RO EN
The cart is empty

SENARIA: 700.000 de euro cifra de afaceri la 9 luni, triplare fata de 2022

In primele noua luni ale anului, SENARIA a contractat proiecte din zona de management de proiect, fit-out si servicii de due diligence tehnic furnizate in vederea achizitionarii de imobile catre investitori privati si fonduri de investitii. Cele mai multe proiecte au fost contractate pentru construction & project management in domeniul office, retail si industrial (59%), rezidential (28%), respectiv alte proiecte (13%). Cele mai multe dintre aceste proiecte au fost preluate din faza de preconstructie, confirmand tendinta investitorilor de precautie si optimizare a costurilor, accentuata pe fondul contextului economic actual. 
Piata constructiilor din Romania a suferit schimbari semnificative in prima jumatate a acestui an, diferite fata de anul 2022 si de tendintele din ultimii trei ani. Una dintre modificarile majore consta in adancirea crizei proiectelor private. Se observa o scadere a investitiilor private in constructii, ceea ce a afectat in mod direct numarul de proiecte. Investitorii care decid sa mearga inainte cu proiectele pun accent pe optimizarea costurilor si supravegherea atenta a lucrarilor, ceea ce favorizeaza contractarea serviciilor noastre, a precizat Catalin Chimir, Managing Director SENARIA. 
 
Perspective pentru finalul lui 2023
Astfel, cifra de afaceri a SENARIA la 9 luni a depasit 700.000 de euro, iar perspectivele vizavi de proiectele ce vor demara pana la finalul anului anunta o depasire a pragului de 800.000 de euro, anuntat initial pentru 2023. 
Privind spre finalul anului, din perspectiva domeniului constructiilor, accentul va fi pus pe cresterea numarului de proiecte si securizarea unui numar de contracte care sa asigure stabilitatea afacerii pentru anul viitor. Avand in vedere si modificarile fiscale recent anuntate, ce vor avea impact in pretul pe metrul patrat construit si, in cele din urma in pretul pentru clientul final, aceasta strategie de precautie este vazuta ca o solutie pentru a face fata provocarilor ce cu siguranta vor marca 2024. 
De altfel, potrivit datelor SENARIA, pe fondul acestui climat economic, multe companii din domeniul constructiilor se orienteaza catre mari proiecte publice finantate prin PNRR, care vor asigura un flux de lucru in perioada urmatoare. 
 
 
Migrare a focusului spre proiecte din sectorul public
Multe companii, indiferent de dimensiunea lor, care activau anterior exclusiv in sectorul privat, au migrat spre sectorul public in cautarea de noi oportunitati. Cu toate acestea, pentru constructori, devine tot mai dificil sa navigheze intr-un mediu de afaceri in schimbare rapida, cu provocari suplimentare generate de criza actuala a fortei de munca – ce se va adanci odata cu modificarile fiscale - si cresterea costurilor materialelor de constructie. Mai mult decat atat, exista ingrijorari cu privire la bugetul statului si capacitatea acestuia de a finanta proiectele publice. Constructorii vor trebui sa se adapteze la aceasta realitate si sa caute solutii pentru a face fata provocarilor din piata si pentru a-si asigura stabilitatea financiara in perioada urmatoare, a mai adaugat Catalin Chimir.
Potrivit datelor SENARIA, cele mai active domenii in 2023-2024 vor ramane industrial, retail si rezidential, cu focus pe dezvoltari ce tin cont de componente precum sustenabilitate si ESG (environmental, social, governance – n.r.) care trec de la a fi o aditie nice to have la un must have pentru toate noile proiecte de dezvoltare imobiliara si adaptarea celor existente.
Printre cele mai importante proiecte administrate in prima parte a acestui an de SENARIA se numara  proiectele rezidentiale de tip boutique, situate in zona centrala a Capitalei, realizate in cladiri monument istoric restaurate, proiectele industriale si fabricile de productie, precum si contractele de due diligence tehnic efectuate pe segmentul office si retail. Pentru perioada urmatoare proiectele contractate de SENARIA se vor extinde si in zona publica incluzand servicii de supervizare pentru proiecte de amploare pe segmentul medical si social.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter