RO EN
The cart is empty

ORADEA: Scadere la toate tipurile de documentatii pentru proiecte private noi, in 2023

Anul 2022 a venit cu o scadere semnificativa a numarului de autorizatii de constructie emise de catre Directia Arhitectului Sef (DAS) din cadrul Primariei Oradea, iar acest lucru s-a intamplat ca urmare a scumpirii materialelor de constructie, dar si a perioadei post-pandemice.
Viceprimarul Marcel Dragos, in calitate de coordonator al Directiei Arhitect Sef din Primaria Oradea, a sustinut, impreuna cu arhitectul-sef al municipiului, Radu Fortis, o conferinta de presa in care a fost prezentata sinteza raportului de activitate a Directiei Arhitect Sef (DAS) pe anul 2022.
„Am preluat Directia Arhitectului Sef in urma cu aproximativ patru luni, dupa plecarea doamnei viceprimar Arina Mos ca senator, institutia fiind in coordonarea dansei. In aceste patru luni am avut o colaborare buna. Este o institutie cu un volum destul de mare al actelor pe care le emite. Incepand de la certificatul de urbanism pana la obtinerea autorizatiilor, analiza tuturor autorizatiilor de constructie, analiza tuturor documentatiilor. In fiecare zi de joi avem sedinta Comisiei municipale de urbanism si amenajare a teritoriului (CMUAT), unde se dau avizele in vederea elaborarii documentatiilor de PUD (Plan Urbanistic de Detaliu) sau PUZ (Plan Urbanistic Zonal). Este un volum destul de mare de munca, iar documentatiile sunt complexe. Avem de-a face si cu alte institutii care vin in cadrul acestei sedinte si impreuna cu dansii decidem ce poate fi autorizat si ce poate merge mai departe", a precizat viceprimarul Marcel Dragos.
 
2022, an de cotitura
La randul sau, arhitectul-sef al municipiului, Radu Fortis a precizat ca, potrivit cifrelor, a avut loc o incetinire a sectorului de constructii, fiind inregistrate scaderi la toate tipurile de cereri pentru emiterea de acte specifice, dar previziunile sunt mai bune pentru anii urmatori.
„Anul 2022 a fost un an care a impus o cotitura din cate am observat noi, in sensul ca s-au mai franat investitiile private. Evident, acest lucru se intampla pentru ca am fost intr-o perioada post-pandemica, din cauza cresterii preturilor la materialele de constructie, etc. Daca anul trecut am ramas in acelasi plafon de numar de autorizatii raportat la 2020 sau 2021, in 2022 avem o scadere destul de semnificativa a numarului de autorizatii de constructie. Constatam totusi in sectiunea CMUAT o crestere a solicitarilor pentru construire in zona de preparare a documentatiilor de urbanism, adica in zona de avizare pentru documentatiile de urbanism de tip PUD si PUZ. Probabil ca acest aspect indica o reluare a trendului crescator pe anii viitori", a punctat arhitectul-sef.
De precizat ca Directia Arhitect Sef are urmatoarea structura: Serviciul autorizari constructii care include Compartimentul autorizari retele si Compartimentul finalizari constructii, Compartimentul urbanism si avize si Biroul G.I.S., care include: Compartimentul gestionare date si Compartimentul autorizari publicitate.
Numarul certificatelor de urbanism a scazut fata de anul trecut cu 8,6%, iar fata de media anilor anteriori cu 14,8%. Totodata, numarul autorizatiilor de construire a scazut cu 14,8% fata de anul trecut si cu 22,9% fata de media anilor anteriori, iar cel al autorizatiilor de desfiintare este cu 9,09% mai mic fata de anul trecut si cu 18,03% mai mic fata de media anilor anteriori.
Directia Arhitect Sef a continuat si in 2022 sa emita actele specifice in regim de urgenta, activitate introdusa in cursul anului 2014. Astfel, certificatele de urbanism emise in regim de urgenta reprezinta 27,56% din numarul total de certificate, iar autorizatiile de construire 25,76% din totalul autorizatiilor. In anul 2022 au fost emise 565 de certificate online pentru cladiri, 25 pentru retele si 30 pentru publicitate, in total 620 de astfel de acte, ceea ce reprezinta 10,6% din numarul total de certificate.
In anul 2022, in cadrul Compartimentului Urbanism si Avize, au fost prelucrate 4.569 de documente, repartizate astfel:
- 2.272 solicitari referitoare la analiza unor documentatii in cadrul comisiei CMUAT;
- 170 de solicitari referitoare la promovarea unor documentatii in sedintele Consiliului Local Oradea (din care 137 au fost promovate, restul fiind in curs de promovare sau completari la documentatii);
- 250 de solicitari referitoare la consultarea populatiei in elaborarea si revizuirea de planuri urbanistice;
- 952 de documente interne (note interne, rapoarte, planuri procese informare si consultare public, referate);
- 925 de documente diverse (cereri, sesizari, reclamatii, adrese externe...).
De asemenea, au fost analizate 2.272 documentatii si s-au emis 2.272 avize (1.186 favorabile, 813 nefavorabile si 273 consultative ).
 
Proiecte de interes major pentru comunitate
In anul 2023, DAS isi propune sa continue proiectele de amenajare a spatiilor publice importante din oras, dupa cum urmeaza:
- Studiul de fezabilitate privind reamenajarea strazii Primariei si Piata Rahovei (propusa Piata Concordiei) in vederea cresterii calitatii spatiilor publice;
- Masterplan si Plan urbanistic zonal - Regenerare Urbana cartierul Cantemir - Nufarul 1.
„De asemenea, ne propunem ca in anul 2023 sa demaram proiecte de interes major pentru comunitate, in domenii considerate deficitare, cum sunt spatiile publice pentru comunitate sau spatiile verzi de calitate. Este vorba despre PUD in zona statiei CFR, PUZ si constituire drumuri colectoare calea Ogorului, tronson Nufarului DC54, PUZ creare accesibilitate din strada Bihorului si PUZ regenerare urbana zona str. Meiului, Vavilov, Lotus", a mai punctat arhitectul-sef Radu Fortis.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter