RO EN
The cart is empty

Proiectarea creativa a cladirilor inalte poate simplifica procesul de reciclare

Pe fondul intensificarii procesului de implementare pe scara larga a cladirilor eficiente energetic, dupa cum arata prof. Norman Day, expert in arhitectura, practica si design la Swinburne University of Technology - Marea Britanie, citand la randul sau un raport al UK Green Building Council - UKGBC, „intram intr-o noua era in care vechile imobile turn (zgarie-nori) si alte cladiri inalte devin redundante si au nevoie de renovare profunda sau inlocuire semnificativa. Procesul se numeste re-construire sau chiar... deconstructie”.
Potrivit autorului, ceea ce intereseaza in momentul de fata din punct de vedere al re-construirii este capacitatea proiectantilor de cladiri (arhitecti) de a-si imbunatati creativ cladirile in ceea ce priveste reciclarea si reutilizarea unor materiale si sisteme, cu valoare adaugata mare, dupa finalizarea perioadei de exploatare a imobilului. Sunt dezvoltate tehnici care ajuta la reconfigurarea si recuperarea materialelor, pornind chiar de la principii de baza, precum facilitarea accesului la conducte si cabluri electrice, utilizarea a cat mai multe componente modulare si folosirea unor tehnici de conectare simplificate.
Altfel spus, tocmai „simplitatea” structurii si serviciilor aferente cladirii face ca procesul de recuperare sa fie mai simplu. Mai putina „complexitate” a materialelor si a componentelor inseamna ca o cladire poate fi re-construita eficient.
Dispozitivele de fixare pot fi simplificate si sa se bazeze pe organe mecanice de asamblare (mai degraba decat sa foloseasca etansanti), materialele toxice vor fi evitate, altele pot fi selectate cu o durata de exploatare bine determinata, mai mare decat cea a cladirii in sine. Intr-un cuvant, structurile inalte vor fi concepute pentru simplitate si accesibilitate. De asemenea, este importanta elaborarea unui set clar de documente, care schiteaza in detaliu cladirea originala, astfel incat aceasta sa poata fi de-construita. In concluzie, proiectarea creativa a cladirilor inalte – inclusiv prin noile tehnici digitale – poate simplifica mult procesul de reciclare. Aceasta este o chestiune importanta, deoarece UKGBC arata ca industria constructiilor trebuie sa fie ecologica, deoarece genereaza aproximativ 22% din emisiile de bioxid de carbon din Marea Britanie, foloseste 40% din apa potabila, contribuie cu 50% la schimbarile climatice si la peste jumatate din deseuri si reprezinta 39% din consumul global de energie.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter