RO EN
The cart is empty

ISPH: Este previzibila o evolutie nefavorabila a pietei de proiectare hidroenergetica

Ing. Chemal Abdulamit, directorul Directiei Constructii din cadrul Institutului de Studii si Proiectari Hidroenergetice (ISPH), se arata sceptic in ceea ce priveste dezvoltarea domeniului proiectarii hidroenergetice, anticipand o evolutie nefavorabila a pietei de profil. Aceste previziuni pesimiste sunt motivate de lipsa unei strategii privind sectorul energetic si de restrangerea fondurilor alocate pentru amenajarea hidroenergetica a unor rauri sau retehnologizarea centralelor hidroelectrice existente. 

- Ce probleme intampinati in desfasurarea activitatii si cum s-ar putea rezolva deficientele existente?
- Principala dificultate este reprezentata de faptul ca investitiile in domeniul hidroenergetic sunt reduse, iar ministerul de resort nu are o strategie privind dezvoltarea energetica a Romaniei. Urmare a acestor aspecte, implicatiile pentru domeniul proiectarii sunt nefavorabile. Practic, pe parcursul anului trecut, ne-am confruntat cu instabilitate financiara si cu un proces de restructurare a activitatii. Deficientele existente s-ar putea rezolva prin continuarea investitiilor oprite temporar, retehnologizarea sau initierea unor proiecte de reparatii la centrale hidroelectrice.

- Care sunt rezultatele financiare consemnate anul trecut de ISPH si cum considerati ca va evolua domeniul proiectarii in perioada 2013 – 2014?
- Cifra de afaceri realizata de ISPH in 2012 a fost de aproximativ 18 milioane de lei, iar pentru anul curent prognozam o usoara scadere a veniturilor. Consider ca piata specifica va involua in urmatorii doi ani, avand in vedere faptul ca investitiile in domeniul hidroenergetic sunt reduse, iar continuarea lucrarilor la proiectele in derulare implica costuri mari.

- Care sunt trasaturile distincte ale proiectelor pe care le elaborati si ce obiective aveti in lucru?
- Proiectele pe care le realizam sunt caracterizate, in principal, de unicitate, tinand cont de particularitatile cu totul deosebite ale amenajarilor hidroenergetice, conditiile de fundare, hidrologia raului pe care il baram si utilizarile amenajarilor - de cele mai multe ori - complexe. De asemenea, un aspect important este constituit de implicarea si conlucrarea mai multor specialisti cu pregatiri diferite in elaborarea solutiilor, folosind tehnologii/echipamente moderne la nivel mondial si materiale de constructii adecvate mediului inconjurator. Totodata, ISPH are traditie si o vasta experienta in domeniul de profil. Infiintat in 1949, cand a functionat ca un compartiment specializat pentru amenajari hidroenergetice in cadrul Institutului de Studii si Proiectari Energetice, organizatia a devenit de sine statatoare in anul 1963. Dupa 64 de ani de activitate, circa 45% din potentialul hidroenergetic tehnic amenajabil al raurilor din tara a fost pus in valoare, in prezent aflandu-se in exploatare peste 150 de hidrocentrale cu putere instalata totala de aproximativ 6.000 MW. Ajungand la a patra generatie de proiectanti, ISPH se ridica la nivelul reputatiei construite in timp, fiind lider de piata in domeniul proiectarii. In prezent, sunt in desfasurare o serie de proiecte importante, cum ar fi amenajarea hidroenergetica a raului Strei, pe sectorul Subcetate – Simeria (centrala pe derivatie Bretea va fi pusa in functiune in 2014), amenajarea hidroenergetica a raului Olt pe sectorul Cornetu – Avrig (barajul si centrala hidroelectrica de la Racovita urmeaza a deveni operationale in acest an), amenajarea hidroenergetica a raului Jiu pe sectorul Bumbesti – Livezeni (centrala hidroelectrica de la Dumitra va functiona din 2014). De asemenea, ISPH elaboreaza un normativ pentru executia si controlul betoanelor in constructii hidrotehnice. Practic, avand in vedere aspectele tehnice cu totul deosebite impuse de comportarea in exploatare a constructiilor de profil realizate din betoane hidrotehnice masive, pentru care trebuie asigurata o durabilitate pe o perioada foarte lunga de timp, Institutul propune un normativ dedicat.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter