RO EN
The cart is empty

ANALIZA: Dezvoltatorii se implica mai mult in faza de proiectare

Daca in anii 2014-2016 (primii dupa revenirea pietei) puteam observa doar cateva produse rezidentiale calitative iar acestea erau adresate segmentului de lux, acum sunt anuntate din ce in ce mai multe dezvoltari care impresioneaza prin arhitectura, design interior si facilitati si se adreseaza nu doar segmentului de lux, dar si celui medium-high.
Stocul vechi de locuinte, construit in marea majoritate inainte de 1990, care a devenit necorespunzator pentru stilul de viata dinamic al noilor generatii, coroborat cu perspectivele macroeconomice pozitive sunt principalii factori ai dezvoltarii rezidentiale. Totodata, sistemul slab dezvoltat al mijloacelor de transport in comun determina clientii sa isi caute locuinte in apropierea locurilor de munca. Preturile de tranzactionare se situeaza la un nivel de 1.500 - 2.000 EUR/ mpc + TVA pentru segmentul mediu-high, in timp ce locuintele de lux se vand cu preturi intre 2.000 - 2.500 mpc/ + TVA.
”In ultimii ani putem observa o implicare mai mare a dezvoltatorilor in faza de proiectare. Experientele fiecaruia au aratat probabil ca un lucru care nu este gandit bine, are sanse mici sa iasa bine. De asemenea, exista o concurenta mai mare pe piata, ceea ce credem ca este singurul lucru bun al cererii intense”, explica Adrian Untaru, co-fondator la biroului de arhitectura ADNBA, care semneaza unele dintre cele mai apreciate dezvoltari rezidentiale locale.
Construirea unei reputatii in sectorul comercial este o carte buna de vizita pentru a lua startul si in cel rezidential. Recent, Prime Kapital, compania fondata de Martin Slabbert si Victor Semionov (cunoscuti in piata pentru dezvoltarea business-ului NEPI) a anuntat un proiect ambitios, in proximitatea polului de birouri din zona Barbu Vacaresu: Avalon Estate. Noua dezvoltare se va intinde pe 8 hectare, cu trei tipuri de locuinte si numeroase facilitati. Tot pe acest model de business au mizat si cei de la Forte Partners care au dezvoltat mai intai cu succes doua proiecte de birouri (cladirea boutique Stefan cel Mare si parcul de afaceri The Bridge), ca apoi sa abordeze si sectorul rezidential unde in prezent au la vanzare prima faza din Aviatiei Park, cu un total de 176 de apartamente. Noul proiect pune la dispozitie o serie de facilitati cum ar fi un parc pentru rezidenti, terase ample, alei pentru plimbare/biciclete/role, vegetatie matura care sa ofere intimitate, confort termic si fonic.
Dezvoltatorul One United Properties fondat de Victor Capitanu si Andrei Diaconescu este unul dintre cei mai dinamici pe segmentul rezidential in zona de centru-nord a Bucurestiului. Compania are un portofoliu de 376 de apartamente si alte 453 in diverse stadii de proiectare. Proiectul fanion al One United Properties este One Floreasca City, unul din cele mai mari proiecte de regenerare urbana din centrul capitalei: o dezvoltare mixta cu o cladire de birouri de clasa A - One Tower- si trei cladiri cu apartamente exclusiviste - One Mircea Eliade. Tot in cadrul proiectului, Auchan Romania va restaura si moderniza fosta hala Ford intr-un spatiu contemporan de retail (concept store & food hall).
Grupul detinut de omul de afaceri Ion Tiriac a anuntat reluarea dezvoltarii rezidentiale, planuind o dezvoltare spectaculoasa pe fosta platforma industriala IFMA din vecinatatea Garii de Nord dar si a noului pol de birouri din jurul pasajului Basarab. Noul proiect prevede unitati rezidentiale numeroase de la turnuri de 80 m inaltime pana la imobile terasate, cu piscine pe acoperis si gradini verticale. In aceeasi zona, grupul lituanian Hanner dezvolta un proiect mixt, pe terenul fostei fabrici de bere Grivita, aducand in premiera un produs pe piata locala de real estate: apartamente loft, dupa modelul capitalelor europene cosmopolite. Una din cladirile istorice, Maltarie, va fi reconditionata si transformata intr-un spatiu rezidential, cu 31 de loft-uri. Tot in cadrul proiectului vor fi amenajate spatii de co-working, restaurante, cafenele, sali de evenimente, entertainment, spatii publice, sali de sport si gradinite, conform anuntului facut de dezvoltator.
”Speram la o crestere a calitatii dezvoltarilor rezidentiale. Si aici nu ne referim la un finisaj mai scump care nu ajuta in mod esential la un mod de locuire diferita. Speram intr-o educare a ‘consumului’ spre o calitate a spatiului locuit, catre un imobil in care ne face placere sa locuim, asa cum ne face placere sa il privim sau sa iil parcurgem. Casele sunt in mod esential, pentru cei mai multi dintre noi, cea mai importanta investitie facuta in viata. Modul cum acestea se comporta in timp influenteaza direct aceasta investitie. In functie de calitatea proiectului aceasta investitie poate sa se aprecieze sau sa se deprecieze. Si cred ca in ultimii ani avem multe exemple pentru fiecare din aceste cazuri, suficiente cat sa ajute la aceasta educatie economica individuala de care cred ca avem atat de mult nevoie”, mai spune Adrian Untaru.
Bucharest Real Estate Club
In contextul unei noi faze de dezvoltare a zonelor central si sud - est europene, Bucharest Real Estate Club a fost infiintat avand ca obiectiv principal cresterea calitatii pietei de Real Estate din regiune, prin dialog constructiv cu principalii influentatori si beneficiari ai acesteia: fonduri de investitii, institutii financiar - bancare, dezvoltatori, companii multinationale, retaileri, furnizori de tehnologie. Prin intermediul platformelor de comunicare si al proiectelor proprii, Clubul faciliteaza accesul la informatii off-market, abordari inovatoare si genereaza contexte de business si networking de prima calitate.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter