RO EN
The cart is empty

XAE: "Cea mai mare satisfactie o avem cand cladirile proiectate prind VIATA"

X Architecture & Engineering (XAE), din Bucuresti, biroul de arhitectura ce a realizat conceptele pentru marile proiecte dezvoltate de One United Properties in Bucuresti, traverseaza in 2023 o perioada de tranzitie: compania trebuie sa creasca odata cu proiectele. In acest sens, societatea implementeaza PROIECTUL XAE, prin care vizeaza atat cresterea si dezvoltarea echipei de specialisti, cat si realizarea unor schimbari structurate de ierarhizare, descentralizare si de stabilirea de noi procese de lucru.
Anvergura proiectelor elaborate de XAE a evoluat de la rezidentiale de 10.000-30.000 mp desfasurati la proiecte de peste 100.000 mp. La sfarsitul anului trecut, bilantul proiectelor aflate in diferite faze de autorizare, executie si finalizare insuma peste un milion de metri patrati desfasurati.
Interviu cu ing. Mariana Turcu (37 de ani), director general la X Architecture & Engineering si specialista cu o experienta profesionala de 16 ani pe piata de proiectare si constructii.
 
- Cum a evoluat activitatea biroului in 2022 si ce estimari aveti pentru 2023 si in perspectiva anilor 2024-2025?
- Biroul nostru este specializat in proiecte de arhitectura si asigura coordonarea tuturor specialitatilor, pentru toate fazele de proiectare, precum si urmarirea tehnica minutioasa a executiei. De asemenea, furnizam servicii de consultanta profesionala in domeniul rezidential si comercial, in baza experientei acumulate in cei 10 ani de activitate catre dezvoltatori si birouri de arhitectura importante. Fata de anul trecut, proiectele noastre au crescut in suprafata cu cel putin 50%, ceea ce ne face sa intelegem ca este nevoie de o schimbare sistemica in cadrul biroului, proces inceput deja si care va continua in urmatorii ani.
Estimam ca succesul proiectelor noastre de pana acum, sustinut de aprecierea clientilor datorita calitatii produsului final, va continua si in perioada urmatoare.
 
 
Putem distinge, in general, patru faze ale proiectelor care se afla in birou: (1) in executie, cu faze de proiectare de detaliere si asistenta tehnica pe santier, (2) in diverse stadii de avizare si autorizare, (3) proiecte externalizate, in care suntem proiectanti generali sau consultanti si coordonam echipele de subproiectanti si (4) in faza de concept sau studii de fezabilitate premergatoare. Proiectele incadrate in primele doua categorii au o pondere aproximativ egala, de circa 300.000 mp fiecare. La proiectele din a treia faza, in care sunt implicate noi echipe de arhitectura, lucram in aceasta formula de consultanta fara precedent pentru noi. Aici impartasim cu bucurie experienta cu mai multe nume mari de birouri de arhitectura de pe piata locala. Categoria a patra, insa, a transformat biroul nostru intr-un adevarat "think-tank". In concept, pe planseta, sunt proiecte ce insumeaza alti peste 500.000 mp desfasurati.
 
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii la inceputul anului 2023?
- Pentru noi, evolutia activitatii de proiectare este determinata, in primul rand, de dezvoltarea companiei One United Properties, principalul nostru client. Aceasta gestioneaza, in conformitate cu normele ESG, relatiile cu angajatii, furnizorii, clientii si comunitatile in care investesc, dupa criterii sociale integrative si de crestere a calitatii vietii, iar proiectarea este direct influentata de aceste principii. Astfel, implicatiile proiectelor noastre trec, de cele mai multe ori, dincolo de limita de proprietate atat in spatiu, cat si in timp.
Acest mod de actiune pare ca se constituie ca un model de urmat pentru piata imobiliara din Romania. In termeni generali, apreciez ca proiectantii si constructorii sunt angajati definitiv intr-o abordare ecologica responsabila, pentru constructii durabile si de calitate.
 
 
- Care sunt principalele caracteristici arhitecturale ale conceptelor XAE?
- XAE sustine o abordare interdisciplinara profesionala de analiza si proiectare in domeniul arhitecturii, care ia in considerare contextul urban si social al proiectului. Acest lucru poate asigura un rezultat architectural si urbanistic impresionant, cu impact pozitiv asupra locului si comunitatii.
Ce ne caracterizeaza:
  • configurarea volumelor in conformitate cu reglementarile urbanistice, cu identitate proprie in ceea ce priveste expresia, materialele, texturile si cromatica specifice functiunilor adapostite si integrate sitului;
  • adoptarea unor planimetrii de arhitectura atractive, personalizate si eficiente cu rezolvarea optimizata a conditionarilor tehnice;
  • integrarea celor mai noi tehnologii pentru anvelopanta cladirilor: inchideri, izolatii, tamplarii si placari, sustinute cu detalii tehnice unice, durabile si ecologice, urmarite permanent in executie; utilizarea unor materiale de compartimentare si finisaj, precum si echipamente si accesorii de cea mai buna calitate;
  • folosirea celor mai eficiente si ecologice tehnologii pentru climatizare si ventilare; obtinerea unei amprente personalizate din iluminatul exterior;
  • spatii verzi amenajate peisager si suprafete pietonale generoase, oglinzi de apa si piese de arta care sa coaguleze comunitatea.
 
 
- Ce tendinte remarcati in arhitectura si design in aceasta perioada si cum le aplicati in proiecte?
- Odata cu cresterea de scara a proiectelor, ne intereseaza in mod deosebit spatiul public, care, incepand cu One Herastrau Park, One Floreasca City si continuand cu proiectele in lucru - One High District, One Lake Club si multe altele, este inclus si oferit de investitiile ONE. Ideea cheie este ca reinnoirea arhitecturii in relatie cu spatiul public poate deveni un catalizator urban. Reactionam proactiv la tendinta de a crea cladiri si ansambluri de tip "mixed-use" cu parcuri, comert de proximitate, gradinite, scoli, leisure, piscine si fitness. Intentionam sa diluam bariera dintre activitatile publice si cele private, favorizand spatii in care se combina locuri de munca, facilitati si resedinta, locuri de sinergii, schimburi si interconexiuni.
Pe scurt, tendintele sesizate de noi sunt: cresterea dimensiunilor la suprafetele vitrate, inaltimea libera marita pentru tamplariile interioare, preferinta pentru finisaje din materiale pretioase, optiunea pentru spatii exterioare generoase (balcoane, logii, terase), preferinta pentru locatii la inaltimi mari etc.
Cea mai mare satisfactie este atunci cand cladirile proiectate de biroul nostru prind VIATA. Si nu ma refer doar la vitalitatea conferita de locuitorii apartamentelor sau de angajatii din spatiile de birouri, consumatorii din spatiile comerciale sau de servicii, ci si la batranii si copii cartierului inconjurator, care se bucura in spatiile de joaca sau gradinile amenajate, ori tinerii "joggeri" care strabat traseele amenajate si incheie la sculptura din curtea interioara a ansamblului. Este vorba de Spatiul Public, care se dovedeste viabil si functional, o mare reusita pentru noi. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter