RO EN
The cart is empty

SSAT+: Efectul de domino al scumpirilor se reflecta in preturile finale ale proiectelor

Biroul de arhitectura SSAT+ (SS Architecture and Texture SRL), infiintat in urma cu peste 10 ani, a crescut in ritm constant in aproape toata aceasta perioada, singura exceptie fiind o stagnare temporara, cauzata de criza sanitara, cand nu au fost demarate proiecte noi. Arh. Stefan Sava, Managing Partner al companiei, spune ca, si in acest context, a reusit ca in 2021 sa-si mentina cifra de afaceri la aproximativ 1,4 milioane de lei. "Echipa s-a marit proportional cu volumul de munca, iar trendul ascendent se mentine. Avem asteptari optimiste de la 2022, am vrea sa incheiem cu o crestere semnificativa fata de anul precedent, pe parcursul caruia ne-am reorganizat intr-o forma mai eficienta", a precizat Stefan Sava.
SSAT+ a conturat o echipa de profesionisti cu experienta in arhitectura, constructii, design si urbanism. Printre cele mai cunoscute proiecte din portofoliul companiei se afla ansamblurile The Corner, proiecte de tip boutique dezvoltate in zone centrale si premium ale Capitalei (Eminescu-Dacia, Floreasca si Armeneasca-Mosilor). Un trademark al proiectelor SSAT+ sunt terasele generoase si acoperisurile transformate in gradini urbane pentru uzul proprietarilor.
Interviu cu arh. Stefan Sava (33 de ani), Managing Partner SSAT+ si specialist cu o experienta profesionala de peste 10 ani de arhitectura si proiectare.
 
- Ce proiecte aveti in lucru, in acest moment?
- Echipa SSAT+ are un an foarte solicitant, lucram in paralel la aproximativ douazeci de proiecte. Unele dintre acestea au complexitate ridicata, ceea ce ne bucura, pentru ca acest lucru demonstreaza faptul ca biroul nostru de arhitectura se dezvolta, numarul clientilor creste, iar increderea pe care ne-o acorda acestia este mare. Unul dintre proiectele noastre importante este al treilea din seria The Corner, este vorba despre The Corner Armeneasca. Proiectul se afla in faza de executie, are structura ridicata si se lucreaza la fatada. Apartamentele sunt vandute in totalitate din faza de proiectare si suntem nerabdatori ca proprietarii sa se bucure de ele. De asemenea, un proiect in care ne-am implicat 100% in 2022 este Galileo Olimp, un ansamblu tip aparthotel cu 80% din structura ridicata in acest moment. Se lucreaza in ritm accelerat pentru finalizarea rapida a tuturor lucrarilor. As vrea sa mai mentionez proiectul Romulus, cu functiune mixta, care imbina spatiile de birouri cu cele comerciale, aflat, de asemenea, in stadiul in care structura este finalizata si se fac lucrari la fatada. Trec la un alt proiect, amplasat tot intr-o zona istorica a orasului, pe strada Popa Nan, in apropierea Foisorului de Foc, unde structura este ridicata in proportie de 70%. In vecinatate, pe strada Kiritescu, se toarna fundatia unui alt imobil de locuinte colective. In faze mai avansate, de lucru la fatade, respectiv la finisaje, sunt proiectele de pe strada Madrigalului si pe Cremenita. In plus, mai avem cateva proiecte la care trebuie sa se demareze executia anul acesta: o locuinta unifamiliala in zona Floreasca, o clinica stomatologica in cartierul Dorobanti si o casa de vacanta in Valea Doftanei.
 
 
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii la inceputul anului 2022?
- Preturile si instabilitatea geopolitica au facut ca volumul de proiecte imobiliare sa se reduca si preturile sa ajunga la cotatii inalte, iar aceasta situatie se va mentine de acum inainte. Totul devine mai scump. Pe termen scurt si mediu se vor reduce tranzactiile si investitiile imobiliare, pana la o revenire a puterii de cumparare, dar va dura ceva pana cand acest lucru sa se intample. Preconizez ca piata de proiecte premium se va mentine activa. Cererea si oferta raman constante, doar marja de profit se modifica, dar nu cat sa destabilizeze acest segment.
Noi, SSAT+, activam pe o nisa de constructii medii ca dimensiuni si premium ca standard de calitate, iar aici nu resimtim o scadere a cererii de proiecte. Legat de cresterile de preturi, intr-adevar, am remarcat o problema. Pentru o mare parte dintre proiecte nu putem mentine costurile la care le-am contractat, fiind nevoiti sa ajustam ofertele initiale, intrucat si subcontractantii au majorat costurile pentru serviciile prestate. Este un efect de domino care se reflecta in pretul final al unui proiect, dar nu numai. Chiar si la nivelul echipei SSAT+, consideram ca este firesc sa ajustam salariile pentru a acoperi rata inflatiei, mentinand confortul financiar, fapt ce se va concretiza in aceasta vara.
 
 
- Ati observat schimbari in ceea ce priveste cererea de constructii cu eficienta energetica ridicata? Cum va aliniati acestui trend?
- Ne numaram printre primii care au implementat conceptul de eficienta energetica in constructii, definit prin standardul nZEB, chiar prin cateva lucrari publice, scoli si gradinite in Sectorul 6 al Capitalei, asadar avem o experienta semnificativa in domeniu. In randul clientilor nostri se simte un interes ridicat pentru sisteme alternative eficiente si cat mai independente energetic, utilizate pentru climatizarea si conditionarea cladirilor, iar noi ii incurajam si le explicam beneficiile acestor optiuni. De multe ori, daca avem sustinere din partea lor, mergem chiar mai departe decat ne impune legislatia, ca procent de utilizare a energiei regenerabile, catre o independenta energetica aproape completa. Intotdeauna ne-am dorit sa oferim clientilor nostri cele mai noi si mai performante tehnologii, dotari si finisaje, iar eficienta energetica face parte din normalitate in prezent si, cu atat mai mult, in viitor.
 
 
- Ce tendinte remarcati in arhitectura si constructii in aceasta perioada?
- Se mentin tendintele incepute ca un efect al pandemiei: mobilitate scazuta, o orientare catre munca de acasa sau in sistem hibrid, dar si asteptari ridicate de la confortul propriei locuinte. Astfel, in arhitectura, se remarca o scadere a proiectelor de tip office-building in favoarea celor cu functiune mixta de dimensiuni mici si medii. In zona de locuinte, se observa inca o cerere constanta a proiectelor cu suprafata mare, cu zone de relaxare sau destinate muncii de acasa, cu dotari si finisaje de calitate ridicata. Practic, pe masura ce oamenii au inceput sa petreaca mai mult timp acasa, au apreciat mai mult alegerile care le-au crescut nivelul de confort: de la o compartimentare inteligenta, la izolatie si tamplarie sau incalzire automatizata.
O alta tendinta este catre digitalizare. Pe de o parte, as spune ca digitalizarea determina, si in acest domeniu, la fel ca in multe altele, cresterea vitezei si eficientei comunicarii. Astfel, cu instrumente de lucru colaborativ, intre executant si proiectant exista o comunicare rapida. Pe de alta parte, digitalizarea nu rezolva o problema reala in constructii, la momentul actual: lipsa fortei de munca. Ma refer acum la personal calificat, specializat, ingineri, instalatori, sudori s.a.m.d. Motivul este lesne de inteles: pentru o lunga perioada de timp, au lipsit investitiile in domeniu, iar piata nu a fost capabila sa le ofere acestor persoane un loc de munca stabil si bine platit. Ei fie au emigrat, fie s-au reprofilat. Astazi, ne regasim in situatia de a atrage, daca putem, aceasta forta de munca inapoi in Romania sau de a importa lucratori din afara. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter