RO EN
The cart is empty

UNITH2B: Evolutie semnificativa a activitatii si accent pe dezvoltarea durabila

UNITH2B este un birou de arhitectura care are in portofoliu o serie de proiecte de mare anvergura, dintre care pot fi amintite Centru cultural Timona Opus Dei - Bucuresti, Golden Piers - Mamaia, Centrul Universitar de Transfer Tehnologic Meteor - Universitate Oradea etc., la momentul actual fiind in derulare obiective precum Centrul Multifunctional "The Brick" - Resita, Academia de tenis DEDEMAN Bacau, Campus Transilvania & Transylvania Gardens Beclean pentru care au castigat recent premiu la New European Bauhaus acordat de Comisia Europeana sau pietele urbane Cazaban, Magnolia si Nufarul Square in Oradea. In prezent, compania elaboreaza si ofera servicii de asistenta tehnica pentru proiecte situate in 16 orase, reusind sa-si consolideze portofoliul din domeniile educational, medical si sportiv/ de agrement. In cele ce urmeaza, arh. Hildegard Helene Brandl, Managing Partner al UNITH2B, analizeaza piata de birouri si comerciala, evaluand perspectivele sale de crestere din intervalul urmator. 
 
- Care sunt proiectele din domeniul constructiilor de cladiri comerciale pe care aveti in lucru? 
- Actualmente suntem implicati intr-o serie de inovatii si dezvoltari semnificative. Aceste proiecte acopera o gama variata de functionalitati, constructii noi, extinderi si reamenajari de spatii destinate industriei hoteliere. Deosebit de interesante sunt lucrarile noastre cu functiuni mixte, care redefinesc paradigma dezvoltarilor urbane devenind un fel de "Campusuri mixte". Acestea includ combinatii de birouri tip working hub alaturi de spatii educationale, recreative, cazari si spatii sportive multifunctionale, aducand o noua perspectiva asupra utilizarii terenurilor si dezvoltarii imobilelor. Ne axam eforturile pe oferta de solutii inovatoare in domeniul constructiilor si pe contributia la evolutia continua a sectorului, punand accent pe calitatea si sustenabilitatea proiectelor noastre. In mod deosebit, aducem in prim-plan proiecte mixte, cum ar fi Campusul Urban Transilvania din Beclean, care reuneste spatii publice de loisir, respectiv o zona de parcuri urbane si botanice, cu arii de agrement si cazare, de diverse tipuri si densitati. In acest mix se adauga zone comerciale dense sau de tip shopping village. Acesta sunt completate de componenta de educatie prin gradinita, prin scoala de cercetare dedicata agronomiei si pentru a raspunde necesitatii specifice a zonei, prin Campusul de robotica. Primul pas al implementarii tocmai a fost facut prin obtinerea finantarii pentru faza 1 si castigarea proiectului Gradina Urbana Transylvania la New European Bauhaus. Am avut onoarea sa sustinem acest proiect in cadrul European Week of Regions and Cities, desfasurate la Bruxelles in intervalul 9-12 octombrie. Cu aceasta ocazie, am avut sansa de a fi primul proiect romanesc prezentat in acest context, pe parcursul celor 21 de editii ale evenimentului si suntem extrem de entuziasmati sa vedem concretizate rezultatele eforturilor noastre din ultimii ani. 
 
 
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2023 si ce estimari aveti in perspectiva anilor 2024-2025?
- In 2023, activitatea noastra la UNITH2B a cunoscut o evolutie semnificativa. Am reusit sa diversificam portofoliul de proiecte si sa ne concentram pe dezvoltarea de constructii din domeniul educational, scoli si universitati, constructii sportive si de agrement si hoteluri. Aceste proiecte au inclus atat constructia de ansambluri noi, cat si extinderi, precum si renovari de spatii hoteliere. 
Aceasta perioada a fost intensa din punct de vedere al implementarii de proiecte si transformarii acestora in rezultat construit. Dupa un interval foarte solicitant, asteptam sa vedem rezultatele la finalul acestui an. In ceea ce priveste perspectivele pentru anii 2024 si 2025, ne concentram pe extinderea activitatii noastre in proiecte de impact mare. Cu toate acestea, ne focalizam atentia inclusiv pe eficienta operationala si pe gestionarea corespunzatoare a resurselor, pentru a ramane competitivi intr-un mediu de afaceri tot mai complex. Consolidarea portofoliului si asigurarea calitatii serviciilor oferite raman aspecte cheie ale strategiei noastre pe termen lung. In concluzie, in 2023 am observat o evolutie semnificativa in activitatea UNITH2B, iar perspectivele pentru anii urmatori vizeaza o extindere atent gestionata si o continuare a implicarii noastre in proiecte de constructii de impact, dezvoltari care pot schimba intregi cartiere si uneori chiar si orase.
 
 
- Cum credeti ca se va dezvolta activitatea specifica pe termen scurt si mediu?
- Am observat o tendinta interesanta de dezvoltare. Se pare ca industria constructiilor continua sa fie dinamica si in crestere in Romania, cu o accentuare speciala pe inovatie si sustenabilitate. Aceasta tendinta s-a reflectat in proiectele noastre si in industrie, in ansamblu. Caracteristicile acestor proiecte au variat in functie de cerintele si de scopurile specifice fiecarui obiectiv in parte. De exemplu, proiectele de birouri au pus un accent sporit pe designul flexibil si tehnologiile inteligente pentru a raspunde cerintelor organizatiilor moderne. Cladirile de retail comercial au evoluat pentru a genera experiente unice pentru cumparatori, folosind elemente de design si inovatii in domeniul vanzarilor. In ceea ce priveste hotelurile, ele au urmarit sa ofere confort si un ambient personalizat cu accent pe relaxare si recreere, iar multe au inclus aspecte de sustenabilitate si economisire a energiei.
 
 
- Cum se desfasoara procesele de avizare/ autorizare, licitare, executie si plata a proiectelor, in prezent?
- La UNITH2B am acumulat deja o vasta experienta in domeniul constructiilor, in care am gestionat cu succes atat proiecte publice, cat si private. Cu toate ca procesul de autorizare ramane un pas important in ambele tipuri de proiecte, experienta ne-a aratat ca exista similaritati notabile intre cele doua categorii, dar cu unele diferente semnificative.
Cu toate acestea, in cazul proiectelor publice, procesul poate fi mai extensiv, cu cerinte de transparenta si audit mai riguroase. Aprobarile implica uneori multiple nivele guvernamentale si necesita mai mult timp pentru a fi obtinute.
Daca ne referim la modalitatea de plata, aceasta variaza in functie de contractul specific al fiecarui proiect. Atat proiectele publice, cat si cele private, pot presupune acorduri de plata etapizate, dar termenii si conditiile se pot diferentia in functie de natura si complexitatea proiectului. In timp, am invatat sa ne adaptam la specificul fiecarui proiect si sa negociem contracte care sa reflecte cel mai bine nevoile si obiectivele clientilor nostri. Procesul de plata a implicat acorduri financiare detaliate intre toate partile, cu plati etapizate pe baza progresului lucrarilor. Aceasta a implicat, de asemenea, gestionarea riscurilor si a schimbarilor care pot aparea pe parcursul proiectului. In perspectiva, pe termen scurt si mediu ne asteptam ca industria constructiilor de birouri, retail si hoteliere sa continue sa evolueze in concordanta cu nevoile in schimbare ale societatii. Sustenabilitatea si eficienta energetica vor avea un rol din ce in ce mai important, iar tehnologiile inteligente vor continua sa imbunatateasca gestionarea cladirilor. Procesele de avizare si licitare vor ramane strans reglementate (speram sa evolueze cu accent pe conformitate si calitate), iar colaborarea intre toti actorii din industrie va continua sa fie esentiala pentru succesul proiectelor de constructii comerciale.
 
 
 
- Ce tendinte remarcati in arhitectura si proiectare, pe segmentul analizat?
- In arhitectura si proiectarea cladirilor de birouri, retail si hoteliere, exista cateva tendinte notabile care se remarca in aceasta perioada. Este vorba, in primul rand, despre sustenabilitate, care ramane o tendinta dominanta in arhitectura si proiectare. Cladirile de birouri, retail si hoteliere sunt proiectate cu un accent sporit pe eficienta energetica, utilizarea materialelor durabile si reducerea impactului asupra mediului. Aderarea la norme precum certificarile LEED sau BREEAM a devenit o prioritate pentru multi dezvoltatori. Apoi, trebuie specificata flexibilitatea spatiilor. Cladirile de birouri sunt proiectate pentru a putea fi adaptate la diverse stiluri de lucru, inclusiv birouri open space, birouri individuale sau zone de coworking, inclusiv cu spatii tip power-napping, phone booth, focus room, etc. incluzand si cafenea/ bistro, sports zone si altele. In acelasi timp, spatiile de retail sunt concepute pentru a oferi o experienta de cumparare mai flexibila, inclusiv optiuni online si offline. In al treilea rand, vorbim despre digitalizare. Tehnologia joaca un rol crucial in proiectarea moderna. Cladirile de birouri integreaza solutii tehnologice pentru gestionarea eficienta a cladirilor, securitate si confortul angajatilor. In acelasi timp, hotelurile investesc in sisteme smart pentru a oferi o experienta personalizata oaspetilor. In fine, alte trenduri vizeaza designul centrului urban, integrarea cu comunitatea, retailul experiential (legat de experienta), hotelurile inovatoare si utilizarea materialelor durabile si reciclabile, reducand astfel impactul asupra mediului. 
 
 
 
- Care sunt principalele provocari pe care le intampinati in activitate, in aceasta perioada?
- In ceea ce priveste obiectivele noastre de dezvoltare, ca firma de proiectare generala, arhitectura si project management, ne concentram pe imbunatatirea practicilor in multiple domenii-cheie, pe termen scurt, mediu si lung. Pe termen scurt, ne-am angajat sa continuam sa integram solutii sustenabile in toate proiectele noastre. Acesta implica utilizarea de materiale ecologice si eficiente din punct de vedere energetic, precum si dezvoltarea de strategii de gestionare a resurselor care sa contribuie la minimizarea impactului asupra mediului. Pe termen mediu, ne axam pe eficientizarea procesului de proiectare si gestionare a proiectelor prin continuarea extinderii utilizarii tehnologiei BIM. Acesta ne ajuta sa coordonam mai bine diferitele aspecte ale proiectelor noastre, sa simplificam coordonarea si precizia si sa economisim resurse importante. Pe termen lung, ne propunem sa fructificam cunostintele sedimentate si experienta acumulata domeniul project management-ului si implementarii de proiecte si sa abordam proiecte cu impact major in industrie. Ne concentram pe dezvoltarea de spatii care sa fie nu doar eficiente din punct de vedere functional, ci si adaptate la nevoile si confortul utilizatorilor finali si care se manifesta printr o arhitectura de calitate si o imagine atemporala, reprezentativa pe plan national si international. Calitatea executiei ramane in centrul atentiei, asigurandu-ne ca fiecare proiect se finalizeaza la standarde de excelenta. In ansamblu, aceste obiective reflecta angajamentul de a continua sa ne dezvoltam si sa oferim solutii de calitate intr-un mod sustenabil, colaborativ si eficient, pentru beneficiul clientilor.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter