RO EN
The cart is empty

OAR Brasov: Se resimte deja criza materiilor prime in sectorul local de constructii

Pandemia de coronavirus a generat o crestere accentuata a proiectelor pentru casele de locuit individuale in detrimentul lucrarilor de constructii mai complexe, situatie care a condus, in ultima perioada, la consemnarea unui trend descrescator al investitiilor totale inregistrate in activitatea industriei de profil. "Este foarte posibil, in urma analizei datelor statistice aferente perioadei de pandemie, sa observam ca valoarea investitiilor pentru care s-au emis autorizatii de construire in acest interval este mai mica decat cea din perioada similara dinainte de pandemie", sustine arh. Razvan Ion Dracea, presedintele Filialei teritoriale Brasov, Covasna, Harghita a Ordinului Arhitectilor din Romania. Razvan Ion Dracea a absolvit in 1987 Facultatea Arhitectura si Sistematizare din cadrul Institutului de Arhitectura "Ion Mincu" Bucuresti, de-a lungul timpului participand la realizarea a numeroase proiecte de ansambluri rezidentiale, hoteluri, sedii administrative, constructii industriale si locuinte individuale in Brasov, Sibiu, Bran, Sinaia, Predeal si Poiana Brasov. De asemenea, specialistul a conceput si o multitudine de planuri de urbanism de zona si de detaliu in Brasov.
 
- Cum a evoluat piata proiectelor de arhitectura din judetele Brasov, Covasna si Harghita, in 2020 si 2021? Ce impact a avut pandemia asupra acestui domeniu de activitate?
- Dupa cum se stie, activitatea din sectorul constructiilor nu a fost oprita in perioada de pandemie. Aceasta situatie, precum si posibilitatea de a lucra "de acasa", relativ facil, au permis arhitectilor sa-si continue activitatea fara sa resimta prea mult criza economica generata de izolarea la domiciliu, impusa de autoritati, de lipsa mobilitatii si a interactiunii fizice cu clientii si colaboratorii; obstacole care au putut fi surmontate cu sprijinul tehnologiilor de comunicare.
 
- Care a fost efectul asupra cererii de proiecte? Ati observat schimbari in structura cererii sau preferinta pentru un anumit tip de proiect in ultimele luni?
- In aceasta perioada am observat o preponderenta a cererii de proiecte pentru casele de locuit individuale comandate de persoane private. Asa incat este foarte posibil, in urma analizei datelor statistice aferente perioadei de pandemie, sa observam ca valoarea investitiilor pentru care s-au emis autorizatii de construire in aceasta perioada este mai mica decat cea din perioada similara dinainte de pandemie.
 
- Ce previziuni aveti cu privire la evolutia pietei arhitecturii si a constructiilor in general in urmatorii 2 ani? Ce domenii vor fi mai efervescente, raportandu-ne la valoarea investitiilor atrase?
- Contextul actual, care continua cu "valul patru" si care nu le permite nici chiar specialistilor din sanatate sa poata prezice cand se va sfarsi pandemia, ma face sa cred ca, in urmatorii doi ani, nu se vor schimba prea multe in sectorul constructiilor, in afara cazului in care economia mondiala va fi afectata fie de o criza financiara asemanatoare celei din 2008, fie de una a materiilor prime, pe care deja am inceput sa o resimtim. Situatie in care nici piata de arhitectura nu se va schimba. M-ar bucura ca in perioada urmatoare sa creasca preocuparea tuturor celor responsabili si implicati pentru realizarea de spatii publice de calitate.
 
- Care sunt principalele dificultati pe care le intampina arhitectii din Romania in aceasta perioada si care sunt riscurile/ provocarile de pe piata pe care le intrevedeti in perioada urmatoare?
- In ultimii ani, arhitectii s-au confruntat cu o lipsa acuta de timp, datorata unui ritm de lucru tot mai alert indus de noile tehnologii de comunicare si de competitia acerba din sectorul constructiilor. Aceasta a insemnat mai putin timp acordat educatiei si studiului, cu efecte asupra calitatii proiectelor de arhitectura, in general, dar mai ales in ceea ce priveste analiza elementelor de context cu care se relationeaza obiectul de arhitectura si atentia acordata detaliilor. Din pacate, in perioada urmatoare de timp, nu intrezaresc aparitia unor conditii noi, care sa favorizeze vreo schimbare in acest sens.
 
- Cum vedeti viitorul proiectarii si constructiilor in perioada post Covid-19? Cum credeti ca se va lucra in acest domeniu dupa incheierea pandemiei, la nivel de colaborare cu autoritatile, constructorii sau alti parteneri?
- Viitorul in constructii va fi marcat de preocuparea crescanda pentru sustenabilitate, prin care mediul natural si activitatile oamenilor sa fie readuse intr-un echilibru stabil. Cu totii suntem mult mai sensibili fata de subiecte cum ar fi economia de energie, extinderea spatiilor verzi, calitatea vietii etc. Viitorul proiectarii va fi marcat de extinderea utilizarii platformelor de lucru BIM, care vor asigura optimizarea gestionarii investitiilor de la concept pana la realizarea obiectelor construite si apoi a utilizarii acestora.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter