RO EN
The cart is empty

OOPY Arhitectura: Doua decenii de performanta in arhitectura si proiecte speciale

Doua decenii de experienta in proiectarea constructiilor, 21 de mentiuni si nominalizari la importante concursuri de arhitectura, 49 de participari la expozitii nationale si internationale, aproape 1,7 milioane de mp de cladiri. Sunt cateva cifre ce ilustreaza activitatea biroului OOPY Arhitectura, o entitate formata din experti care asigura armonie intre forme, materiale, natura si functiuni, incurajeaza revitalizarea patrimoniului, manifesta grija fata de resurse, promoveaza fluiditatea intre interior, exterior si imprejurimi, ofera un design conectat cu dinamica vietii si solutii care respecta mediul. In continuare, arh. Octavia Floria Popeea, fondatoarea OOPY Arhitectura, ofera detalii interesante despre o serie de subiecte de actualitate.

- Ce proiecte aveti in lucru si in ce stadiu de implementare se afla acestea?
- Portofoliul OOPY Arhitectura se prezinta astazi cu diverse teme si functiuni, de la proiecte de urbanism (PUZ, PUD), la cele de restaurare sau consolidare, de la proiectare in diverse faze de la concept, pana la detalii de executie pentru arhitectura, structura, instalatii, drumuri. Acestea sunt destinate unor diverse complexuri multifunctionale, industriale si de logistica dedicata cu un grad inalt de tehnologizare, precum si unor obiective comerciale, rezidentiale si de birouri. De asemenea, nu trebuie uitate amenajarile interioare. Dintre proiectele noastre de actualitate doresc sa mentionez un centru de cercetare pentru industria aviatica, precum si un centru integrat de productie, ambalare si depozitare pentru produse din industria alimentara la care se adauga si cateva proiecte de amenajari interioare pentru farmacii in Marea Britanie.
 
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2023 si ce estimari aveti in pentru perioada imediat urmatoare?
- Activitatea OOPY Arhitectura in anul 2022 si in primele luni din 2023, prezinta o crestere constanta si corecta, ceea ce este foarte important avand in vedere perioada agitata a ultimilor trei-patru ani. Ne bucuram de o perioada de prosperitate limitata si urmarim, in acelasi timp, cu atentie, modificarile legislative care se previzioneaza atat direct in activitatea noastra profesionala, cum ar fi aparitia CATUC, precum si in intreaga societate romaneasca - modificarile fiscale si in domeniul constructiilor.
Anul viitor este este marcat de perioade electorale in aproximativ toata lumea occidentala, iar din cele observate pana acum, acesti ani electorali sunt caracterizati de promisiuni si conservare, in care nu se observa modificari strategice majore.
 
- Cum vedeti evolutia activitatii in domeniul proiectarii si constructiei de cladiri de birouri, retail si hoteluri in 2023 si pe termen scurt si mediu?
- In domeniul proiectarii avem, in prezent, o mare oportunitate de dezvoltare pe termen mediu si lung, constituita de constructiile de calitate care respecta normele de mediu si au amprenta de carbon cat mai scazuta. Avem deja o experienta deosebita si o recunoastere prin proiectul Complexului Logistic Regional Penny Filiasi, care a primit cea mai mare valoare de certificare BREEAM din lume pentru cladiri industriale, cu punctaj de 92,89. Observam ca acest curent este abia la inceput, dar daca acum cativa ani era o utopie sa proiectezi asa ceva, astazi exista deja primele exemple clare, iar in intervalul urmator probabil vom fi martorii unei realitati care va deveni un standard normal.
 
- Care sunt principalele provocari pe care le intampinati in activitate in aceasta perioada?
- Din pacate, a aparut "un blocaj" birocratic total neasteptat la nivelul PMB si multe inadvertente care au prins autoritatile total nepregatite pentru tranzitia spre un viitor PUG, si acest lucru creeaza o incredibila frana pe piata dinamica a constructiilor din Bucuresti, una dintre cele mai active, eficiente si valoroase piete a constructiilor din Romania. De obicei, gaina cu ouale de aur este exploatata, nu facuta supa si, in niciun caz, obligata sa moara de foame in cotet. Aceasta este, din nefericire, realitatea pe care o vedem zi de zi in activitatea noastra. Politizarea excesiva si agresiva a constructiilor, lipsa viziunii si a solutiilor, aplicarea taierii padurii pentru cateva uscaturi, ne aduc pas cu pas la situatia de astazi si vor crea, pe termen mediu si lung, o cadere incredibila a acestui sector, pana de curand extrem de activ. O alta realitate va fi aparitia CATUC, noul cod al constructiilor, aflat in legiferare in prezent si pe care il asteptam sa fie actualizat cu ultimele modificari, aprobat si apoi ii vom putea evalua impactul real asupra activitatii noastre.
 
- Care sunt planurile si obiectivele de dezvoltare ale companiei dvs., pe termen scurt, mediu si lung?
- Pe termen scurt, incercam sa ne diversificam portofoliul de lucrari, astfel incat sa putem acoperi si alte functiuni si teme de inginerie si arhitectura si, totodata, ne concentram spre a avea lucrari pe piete externe, provocare ce nu ar putea fi solutionata fara ajutorul direct si eficient al tehnologiei de ultima generatie, care este deja foarte prezenta in viata noastra. O realitate care ne onoreaza, dar care ne si obliga, este aceea ca anul acesta am implinit 20 de ani de activitate a OOPY Arhitectura. Este un moment de bilant pe care il facem cu maturitate, in care aceasta perioada de 20 de ani o putem privi intr-o clipire din ochi prin nenumaratele fotograme ale activitatilor noastre. Analizam ca am facut pasi inainte, dar cateodata si in lateral si ca toate acestea reprezinta performanta, experienta, profesionalism, eficienta si, nu in ultimul rand, spirit de echipa. Este si un moment in care privim spre viitor si in care ne luam angajamentul fata de noi insine si fata de actuali si viitori clienti, ca toate aceste valori care ne-au calauzit in acesti 20 de ani sa le pastram si sa le aplicam in continuare in proiectele noastre. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter