RO EN
The cart is empty

ASTAZI incepe la Cluj-Napoca Bienala de Arhitectura Transilvania 2019

Vernisajul celor mai bune proiecte inscrise in concursul de arhitectura pe pietonala din Unirii, ateliere de facut turta dulce pentru copii, dezbateri si prezentari pe teme de implicare sociala precum ”Ambulanta pentru Monumente”, sau Via Transilvanica. Acestea sunt doar cateva dintre evenimentele primei saptamani din cadrul BATRA 2019. A patra editie a Bienalei incepe astazi, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, de la ora 17.00, cu Vernisajul Expozitiei-Concurs a lucrarilor inscrise la Premiile BATRA. Ele vor putea fi vizualizate public pana la finalul Bienalei, pe 25 noiembrie.
Lucrarile inscrise in concurs sunt pe urmatoarele tematici:
1. Arhitectura locuintei individuale
2. Arhitectura locuintelor colective
3. Arhitectura dotarilor comunitare si de productie
4. Arhitectura spatiului public
5. Arhitectura patrimoniului cultural
6. Rural
7. Arhitectura spatiului interior si scenografie
8. Microarhitectura / Arhitectura temporara
9. Design de obiect
10. Proiecte culturale / Initiative / Experimente
Expozitia va fi expusa simultan si in celelalte orase in care sunt filialele Ordinului Arhitectilor din Romania partenere in BATRA 2019: Oradea, Baia Mare, Satu Mare si Alba Iulia.
Un al doilea punct de oprire in programul Bienalei de la Cluj este o premiera, si anume Expozitia Galei Bienalelor de Arhitectura, al carei vernisaj va avea loc maine, 8 noiembrie, de la ora 17:30, la Iulius Mall. Vor fi expuse lucrarile a zece anuale sau bienale de arhitectura din Romania: Bienala Nationala de Arhitectura 2018, BETA 2018 - Bienala Timisoreana de Arhitectura, BA_DA2018 - Bienala Dobrogeana de Arhitectura, Anuala de Arhitectura Bucuresti 2019, Anuala de Arhitectura Oltenia 2017, Arhitectura.6 - editia 2018, Anuala de Arhitectura Muntenia Vest, Regionala de Arhitectura Moldova, Anuala Arges-Prahova, Concurs Case tip- Consiliul Judetean Maramures.
In 9, 10 si 11 noiembrie vor avea loc, asa cum ne-am obisnuit in fiecare editie a BATRA, Tururi ghidate prin oras. De data aceasta, s-au ales constructiile reprezentative pentru arhitectii carora li s-a decernat Opera Omnia la editiile anterioare BATRA: Vasile Mirea - in 2013, Pakey Lajos - in 2015, George Cristinel - in 2017. Turul va fi prezentat in limba romana si in limba maghiara de catre dl. arh. Szabolcz Guttmann si va avea ca punct de pornire Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Participarea la tururile ghidate se face prin inscrierea in acest formular.
Sambata, 9 noiembrie, ne incepem weekendul in familie la Bienala de Arhitectura Transilvania 2019. Casute dulci este un atelier de facut turta dulce, adresat copiilor (indiferent de varsta), gandit de arhitecti si pus in practica de un chef, chef Siserman Paul mai exact. Atelierul face parte din activitatile pentru copii si familie gandite de organizatori, cu scopul de a implica intreaga comunitate in procesul arhitectural - ce presupune, pana la urma, crearea unui viitor pentru intreaga familie. Cei mici vor avea ocazia sa se conecteze cu acest domeniu, prin ”proiectarea” (pregatirea si framantarea aluatului), ”constructia” (modelajul in forme al aluatului), ”finisarea” (coacerea) si ”predarea” (produsele facute vor putea fi pastrate/luate acasa/mancate) unor case… din turta dulce. Nu de alta, dar sa stii sa faci turta dulce e o ”indeletnicire” folositoare in contextul apropierii sarbatorilor de iarna.
Zilele saptamanii viitoare sunt pline cu evenimente speciale. Unul dintre ele este prezentarea Via Transilvanica, o poveste despre curaj si identitate, ce va fi spusa, in 11 noiembrie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei (str. Memorandumului, nr. 21), de catre Bogdan Branzas, director de program. Cei de la Tasuleasa Social, initiatorii proiectului, au fost inspirati de potecile de pelerinaj din Spania si cele de anduranta din Statele Unite sau India. Si au pornit un proiect, Via Transilvanica, ce se vrea a fi un drum de strabatut pe jos, de la Drobeta-Turnu-Severin, locul prin care a intrat in tara pentru prima data Regele Carol, si pana la Putna, unde se odihneste Stefan cel Mare .
In 12 noiembrie, tot la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, va fi ”parcata” Ambulanta pentru Monumente. Este un proiect-pilot care isi propune sa actioneze eficient in domeniul salvgardarii patrimoniului imobil, prin punerea in siguranta a unor obiective de patrimoniu importante, aflate in stare avansata de degradare sau de precolaps. Oricine doreste poate contribui financiar sau prin voluntariat pentru a salva un monument. Pana in prezent, s-au realizat sase interventii pe obiective de patrimoniu din sudul Transilvaniei: Poarta Brincoveneasca din Sambata de Sus, Biserica fortificata din Velt, Monumentul Eroilor din Seleus, Biserica ortodoxa din Gherdeal, ruina turnului de aparare din Apata si halta CFR din Saes. Rezultatele acestor sase interventii vor fi prezentate in imagini intr-o expozitie ce va fi vernisata cu aceasta ocazie.
In continuarea evenimentului Ambulanta pentru Monumente, putem asista la o prezentare a proiectului Harta mesterilor din domeniul constructiilor si o discutie despre ghiduri de arhitectura rurala. Ordinul Arhitectilor din Romania, prin Grupul de lucru RURAL, a lansat Harta mesterilor din domeniul constructiilor, ce vine in intampinarea Ghidurilor de arhitectura pentru incadrarea in specificul local din mediul rural. Daca acestea din urma raspund la intrebarea ’’Cum construim?’’, harta va raspunde la intrebarea “Cu cine construim?”. Proiectul are ca prim scop educativ familiarizarea arhitectilor, a beneficiarilor proiectelor de arhitectura si a publicului larg cu tehnica de producere a materialelor traditionale si a celor derivate din acestea. Pe termen lung, proiectul urmareste protejarea arhitecturii traditionale a satelor si a peisajului cultural agresat de „arhitectura de import” si ameliorarea colaborarii dintre proiectant si executanti, relatie care a suferit in urma desfiintarii scolilor de meserii. Iar toate acestea inseamna un plus de experienta si pentru executanti, dar si pentru arhitect. Totodata, proiectul sensibilizeaza o comunitate locala in privinta valorii propriului patrimoniu si a necesitatii imbunatatirii confortului de locuire prin (re)folosirea resurselor locale.
In 13 noiembrie, de la ora 17:30, la Cinema Arta, in cadrul discutiei Impactul microhidrocentralelor asupra mediului si comunitatii va fi abordat un subiect indelung dezbatut. Autoritatile ne spun ca microhidrocentralele sunt bune, pentru ca ele creeaza locuri de munca si rezolva necesitatile locale in materie de electricitate. Insa care este impactul lor asupra mediului? Vom incerca sa gasim toate avantajele si dezavantajele crearii de microhidrocentrale pe raurile din Romania, intr-o discutie cu lect. dr. Mihai Vasilescu, din cadrul Facultatii de Fizica a Universitatii Babes-Bolyai.
Si pentru ca am ajuns la Cinema Arta, va spunem ca in perioada Bienalei de Arhitectura Transilvania, cladirea gazduieste Seri de film by UrbanEye. Un mini-festival de film poposeste, in 13, 14 si 19 noiembrie, la BATRA cu trei filme despre diversele moduri in care mediul urban modeleaza natura si cum, la randul ei, natura influenteaza mediul construit:
- 13 noiembrie, ora 19:00 - Anthropocene: The Human Epoch
- 14 noiembrie, ora 19:00 - The Human Shelter
- 19 noiembrie, ora 19:00 - Do More With Less

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter