RO EN
The cart is empty

ARTMARK propune sapte monumente ce pot fi revitalizate cu finantare europeana

Apelul de proiecte privind restaurarea si revitalizarea monumentelor istorice lansat pe 5 iunie 2019 de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale (MCIN) reprezinta o oportunitate unica de a reabilita si valorifica cladirile istorice din Romania. Artmark Historical Estate, singura companie de consultanta imobiliara din Romania specializata in promovarea si tranzactionarea de proprietati istorice si artistice, prezinta sapte exemple de monumente istorice care pot beneficia de sprijinul financiar nerambursabil pentru a fi astfel redate circuitului public.
Programul RO-CULTURA este finantat prin Granturile SEE 2014-2021, iar bugetul total al prezentului apel de proiecte este de 16.000.000 Euro. Valoarea sprijinului financiar nerambursabil ce poate fi acordat unui proiect este cuprinsa intre 200.000 si 2.000.000 Euro, reprezentand 80% din totalul costurilor eligibile ale proiectului.
In portofoliul Artmark Historical Estate se regasesc in acest moment 33 de monumente istorice din Romania, 23 de clasa B si 10 de clasa A. Zece dintre acestea se afla in Bucuresti. Iata sapte exemple de monumente istorice din tara al caror cost de restaurare se incadreaza in valoarea maxima impusa de prezentul Apel de proiecte si poate fi acoperita in proportie de 80% prin sprijinul financiar nerambursabil. Prin conversia in spatii cu destinatie culturala, aceste imobile istorice pot fi redate circuitului public si valorificate cultural si economic.
1. La 30 km de Bucuresti - "Palatul de Piatra" Udriste Nasturel
Singurul monument de arhitectura civila romaneasca din sec. XVII, ridicat in intregime din piatra, palatul Udriste Nasturel constituie o oportunitate de investitie de neratat. Proximitatea Capitalei, pretul de vanzare redus recent la 850.000 Euro, terenul generos de aproape 4 hectare, incarcatura istorica, valoarea arhitecturala si unicitatea ansamblului creeaza premisele dezvoltarii unei afaceri profitabile in domeniul evenimentelor artistice sau culturale.
2. La 28 km de Bucuresti - Conacul Otetelesanu
Monument istoric de clasa B, conacul Otetelesanu din Gradinari, judetul Giurgiu, are o vechime de peste 120 de ani si o istorie pe masura. Terenul de 1,53 hectare, pe malul raului Arges, apropierea de padure, stilul eclectic cu influente neoclasice, privelistea de vis si costul de achizitie de 360.000 Euro constituie atuurile transformarii proprietatii intr-un centru de evenimente.
3. Bucuresti - Casa arhitectului Dimitrie Maimarolu
Imobilul din strada George Vraca nr. 6 a fost construit de reputatul arhitect in 1897, ca resedinta proprie. Monumentul de clasa B, cu o fatada eclectica si o pozitionare ultracentrala, creeaza premisele ideale implementarii unui centru cultural de un mare rafinament. Pretul de vanzare este de 1.100.000 Euro.
4. Maramures - Castelul Géza Teleki, resedinta de vara a contilor
Cu o valoare istorica impresionanta si un pret de vanzare de numai 275.000 Euro, acest castel de secol XIX este clasat ca monument istoric de valoare nationala si universala, clasa A. Proximitatea fata de granita vestica a tarii, natura inconjuratoare, arhitectura deosebita si versatilitatea in conversia imobilului constituie puncte forte pentru crearea unui centru de evenimente sau institutii muzeale.
5. Sibiu - Casa Negustoreasca cu radacini din secolul al XIV-lea
Capitala europeana culturala in 2007, Sibiul a devenit o atractie turistica majora in ultimii ani. Casa de fata, monument de clasa B, este situata chiar in centrul orasului. Amplasarea intr-o zona pitoreasca din centrul vechi si arhitectura tipica pentru fondul construit sibian constituie atuuri pentru transformarea proprietatii intr-un centru de evenimente, muzeu sau alt spatiu cu functiune cultural-artistica. Pretul de vanzare este de doar 235.000 Euro, iar lucrarile de reabilitare au fost deja demarate in 2007 (fiind momentan sistate), ceea ce va reduce din costurile finale de restaurare, deductibile prin programul de finantare.
6. Sinaia - Vila Take Ionescu
Amplasata pe un teren generos de 5.020 mp, clasata ca monument istoric de valoare nationala si universala, clasa A, vila marelui om politic Take Ionescu poarta semnatura arhitectului elvetian Henri Susskind. Arhitectura emblematica, pozitionarea langa Manastirea Sinaia, cele 15 camere, suprafata terenului si pretul de vanzare de 500.000 Euro constituie ingredientele ideale pentru reconversia imobilului intr-un spatiu de evenimente indoor si outdoor.
7. Transilvania - Castelul Wessélenyi din Jibou
Situat la 87 km distanta de Cluj-Napoca, acest monument de clasa A este cel mai mare ansamblu arhitectural Baroc din Transilvania, cu o splendida gradina botanica in curte si 6 anexe de secol XVIII-inceput de secol XIX integrate intr-un peisaj unic. Istoria impresionanta, dimensiunea castelului de aproape 3.500 mp, cele 50 de camere, exteriorul bine conservat si interioarele grandioase constituie puncte forte pentru implementarea unui centru de evenimente cultural-artistice. Pretul de vanzare este de 900.000 Euro.
In urma lansarii Apelului de proiecte, Constantin Prisecaru, managing partner Artmark Historical Estate, a declarat: „Atunci cand se investeste intr-un monument istoric, costurile aferente restaurarii si reabilitarii reprezinta un procent semnificativ, depasind in unele cazuri pretul de achizitie al proprietatii. Sprijinul nerambursabil oferit prin acest apel de proiecte reprezinta o oportunitate de investitie extrem de tentanta. Oferim un portofoliu bogat de imobile istorice spre vanzare si consultanta
clientilor interesati sa demareze o afacere intr-un imobil de patrimoniu. Lansarea apelului a starnit mult interes si am primit deja solicitari in acest sens.”
Monica Barbu, CEO Artmark Historical Estate, a declarat: „Am analizat in Raportul de Piata publicat de noi in primavara toate functiunile in care pot fi convertite cladirile istorice, implementate cu succes si in Romania: spatii de birouri, institutii sau functiuni culturale, spatii pentru evenimente si (cea mai des intalnita utilizare) hotel. Cladirile istorice urbane amplasate central reprezinta o solutie extrem de tentanta pentru dezvoltatorii ce doresc sa furnizeze produse care sa isi pastreze atractivitatea pe termen lung, atat din punctul de vedere al faptului ca centrul unui oras este in cele mai multe cazuri mai dorit si solicitat in defavoarea proiectelor amplasate in cartiere sau la marginea oraselor, precum si ca solutie la aglomerarea orasului.”
Conceputa ca promotor al valorilor patrimoniale nationale, divizia imobiliara a grupului Artmark si-a impus ca misiune promovarea si reintroducerea in circuitul public a monumentelor istorice cu valoare identitara. Compania ofera o abordare completa in tranzactionarea proprietatilor: servicii de documentare, evaluare, consultanta, promovare si know-how in: resurse de finantare, cadru legislativ si restaurare, prin specialistii interni si colaboratorii externi, autoritati in domeniu.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter