RO EN
The cart is empty

RONO AQUA participa la proiecte in valoare totala de 20 milioane de euro

Numarul si complexitatea lucrarilor de arhitectura si proiectare a crescut in primele luni ale acestui an fata de nivelul din aceeasi perioada din 2015, datorita revigorarii pietei constructiilor, potrivit opiniei lui Robert Balajti, arhitect in cadrul companiei Rono Aqua, din Oradea, societate specializata in proiectarea de constructii civile, industriale si agricole, de infrastructura si a investitiilor hidrotehnice. In prezent, compania se implica in proiectarea si executia unor proiecte in valoare de circa 20 milioane de euro, printre care se afla reabilitarea si modernizarea Hotelului Dacia si consolidarea si extinderea complexului Termal, ambele din Satu Mare sau constructia statiei de epurarea a apelor uzate din localitatea Tinca (judetul Bihor). "La sfarsitul anului 2015 si la inceputul lui 2016 s-au intensificat solicitarile pentru elaborarea proiectelor. Am primit comenzi pentru mai multe proiecte de mare complexitate, care vor urma sa fie cofinantate din fonduri europene. Tinand cont de natura investitiilor (reabilitare de monumente si cladiri in stare de degradare avansata) si de valoarea estimata a investitiilor, care sunt de ordinul milioanelor de euro, fara accesarea fondurilor europene nu ar fi posibile implementarea proiectelor. Consideram ca aparitia noilor ghiduri POR si PNDR va avea ca rezultat cresterea solicitarilor pentru serviciile din domeniul proiectarii", a declarat Robert Balajti.
In ceea ce priveste numarul proiectelor realizate de Rono Aqua in ultimii ani, acest indicator a crescut constant in 2014, 2015 si in primele luni ale acestui an. "Anul 2014 a fost o perioada cu prosibilitati reduse pentru obtinerea fondurilor nerambursabile. Daca in 2014 majoritatea lucrarilor contractate de firma noastra au fost obtinute prin licitatii publice (cu beneficiari din domeniul public), la sfarsitul anului 2015 au aparut si investitorii privati, care, in speranta de a obtine fonduri europene nerambursabile prin POR sau PNDR, au facut comenzi pentru elaborarea documentatiilor tehnico-economice necesare pentru accesarea acestora", a precizat reprezentantul Rono Aqua. In 2016, arhitectul estimeaza ca va creste cererea pentru elaborarea de documentatii pentru obtinerea de fonduri nerambursabile.
 
Proiecte
Rono Aqua a inceput, in acest an, elaborarea documentatiei tehnice pentru proiectul de reabilitare, modernizare si recompartimentare a Hotelului Dacia, din Satu Mare, obiectiv in valoare de aproximativ 7 milioane de euro. Hotelul Dacia (existent S+P+M+2E, propus S+P+M+2E+M), fostul Pannonia, este situat in Piata Libertatii nr. 8 si are o suprafata construita de 1.440 mp, in prezent fiind dezafectat. Cladirea este inclusa in categoria monumentelor istorice, structura de rezistenta a acesteia fiind ridicata in anul 1902 si proiectata pentru incarcari preponderent gravitationale si cu masuri constructive de alcatuire corespunzatoare epocii. Cutremurele din 1940, 1977, 1986 si 1990 au afectat cladirea, insa nu au produs avarii majore la structura de rezistenta. "Prin proiect, am propus reamenajarea subsolului, unde va fi amenajata o crama cu 100 de locuri, grupuri sanitare, o sala multifunctionala cu 150 de locuri, centru SPA, depozite si spatii tehnice. La parter si mezanin se vor afla receptia, o cafenea si restaurant cu 100 de locuri, dispus pe ambele niveluri, o sala de evenimente cu restaurant cu 200 de locuri, bucatarie, grupuri sanitare si vestiare. La cele doua etaje vor fi amenajate camerele hoteliere, iar la mezanin apartamente si doua sali multifunctionale, cu 30 de locuri fiecare. Am mai propus inlocuirea invelitorii actuale cu una colorata, cromatica, forma, materialul si calitatea noii tigle urmand a fi identice cu ale acoperisului original. Reabilitarea termica a cladirii se va face cu vata minerala de 20 cm grosime, fiind recomandata o tencuiala cu proprietati termoizolante. Stabilirea cromaticii fatadei se va face cu respectarea recomandarilor Directiei de Cultura. Decoratiunile interioare si exterioare vor fi restaurate sau reconstruite, dupa caz. Materialele pentru finisajele interioare, corpurile de iluminat si dotarile vor fi autohtone, potrivite stilului secesionist", a explicat arh. Robert Balajti. Cladirea va fi dotata cu o centrala termica proprie, pe baza de gaze naturale, ce va fi amenajata intr-un corp-anexa al Hotelului Dacia.
Un alt proiect demarat in 2016 de compania Rono Aqua vizeaza consolidarea, reabilitarea functionala si extinderea complexului "Termal", din municipiul Satu Mare. Valoarea estimata a investitiei este de 5 milioane de euro. Complextul strand termal, compus din hotel (P+1E), restaurant (P) si spatii de tratament (P+1E), face parte din zona de agrement "Somes", aflata in partea median-estica a orasului Satu Mare, pe malul nordic al raului Somes. Prin noul proiect, se propune supraetajarea corpului de cladire dedicat spatiilor tehnice (de la S+P+1E la S+P+2E) si constructia unei cladiri suplimentare, care sa gazduiasca un bazin acoperit, cu apa geotermala (S+P+1E si o amprenta la sol de 550 mp), a unui culoar acoperit inchis (P) intre pavilioane si a unui bazin exterior, cu apa geotermala si o suprafata la sol de 400 mp. Capacitatea hotelului "Termal" este de 60 de camere duble pentru cazare, doua unitati pentru persoane cu dizabilitati si alte doua apartamente, iar cea a restaurantului este de 200 de persoane.
Printre proiectele elaborate de Rono Aqua si aflate deja in executie se afla reparatiile capitale si amenajarea Salii multifunctionale Studio din cadrul Cinematografului Transilvania, lucrare de 1,5 milioane de euro demarata in 2015, constructia unei statii de epurarea in localitatea Tinca (judetul Bihor) - proiect in valoare de doua milioane de euro, demarat in anul 2014 si implementat de compania de constructii OMS Romania si realizarea instalatiei pentru producerea energiei electrice prin valorificarea resurselor regenerabile de energie - biomasa, in localitatea Sacuieni (judetul Bihor). Beneficiarul acestui ultim mentionat proiect este Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Ecoland, din Bihor, lucrarile fiind executate de compania IMAO. Proiectul, in valoare de 4,5 milioane de euro, a fost demarat in anul 2014, iar executia in 2015.
Printre proiectele predate in realizarea carora s-a implicat societatea Rono Aqua se afla reabilitarea Campusului Universitar din Oradea, constructia Centrului Welness din Bors (judetul Bihor) si a unei fabrici de incaltaminte de 6 milioane de euro.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter