expansiune. Cu alte cuvinte, costurile se mentin la un nivel ridicat, cu mici urcari si coborari in functie de nivelul activitatii si de preturile la energie si materii prime. In august, costurile se aflau la 67 de puncte fata de 66 in iulie.
Preturile incasate de firme pentru produse proprii au mai urcat cu un punct fata de iulie, de la 57 la 58. Totusi valoarea indicatorului se afla sub media ultimelor 7 luni, ceea ce inseamna ca firmele practica o politica de preturi mai degraba retinuta decat expansiva.
Asteptarile
Indexul de optimism al managerilor a scazut de la 59 la 56 de puncte si se afla acum cu 5 puncte sub media istorica. Valoarea indexului rezulta din agregarea asteptarilor distincte ale managerilor privind cererea, productia si incasarile viitoare. Aprehensiunile cele mai mari ale managerilor sunt legate de cerere. Increderea privind comenzile noi peste 6 luni a scazut de la 57 la 52. Nimic nu afecteaza mai mult increderea in viitor decat scaderea cererii curente. Declinul comenzilor creeaza sentimentul pierderii si impresia ca cererea va scadea in continuare.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter