RO EN
The cart is empty

IULIUS: Patru birouri de arhitectura sunt interesate de proiectarea unui nou ansamblu

IULIUS isi doreste sa investeasca in dezvoltarea unui ansamblu reprezentativ in Iasi, in zona Sf. Andrei - Piata Palatului Culturii, proiectat cu respect fata de valorile arhitecturale ale orasului si cu o abordare contemporana. La aceasta provocare vor raspunde cu solutii birourile de arhitectura: Foster+Partners, MVRDV, UNStudio si Zaha Hadid Architects. "Sunt nume cu rezonanta din topurile mondiale in arhitectura, care au conceput de-a lungul timpului cladiri rezidentiale si de birouri, muzee, stadioane, ansambluri mixed-use, proiecte care contribuie semnificativ la imaginea unui oras sau a unei tari", spun reprezentantii Iulius.
Tema concursului a fost formulata inclusiv din modul in care iesenii vad dezvoltarea de mai departe a orasului, relevate in urma unui studiu realizat de IULIUS, in noiembrie 2021. Majoritatea iesenilor au declarat ca isi doresc o evolutie sustenabila pentru orasul in care locuiesc, tinand cont de patrimoniul si locuitorii sai. Un oras al oamenilor, digital si verde - este viziunea rezidentilor pentru viitorul Iasului. In aceasta directie, IULIUS a invitat unele dintre cele mai importante birouri de arhitectura internationale sa propuna solutii care sa fie un liant intre patrimoniul arhitectural al Iasului si mostenirea pe care compania doreste sa o lase orasului.
Concursul international de arhitectura cu invitati se afla in etapa in care cele patru birouri de arhitectura lucreaza la solutiile pentru noua cladire emblematica. Arhitecti ai celor patru birouri au efectuat vizite pe situl de la Iasi si proiecteaza conform temei de concurs. Astfel, noul edificiu va continua sirul de lucrari monumentale, de referinta istorica si arhitecturala din centrul orasului, printr-o viziune contemporana, respectand contextul istoric de patrimoniu si particularitatile topografice ale sitului, va integra si pune in valoare vestigiile arheologice recent scoase la lumina pe amplasament, oferind o solutie contemporana sustenabila care sa anticipeze si sa genereze transformarea necesara a spatiilor publice din proximitate.
Demersul este coordonat de o echipa de specialisti formata din istoricul Catalin Turliuc si arhitectii Serban Tiganas, Augustin Ioan, Dragos Ciolacu, Mihai Corneliu Driscu si Matei Bogoescu.
Arhitectii internationali care au gandit faimosele atractii urbane The Gherkin din Londra, biblioteca Tianjin Binhain din China, Muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart si National Museum of XXI Century Arts din Roma proiecteaza pentru Iasi
 
Foster+Partners - „Dati-ne voie sa lasam aceasta lume mai buna decat am gasit-o”
Biroul de arhitectura Foster+Partners este cunoscut pentru cladirile moderne, cu un design simplu, dar sofisticat, pentru care se folosesc tehnologii avansate. Cu birouri in 14 metropole si cu 380 de proiecte realizate, arhitectii de la Foster + Partners isi doresc sa „lase aceasta lume mai buna decat au gasit-o”. „Iasul este un oras cu oameni deosebiti si cu o importanta mostenire culturala si istorica. Ne dorim sa avem oportunitatea sa aducem un suflu nou in Iasi si sa cream o noua destinatie vibranta, care sa completeze mostenirea orasului si sa reflecte ambitiile locuitorilor sai. Ca romani, consideram ca este responsabilitatea noastra morala sa ne implicam si sa dam inapoi ceva semnificativ tarii, iar perspectiva de a contribui la viitorul Iasului ne motiveaza foarte mult”, declara arhitectii romani Maximilian si Daniel Zielinski, Senior Partners Foster.
Foster+Partners are in portofoliu edificii importante, precum sediul Apple - Apple Park din California, sediul european al agentiei de stiri Bloomberg Headquarters din Londra, renumita cladire de birouri - 30 St Mary Axe (The Gherkin) din Londra, Great Court de la British Museum Londra, transformarea cladirii Parlamentului german - Reichstag.
 
MVRDV - „Am vizitat Iasul si ne-am indragostit de bogata sa istorie”
Biroul de arhitectura MVRDV are proiecte in 47 de tari si ofera solutii la problemele arhitecturale si urbane contemporane din cele 4 birouri localizate in Rotterdam, Shanghai, Paris, New York si Berlin. Arhitectii reusesc de fiecare data sa surprinda cu proiectele lor indraznete, care au devenit repere pentru orasele ce le gazduiesc. „Nu am construit niciodata in Romania si ne-am pus intrebarea daca primul proiect nu ar trebui sa fie in Capitala, insa am vizitat Iasul, ne-am indragostit de bogata istorie a orasului, cladirile monument, colinele, bisericile, Palatul Culturii si ne-a placut, mai ales, potentialul sitului. Toate acestea ne-au facut sa ne simtim onorati ca IULIUS ne-a oferit sansa sa participam la acest concurs”, afirma Gideon Maasland, Director si Architect MVRDV.
Dintre cele peste 600 de proiecte realizate, printre cele mai cunoscute sunt: Markthal din Rotterdam - o cladire cu functiuni mixte, ce include si o piata care a fost denumita de multe ori „una dintre cele mai frumoase din lume”; biblioteca Tianjin Binhain din Tianjin (China); gradina Seoullo Skygarden din Seul, „depozitul de arta” din Rotterdam - Depot; cladirea mixed-use Valley din Amsterdam.
 
UNStudio - „Noua arhitectura se aliniaza celei istorice si da un plus viitorului urban al Iasului”
Pentru design avangardist si constructii emblematice sunt recunoscuti si arhitectii UNStudio, care isi desfasoara activitatea in birouri din Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai si Melbourne. Cele 120 de proiecte realizate pana astazi reprezinta spatii in care oamenii traiesc si lucreaza in medii sanatoase si care au fost proiectate pentru viitor, concept pe care vor sa-l implementeze si la Iasi. „Centrul orasului este foarte interesant din punct de vedere cultural si foarte complex din punct de vedere istoric. Monumente din diferite perioade istorice sunt localizate in apropiere unele de altele, un lucru rar intalnit, insa care creeaza un mediu bogat, atat cultural, cat si vizual. Este un oras cu un viitor stralucit si vibrant, iar UNStudio ii poate oferi o noua arhitectura, care se va alinia celei istorice si care va da un plus viitorului urban al orasului”, sustine Arjan Dingsté, Director si Senior Architect UNStudio.
Muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart, ansamblul multifunctional Four Frankfurt, Arnhem Central Station, Doha Metro, Erasmus Bridge din Rotterdam sunt doar cateva exemple de cladiri celebre care au fost proiectate de UNStudio.
 
Zaha Hadid Architects - „O imbinare a bogatului patrimoniu iesean cu optimismul de nezdruncinat al orasului fata de viitor”
Cu peste 120 de proiecte pe 6 continente si sedii in Londra, Beijing si Hong Kong, compania Zaha Hadid Architects este recunoscuta la nivel international pentru lucrari dinamice, ce au prezentat lumii un nou viitor, pana atunci imposibil de imaginat, si, apoi, imposibil de ignorat. Maurizio Meossi este Associate Director la Zaha Hadid Architects si considera proiectul de la Iasi provocator si fascinant. „Istoria indelungata a Iasului ca oras universitar si reputatia sa internationala in materie de inovatie culturala inspira o arhitectura ce se integreaza cu orasul si creeaza noi spatii vibrante pentru comunitatea locala, cu un design definit de conceptele de conectivitate, incluziune si durabilitate. Ne onoreaza invitatia IULIUS de a lucra in acest oras fantastic, invitatie ce reprezinta o imbinare a bogatului patrimoniu iesean cu optimismul de nezdruncinat al orasului fata de viitor,” spune Maurizio Meossi.
Printre cladirile spectaculoase proiectate de-a lungul timpului de Zaha Hadid Architects se numara muzee, precum Maxxi: National Museum of XXI Century Arts din Roma, birouri precum Galaxy Soho din Beijing, stadioane ca Forest Green Rovers Eco Stadium din Stroud, Marea Britanie (in curs de dezvoltare), cladiri rezidentiale precum 520 West 28th Street din New York, respectiv hotelul Morpheus Hotel & Resort at City of Dreams din Macao.
Solutiile birourilor de arhitectura vor fi prezentate in fata juriului la finalul lunii iunie.
 
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter