RO EN
The cart is empty

QUADRATUM asteapta o triplare a rezultatelor financiare pana la finalul acestui an

Quadratum Architecture, companie de arhitectura din Bucuresti, traverseaza o perioada favorabila a activitatii, fiind in continua dezvoltare inca de la infiintarea acesteia, in urma cu aproximativ 7 ani. Comparativ cu anul financiar anterior, conducerea biroului se asteapta cel putin la o triplare a rezultatelor pana la finalul anului 2022, datorita unui cumul de oportunitati pe care specialistii il remarca pe piata de profil. "Diversificarea portofoliului si abordarea integrata, de la concept pana la receptia finala, stau in ADN-ul nostru, transformandu-ne intr-un partener solid pentru orice investitor. Pe termen mediu, tintim sa plasam Quadratum pe harta reperelor la nivel national", spune arh. Emanuel Visan, Managing Partner al companiei. In prezent, biroul are peste 30 de proiecte active, cu o pondere echilibrata a lucrarilor publice/private, printre proiectele de referinta aflandu-se ansamblul rezidential Colina Lac, Scoala Labirint, Complexul Educational Brasov, Unitatea de primiri urgente Drobeta Turnu-Severin, Cinematograful Bucuresti - Trianon (monument istoric).
Interviu cu arh. Emanuel Visan (29 de ani), Managing Partner Quadratum Architecture si specialist cu o experienta profesionala de 7 ani pe piata de arhitectura si proiectare.
 
- Ce ne puteti spune despre proiectele la care lucrati in aceasta perioada?
- Ne-am dezvoltat portofoliul de lucrari pe mai multe paliere: rezidential (atat case, cat si ansambluri rezidentiale), educational, cultural, sportiv, bisericesc. Abordarea proiectelor cu o gandire multianuala este ceea ce ne permite sa ne asumam, in cadrul practicii biroului, si lucrari atipice, cu impact consistent in dezvoltarea comunitatii si a spatiului construit, precum cel mai recent proiect a carui executie a demarat la inceputul anului, pe strada Labirint, din Capitala. Acolo, in mai putin de doi ani, va exista o cladire educationala multifunctionala privata, cu spatiu pentru comunitate si scoala. Aducem la masa o perspectiva de tipul design & build asupra proiectelor, in care focusul este pe fezabilitatea tehnica si eficienta proiectului, fara a face insa rabat la aspectele estetice. Proiectarea ansamblului Colina Lac, de exemplu, ne-a permis sa cladim o viziune multi-phase a proiectului, integrand si urmatoarele faze de executie, in care peste 500 de unitati se vor agrega in mini-cartiere. Toate aspectele vor fi in spiritul omului, viitorul cartier putand fi parcurs lesne pietonal in orice directie, fie catre promenada pe malul lacului, fie catre clubul cartierului ori catre zona publica - scoala, gradinita si terenuri de sport. Elaborand documentatii DALI (Documentatie Tehnica de Avizare a Lucrarilor de Interventie), chiar si pentru beneficiarii privati, avem in vedere abordarea exhaustiva a unui proiect de restaurare si conservare a unui monument istoric, precum Cinematograful Bucuresti (Trianon), monument istoric de categoria B, ce urmeaza a intra in executie anul acesta.
 
 
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii la inceputul anului 2022 si ce perspective sunt pentru viitor?
- Precautia pe care am observat-o in ultima perioada in randul investitorilor se traduce printr-un interes crescut pentru eficientizarea produsului finit, chiar si cu riscul unor decalari ale termenelor contractuale. Provocarile cu care se confrunta piata constructiilor s-au reflectat catre noi in nevoia de reproiectare, prin schimbarea unor solutii in vederea eficientizarii lor si, implicit, a pretului rezultat pentru viitoarele constructii. Ne asteptam sa ne reorientam catre solutii constructive care sa faca apel la resursele locale, respectiv la cele produse la nivel european, precum si la cele regenerabile, in vederea crearii oriunde se poate a unui nivel de independenta fata de sursele externe atat in ceea ce priveste materialele de constructie, cat si sursele alternative de energie.
 
 
- Cum va aliniati trendului de constructii nZEB, eficiente energetic?
- Ne intoarcem tot mai mult atentia catre proiectarea in standardele nZEB. Se poate observa o directie hotarata a dezvoltatorilor ce targeteaza in special segmentul de mijloc si superior pentru realizarea de cladiri eficiente din punct de vedere energetic, smart, pasive si eco-friendly. Toate proiectele noastre vor genera, dupa implementarea solutiilor, cladiri nZEB, iar in cadrul dezvoltarilor viitoare, avem in plan ca o parte din unitatile de locuit sa fie constituite din case pasive sau locuinte in cladiri multi-familiale pasive (cum este cazul Colina Lac). Beneficiem si de suportul continuu al hub-urilor de specialitate, respectiv al tuturor partenerilor furnizori de echipamente si materiale, cu ajutorul carora conturam proiecte-pilot si modele de buna practica in domeniul medical si educational.
Remarcam o tranzitie sigura catre proiectele eficiente din punct de vedere tehnic si energetic, in care este inclusa partea de urmarire in timp a cladirii, mentenanta si logistica in exploatare. Asa cum la nivel european a fost declarat castigatorul premiului Mies Van Der Rohe in 2019 un proiect care a transformat exponential o cladire de locuinte colective existenta, cu mijloace relativ simple, in acelasi fel si investitorii privati si publici cauta o maximizare a rezultatului in raport cu efortul financiar. Putem controla toate aceste aspecte printr-o analiza detaliata a nevoilor si furnizarea de raspunsuri aplicate prin design si proiectare.
Ne aflam in era in care proiectantul general trebuie sa isi asume un rol activ in toate activitatile de cost control in domeniul constructiilor, iar noi consideram aceste demersuri ca fiind capitale in validitatea propunerilor, precum si in viabilitatea lucrarilor in etapele viitoare de executie.
 
 
- Ce demersuri aveti in spectrul digitalizarii activitatilor?
- Demersul principal pe care Quadratum Architecture mizeaza in viitor este optimizarea proceselor de lucru, precum crearea unor baze de date si a unor unelte-custom digitale utilizate in cadrul activitatii, aportul uman ramanand esential din punct de vedere creativ. Cu siguranta, tranzitia catre BIM este necesara, dar pentru ca aceasta schimbare din piata proiectarii sa poata avea efecte maximale, este necesara intr-o egala masura si digitalizarea institutiilor publice cu rol in avizarea lucrarilor, precum si simplificarea procesului de autorizare, cu precadere in cadrul proiectelor, unde intarzierile generate de procesele de avizare si autorizare pot contribui negativ la implementarea acelor investitii.
Digitalizarea este focusul nostru actual si avem in plan ca, pe termen mediu, sa implementam inteligenta artificiala in procesele noastre de proiectare, astfel incat sa furnizam beneficiarilor o solutie integrata - creativa, optima, eficienta, personalizata.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter