RO EN
The cart is empty

M&F PROFIL: Cladirile cu valoare arhitecturala apar numai prin exceptii

Problemele pe care le intampina, in general, birourile de proiectare sunt diverse atat ca esenta, cat si ca provenienta. Arhitectii Irina Filofi si Catalin Trandafir, reprezentanti ai companiei M&F Profil, din Alba Iulia, considera ca dificultatile intampinate sunt generate de o serie de factori care au legatura mai mult sau mai putin cu domeniul de profil. „Daca le-am discuta etapizat, as spune ca prima confruntare este cea legata de cerere si oferta. Pentru noi, problema nu se rezuma neaparat la numarul redus de cereri de proiecte, ci la calitatea acestora. Majoritatea solicitarilor se refera la proiecte incomplete, la sferturi de solutie, iar numarul beneficiarilor care doresc ceva mai mult decat un adapost este limitat. Birocratia, de multe ori stufoasa atunci cand nu este cazul, apare ca o alta problema. Uneori observam ca aceasta tinde sa devina mai importanta decat rezolvarea in sine a proiectului, iar daca ne raportam la dificultatea respectiva pe termen lung prognoza este si mai sumbra”, subliniaza arh. Irina Filofi. Totodata, in opinia arh. Catalin Trandafir, „absenta concursurilor de solutii, lipsa de transparenta si a unui cadru care sa stimuleze si sa favorizeze competitia reala sunt aspecte negative ale caror urmari le simtim in mod cotidian”. De asemenea, oficialul M&F Profil semnaleaza existenta unor constructori, care „chiar si atunci cand au baza si stiinta necesara de a administra un santier si de a construi corect, au dezvoltat si se folosesc, aproape cu orice pret, de diferite mecanisme aflate la limita legalitatii pentru a-si maximiza veniturile”. Concluzia viziunilor exprimate de cei doi specialisti este ca situatia din arhitectura si constructii nu difera de cea a societatii autohtone in general, amestecul de elemente enuntate alcatuind un cadru nu tocmai prielnic profesiei si domeniului.

Criza financiara a dat orasului posibilitatea unui moment de relaxare
Arh. Catalin Trandafir precizeaza ca mediul urban nu va suferi modificari majore in urmatorii ani. „In continuare, spatiile publice sau cladirile cu valoare arhitecturala vor aparea doar prin exceptie. Tema este indelung discutata in mediul profesional, iar concluzia pare sa fie necesitatea existentei unui alt sistem competitional, care sa incurajeze si sa promoveze calitatea in arhitectura”, subliniaza specialistul. Imbucurator este faptul ca, in ultima perioada, au inceput sa apara semnale si din mediul politic in legatura cu necesitatea restructurarii spatiului public. Mai mult, o parte din administratiile locale au reusit sa depaseasca bariera licitatiilor, organizand concursuri de solutii ca urmare a presiunilor din partea unor organizatii profesionale, cum ar fi Uniunea Arhitectilor din Romania sau Ordinul Arhitectilor din Romania. „Daca mutam discutia in sfera fondului construit, criza financiara a dat orasului, in aparenta, posibilitatea unui moment de relaxare. Principiul si posibilitatea de a construi mult, inestetic si ieftin a incetat sa mai functioneze. Putinii investitori privati sunt nevoiti sa gaseasca solutii alternative pentru eventualii cumparatori, al caror numar scade continuu. De fapt, aceasta situatie genereaza o alta problema sau un alt pericol pentru oras, reprezentat de mutarea marilor investitii de la periferie inspre centru, iar acest lucru - daca va se va intampla necontrolat - va crea inevitabil daune mediului urban. Singurele arme se afla, ca si pana acum, in mana sistemului de filtrare al administratiilor locale si, cateodata, in indemana locuitorilor”, declara arh. Irina Filofi.

Intregul ansamblu administrativ si executiv al unui proiect trebuie sa functioneze in armonie
Pentru ca un proiect sa fie edificat in conditii optime, toti cei implicati in elaborarea planurilor si executia efectiva a lucrarilor de constructie – beneficiar, arhitect, inginer, antreprenor – trebuie sa formeze un tot armonios, pentru ca teoretic au un tel comun. „Am invatat ca, inainte de toate, este nevoie ca intregul ansamblu administrativ si executiv al unui proiect sa functioneze in armonie, iar telul sa fie comun. Totusi, deoarece niciun proiect nu se concretizeaza singur, implicarea sistematica a arhitectului este de cele mai multe ori cruciala”, sustine Irina Filofi. O componenta importanta in abordarea proiectelor elaborate de M&F Profil este constituita si de principiile arhitecturii sustenabile si gradul lor de aplicabilitate. „Facem eforturi continue pentru ca proiectele noastre sa vizeze edificarea unor cladiri cat mai eficiente energetic si cat mai putin nocive mediului natural. Incercam sa promovam arhitectura verde si rationamentul acesteia in randul beneficiarilor si credem ca, in scurt timp, rolurile se vor inversa”, spune Catalin Trandafir. In opinia sa, obiectul de arhitectura trebuie sa se inscrie in ecuatia orasului si sa raspunda individual la necesitatile si exigentele mediului respectiv. „Desigur, nu putem sa omitem din discutie factorul financiar. In urma unor experiente, am concluzionat ca, pentru a contracara eventuale probleme sau schimbari de solutii, trebuie sa realizam - inca din faza de proiectare - estimari si analize de costuri, altele decat cele ale beneficiarului. Astfel, acest mod de lucru a devenit in mod natural parte din strategia noastra de lucru si, nu de putine ori, si-a demonstrat relevanta”, evidentiaza reprezentantul M&F Profil. In prezent, compania are in executie cateva proiecte, diferite atat ca program de arhitectura, cat si ca amplasare geografica, cele mai importante fiind SPA-ul si complexul balnear Potaissa, din Turda (judetul Cluj), si un showroom pentru vehicule comerciale Mercedes-Benz, in Sebes (judetul Alba). Informatii suplimentare, la www.mfprofil.ro.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter