RO EN
The cart is empty

PPC deschide dialogul cu autoritatile si isi intareste reprezentativitatea in bransa

Activitatea Patronatul Proiectantilor in Constructii din Romania (PPC) a fost deosebit de dinamica in prima luna de la infiintarea organizatiei, in acest interval participand la intalniri de lucru strategice pe teme de actualitate. Patronatul a incheiat un acord de parteneriat cu BNR, in scopul cooperarii pentru elaborarea unor studii, analize, cercetari si rapoarte si pentru diseminarea cunostintelor economico-financiare in vederea cresterii nivelului de intermediere financiara. De asemenea, reprezentantii PPC au demarat procedurile de consultare cu autoritatile responsabile de optimizarea cadrului legislativ privind activitatea din sectorul constructiilor. Nu in ultimul rand, noua organizatie si-a consolidat gradul de reprezentativitate in bransa prin aderarea a 37 de noi companii, care s-au alaturat celor 40 de membri fondatori, reprezentand unele dintre cele mai puternice firme de profil din tara.
Recent, reprezentantii PPC au participat la dezbaterea privind siguranta si protectia seismica din tara noastra, organizata de Academia Romana si Curtea de Conturi. In cadrul evenimentului, au fost prezentate si analizate riscurile cutremurelor si nevoia unor eforturi substantiale pentru prevenirea efectelor acestora. Printre prioritati, au fost mentionate consolidarile necesare cladirilor marcate cu bulina rosie, nevoia de alocare suplimentara de fonduri si asumarea responsabilitatilor din partea institutiilor in drept. O atentie speciala a fost acordata cladirilor construite inainte de anul 1940, printre care numeroase spitale si scoli la nivel national.
Din delegatia PPC, condusa de prim-vicepresedintii Dragos Marcu si Florin Nistor si de directorul executiv, Marius Alecu, au mai facut parte Madalin Coman, Mihai Dima si Florin Tilimpea.
"Prezenta delegatiei PPC la dezbaterea organizata de Academia Romana si Curtea de Conturi este parte a responsabilitatilor asumate privind aspecte esentiale legate de siguranta si protectia seismica. PPC lanseaza, astfel, un semnal de implicare profunda si un angajament ferm in abordarea si solutionarea unora dintre cele mai presante probleme ale societatii romanesti, subliniind rolul esential pe care il joaca in promovarea masurilor de preventie si siguranta la nivel national", au transmis reprezentantii PPC.
 
 
Acord de parteneriat cu Banca Nationala a Romaniei
La inceputul lunii martie, PPC a incheiat un acord de parteneriat cu BNR, in scopul cooperarii pentru elaborarea unor studii, analize, cercetari si rapoarte, avand obiectivul final de promovare a acestora in cadrul programelor de dezvoltare economica, precum si pentru diseminarea cunostintelor economico-financiare in vederea cresterii nivelului de intermediere financiara.
"Incheierea acestui parteneriat, cu una dintre cele mai respectate institutii din Romania, este o dovada solida a importantei pe care PPC si-a asumat-o in reprezentarea proiectantilor la nivel national. Colaborarea cu expertii BNR este ocazia perfecta de a fundamenta o serie de politici publice, in care finantarea investitiilor si activitatea de proiectare, care sta la baza oricarei lucrari din acest domeniu, reprezinta piloni esentiali", a declarat presedintele PPC, Alexandru Fulga.
Conform proiectantilor, parteneriatul vizeaza elaborarea unui plan de activitati comune ce vor fi derulate in contextul cooperarii dintre BNR si PPC, precum si elaborarea unor studii si analize economice de interes reciproc, ce vor putea fi diseminate prin intermediul mijloacelor de comunicare publica a partenerilor. Acordul de parteneriat prevede organizarea de prezentari si evenimente la sediile BNR si PPC si/ sau online, in contextul proiectelor stabilite de comun acord de catre parteneri. Reprezentantii celor doua institutii vor participa la mese rotunde, vizand calibrarea dinamica a instrumentelor proprii fiecarui partener in vederea atingerii obiectivelor propuse. Schimbul de informatii dintre parteneri va facilita si eficientiza procesele de comunicare si de prezentare a informatiilor de natura economico-financiara.
"Vom sprijini demersurile derulate de expertii BNR si PPC, care isi vor coordona activitatile de planificare, monitorizare, evaluare si diseminare a rezultatelor pe tot parcursul parteneriatului. Mai mult, BNR si PPC vor colabora in vederea explorarii de noi metode de analiza si diseminare in spatiul public, pe masura evolutiilor in domeniu si a nevoilor specifice PPC", a declarat ing. Florin Nistor, prim-vicepresedintele PPC.
 
Consultari pe tema optimizarii cadrului legislativ din constructii
La numai o saptamana dupa lansarea oficiala a PPC, in luna februarie 2024, reprezentantii proiectantilor au demarat procedurile de consultare cu autoritatile responsabile de optimizarea cadrului legislativ privind activitatea din sectorul constructiilor, acesta fiind un obiectiv prioritar al PPC. Demersul, armonizat cu cele derulat la nivelul Federatiei Patronatelor Societatilor de Constructii din Romania (FPSC), a vizat comunicarea cu Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA), dar si cu Parlamentul Romaniei, prin intermediul Comisiei pentru Industrii si Servicii, respectiv Comisiei pentru Administratie Publica din Camera Deputatilor.
Propunerile au fost transmise institutiilor cu atributii in domeniu, iar reprezentantii PPC si FPSC au participat deja, la jumatatea lunii februarie, la o prima runda de discutii cu presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Sandor Bende.
"Dialogul a vizat amendamentele necesare pentru imbunatatirea procesului de proiectare si pentru clarificarea rolurilor, pentru a evita, astfel, suprapunerea de responsabilitati intre proiectant si alti actori din industria de profil, prin lege. Astfel, fiecare participant se va putea concentra pe propria specializare, fara alte eventuale interferente. Regula unui singur punct de contact si a unei singure responsabilitati se regaseste, de altfel, in cadrul legislativ aplicat deja in tarile dezvoltate din vestul Europei, raspunzand integral interesului general de a avea o implementare si o planificare cursiva a investitiilor", au transmis reprezentantii PPC.
Contextul demersului are in vedere Proiectul de Lege privind Codul Amenajarii Teritoriului, Urbanismului si Constructiilor (CATUC), inregistrat la Camera Deputatilor, si vizeaza doua aspecte:
  1. Clarificarea si definirea fara posibilitate de interpretare a obligatiilor legale care revin beneficiarilor, proiectantilor, verificatorilor de proiecte, responsabili tehnici cu executia, diriginti, consultanti, executanti (antreprenori, subantreprenori, furnizori etc.) in procesul de realizare a unei investitii.
  2. Definirea clara a continutului livrabilelor documentatiilor tehnice si a responsabilitatilor fiecarui participant in cadrul unui proiect, in toate fazele din ciclul de viata al unei investitii.
"Corelarea completa a proiectului de lege va aduce claritate si va inlatura suprapunerile de responsabilitati nefiresti existente in aceasta forma a proiectului. Practic, toti stakeholderii unui proiect au de beneficiat prin clarificarea rolurilor asumate in ciclul de viata al unei investitii de fiecare participant, conform competentelor. Prin propunerile noastre, vom dinamiza investitiile, cu efecte directe nu doar in sectorul constructiilor, ci si in cele financiar, de servicii profesionale, industrie si administratie publica, prin proceduri clare si simple, reducand la maximum riscul interpretarilor care genereaza blocaje inutile in proces", a declarat Florin Nistor, prim-vicepresedinte al PPC.
 
Dublare a numarului de companii afiliate, intr-o luna
PPC a fost lansat oficial in luna februarie 2024, la scurt timp de la infiintare alte 37 de companii alaturandu-se celor 40 de membri fondatori, reprezentand unele dintre cele mai puternice firme de profil din tara. PPC are misiunea de a promova si reprezenta proiectantii in constructii din Romania in fata autoritatilor publice si partenerilor institutionali, jucand un rol esential in promovarea excelentei si inovatiei in domeniul proiectarii constructiilor. Organizatia va completa, alaturi de celelalte patronate din constructii, reprezentarea proiectantilor in cadrul FPSC.
"Fiecare noua companie care ni se alatura intareste vocea noastra in fata autoritatilor publice, beneficiarilor si partenerilor. Le doresc bun venit noilor membri si anuntam public: usa oportunitatilor oferite companiilor de profil care ni se alatura este larg deschisa", a declarat presedintele PPC, Alexandru Fulga.
Noii membri ai PPC sunt: Ecoviable Ingenierie, Multidimension, Geocad Services, Toposcan Services, Project Colosseum - Iasi, Staghaus Architecture, Abyswag Solutions, Electrical Integration Systems, CES Consulting Services, DP Proiect Instal, Sigm-Home Projects, ING Proiect Management, Miga Airvent, Urban Trafic, Miriline Business, Maestro Proiect Design, D&D Eurocom, Selfconsulting, Professional Tech Construct Design, Geo Arc, Con Gaz Prest, BIM Design Consulting, Integrated Road Solutions, Dansoft Invest, We Project Engineering, Specialist Smart Group, Initiative Exclusiv Consulting Management, Dot Architecture and Engineering, DL&A Design Consulting, Ideea Proiect Consulting, Mono Concept, M3H Reliable Engineering, Plan Design, Planexpert, DS Birou de Arhitectura, Yardman si Creative Design Engineering.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter