RO EN
The cart is empty

"Identitatea orasului Bucuresti trebuie pastrata"


Alexandru Beldiman (66 de ani)

Functia/firma: arhitect partener principal si membru fondator al biroului de arhitectura BBM Grup, din Bucuresti;
Experienta profesionala: 42 de ani in domeniul arhitecturii;
Studii: Institutul de Arhitectura Ion Mincu;
Hobby: editare de carte de arhitectura.

 -Care sunt criteriile de luat in considerare in proiectarea unei cladiri noi?
-Incercam sa mentinem, permanent, dialogul cu cadrul existent construit si natural si sa conservam - acolo unde acest lucru este posibil - memoria locului pe care urmeaza sa edificam. Identitatea orasului Bucuresti trebuie pastrata. Aceasta presupune realizarea unor studii foarte atente ale fondului construit, mai ales in perimetrul central si - in egala masura - o monitorizare atenta a demolarilor care se fac. Arhitectura mostenita (realizata inainte de instalarea comunismului) este parte constitutiva a fiintei locuitorilor Capitalei si trebuie pastrata.

- Ce solutii propuneti pentru a degaja centrul Capitalei?

- Rolul arhitectilor si urbanistilor este foarte important pentru dezvoltarea Capitalei, dar arhitectura si - mai ales - urbanismul sunt dependente de puterea politica si de posibilitatile economico-financiare ale societatii. Nu am vazut, insa, in Romania, dupa 1990, o clasa politica capabila sa genereze politici urbane coerente, sau macar sa profite de oportunitatile pe care initiativele altora le-au generat, cum a fost cazul, de exemplu, cu proiectul castigator al Concursului international de urbanism Bucuresti 2000, elaborat de echipa profesorului Meinhard von Gerkan, din Hamburg (Germania). Municipiul Bucuresti ar beneficia de un nou inceput plecand de la valorizarea acestui proiect, care ar putea aduce investitii de milioane de euro pe teritoriul vast ramas de pe urma operatiunilor regimului comunist din Centrul Civic, eliberand astfel zona centrala a Capitalei de presiunile la care orasul continua sa fie supus, in ciuda crizei.

- Exprimati-va parerea despre constructia blocurilor turn in Bucuresti.
- Nu cred ca municipiul Bucuresti isi poate permite luxul sa nu construiasca cladiri inalte si foarte inalte. De aceea, este necesar ca Studiul de altimetrie intocmit in anii 1990 de catre Catedra de Urbanism a Universitatii de Arhitectura si Urbanism «Ion Mincu» sa fie actualizat, astfel incat edificarea cladirilor inalte si foarte inalte sa se faca in baza unui studiu facut cu maxima acribie, care sa tina cont de toate implicatiile, nu numai de interesul promotorului imobiliar (oricare ar fi acesta) sau de impactul estetic. Ambele considerente sunt importante, dar nu reprezinta conditii suficiente. Mai trebuie studiat impactul pe care numarul mare de oameni si masini il au asupra zonei.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter