RO EN
The cart is empty

AHK: Comunitatea este esentiala pentru dezvoltarea urbana sustenabila

Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania) a organizat marti, 27 februarie 2018, la hotelul JW Marriott Grand Hotel din Bucuresti, cea de-a sasea editie a conferintei „Cities of Tomorrow”. Evenimentul a reunit peste 300 de participanti din intreaga tara, dar si din strainatate, printre care arhitecti, urbanisti, reprezentanti ai mediului de afaceri si numerosi reprezentanti ai sectorului public, confirmand inca o data ca manifestarea are un caracter international, dedicat importantei dezvoltarii urbane si regionale. Tema centrala din acest an a fost regenerarea urbana.
Evenimentul a fost deschis de Presedintele Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane, dr. Dragos Anastasiu si de Excelenta Sa domnul Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucuresti.
Prima parte a evenimentului a avut ca tema centrala discursul domnului Tilman Buchholz, Director Adjunct al Departamentului pentru Dezvoltare Urbana din Ministerul Federal pentru Mediu, Conservarea Naturii, Constructii si Siguranta nationala. Domnul Buchholz a prezentat nivelurile de guvernanta referitoare la planificare urbana existente in Germania: National - landuri si local, explicand si modul de alocare al resurselor dedicate planificarii. Competentele majore se afla in Germania la nivel local si acest lucru este ideal data fiind specificitatea fiecarei localitati. Autoritatile locale dispun de resursele necesare pentru a acorda atentie sporita zonelor urbane dezavantajate. Politica de dezvoltare urbana a Germaniei prevede in mod explicit stransa colaborare intre autoritatile centrale si cele locale, existand astfel si doua Asociatii ale Oraselor carora Guvernul Federal le acorda o deosebita atentie atunci cand ia decizii de planificare urbana.
A urmat prezentarea administratorul public al orasului Essen, Dipl.-Ing. Hans-Jürgen Best, care a punctat cateva aspecte legate de renegarea urbana in zona metropolitana Ruhr, oferind exemple concrete din Essen, Duisburg si Dortmund. Prezentarea a fost foarte bine venita mai ales de primarii din zona Vaii Jiului sau din Banatul de Munte, prezenti la eveniment, deoarece problemele cu care se confrunta acum aceste orase din Romania au fost si problemele zonei Ruhr. Acest exemplu de bune practici poate fi urmat si in Romania. Extrem de important pentru reusita, a mentionat domnul Best, este pacea sociala, fericirea oamenilor. De aceea toate deciziile privind planificarea urbana se iau de comun acord cu comunitatea si dat fiind densitatea mare a populatiei in aceste zone fiecare metru patrat de teren este planificat si inclus in planul de utilizare a terenurilor.
Un alt exemplu de planificare urbana reusit a fost oferit in deschiderea panelului central de catre dr. Georg Pammer, Director General Aspern City Smart Research. Am aflat cum s-a transformat spatiul unui vechi aeroport abandonat in cel mai verde (50% din suprafata sunt spatii verzi) si inteligent cartier al Vienei, devenit un oras multifunctional care pe 2,4 km patrati ofera spatii de locuit, joburi, spatii de petrecere a timpului liber precum si spatii comerciale.
Asemeni Vienei si multor altor orase europene, orasele Romaniei se confrunta cu provocarile revitalizarii urbane. Acesta este un proces continuu, anevoios si indelungat, iar trendurile si sansele prin care un oras poate deveni „magnet” ne-au fost prezentate succint de Marcel Heroiu, Specialist Dezvoltare Urbana Banca Mondiala, pornind de la studiul „Orase Magnet”. Am aflat din acest studiu ca Bucurestiul si cele 40 de resedinte de judet genereaza 90% din outputul economic al Romaniei si ca zona urbana functionala este deci foarte importanta pentru dezvoltarea economica. Din pacate nu exista la nivelul Romaniei politici publice dedicate zonelor urbane functionale si nici resurse dedicate acestora.
Plecand de la cele doua prezentari, in cadrul panelului central, moderat de arh. Hildegard Brandl, Managing Partner UNITH2B, si avandu-i ca participanti pe primarul Resitei, Ioan Popa, Tatian Diaconu, CEO Immochan Romania, Christian von Albrichsfeld, CEO Continental Automotive Romania, arhitectul si urbanistul Eugen Panescu, Partener Fondator al Planwerk Cluj si nu in ultimul rand arh. Tamina Lolev de la nod makerspace, am dezbatut situatia actuala a oraselor Romaniei, ce le face atractive pentru marii investitori, cum atrag forta de munca si importanta calitatii vietii pentru locuitorii oraselor romanesti in 2018. Desi din medii diferite, participantii au ajuns la cateva concluzii comune bazate pe indelungata lor experienta in Romania: Calitatea vietii este un parametru important pentru retinerea si atragerea oamenilor intr-un oras; un oras nu se poate dezvolta urban fara parteneri de calitate si fara o stransa colaborare intre investitori, autoritatea publica locala si comunitate. Resita a fost dat drept exemplu de bune practici pentru regenerarea urbana din Romania, dar si celelalte exemplele de succes, Cluj sau Coresi de la Brasov, au fost realizate prin contributia activa a comunitatii prin identificarea spatiilor cu potential din oras si prin definirea atenta a scopului final al proiectului, intreband in primul rand locuitorii, acestia fiind beneficiarii si utilizatorii finali ai proiectului urbanistic. Tatian Diaconu, CEO Immochan Romania a subliniat importanta viziunii urbanistice pentru investitori: „Poti turna intr-un oras cat beton si asfalt vrei. Daca nu reusesti sa creezi o legatura cu comunitatea, nu vei reusi sa faci business sustenabil.” De asemenea orice proiect este unic, trebuind sa respecte specificitatea locului, unicitatea fiind un factor relevant in dezvoltarea urbana sustenabila.
A doua parte a evenimentului a fost dedicata gasirii unor solutii concrete, viabile referitoare la opt teme de importanta majora in dezvoltarea regionala: eficienta energetica si management energetic, finantare si fonduri UE, mobilitate (Studiu de caz Cluj-Napoca), economie circulara, turism (studiu de caz Revitalizarea Vaii Jiului), reconversie si revitalizare (studiu de caz: Bucuresti-llfov), dreptul constructiilor, guvernanta oraselor/digitalizare/platforma de informare urbana. Fiecare din acestea au fost tratata in mod individual in cadrul unor mese rotunde moderate de specialistii in domeniu. In cadrul dezbaterilor de la mesele rotunde fiecare participant a putut contribui activ cu solutii pentru tema aleasa. Cele mai bune solutii gasite au fost votate de participanti si premiate in cadrul ceremoniei de premiere de la finalul evenimentului.
Ca in fiecare an solutiile sugerate pentru fiecare tema tratata la Cities of Tomorrow vor fi centralizate in brosura de follow-up a evenimentului si de asemenea Camera de Comert si Industrie Romano-Germana va incerca sa le implementeze impreuna cu partenerii sai din mediul privat si public. Pentru mai multe detalii in acest sens: www.citiesoftomorrow.ro. Editia de anul acesta a „Cities of Tomorrow” a confirmat inca o data ca evenimentul, organizat de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana, a devenit o importanta platforma de interactiune intre mediul public si cel privat, oferind posibilitatea unui schimb important de informatii, de experiente si nu in ultimul rand crearea de noi contacte de afaceri. Multumim sponsorilor si partenerilor pentru sustinere.
Despre Camera de Comert si Industrie Romano-Germana
Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania) este reprezentanta oficiala a economiei germane si totodata cea mai mare Camera de Comert bilaterala din Romania. Infiintata in septembrie 2002, AHK Romania numara in prezent peste 600 de firme membre. Prin serviciile pe care le ofera si evenimentele pe care organizeaza, AHK Romania sustine firmele germane la intrarea lor pe piata romaneasca si, in egala masura, este un partener competent pentru companiile romanesti interesate de piata germana. AHK Romania se implica activ in implementarea sistemului de invatamant dual dupa model german si ofera o platforma GreenTech si o Curte de Arbitraj proprie.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter