Intr-o perioada in care au loc schimbari radicale, nu este deloc surprinzator faptul ca viziunea umana a devenit insuficienta. Pe masura ce noile tensiuni si crize de diverse tipuri au tendinta de a umple golul lasat de pandemie, este fireasca abordarea atenta a realitatii inconjuratoare, afirma specialistii de la Gensler. Se pare ca actualele crize, in pofida impredictibilitatii pe care o induc, au rezultat dintr-o necesitate. Problema este ca orizontul de intelegere al oamenilor este destul de limitat. Desi nu este niciodata indicat un optimism exacerbat, este important pentru cei care modeleaza viitorul oraselor sa recunoasca rolul esential pe activitatea pe care o desfasoara il are in raport cu provocarile climatice, conflictele sociale si incertitudinea economice. Pentru a gestiona in optim o sarcina atat de complexa, sunt necesare idei inovatoare si viziune pe termen lung.
Profitand de amploarea operatiunilor sale de design, ce acopera mii de orase din 80 de tari de pe intregul mapamond, Gensler a ajuns la concluzia ca viitorul oraselor depinde de actiunile intreprinse, precum si de viziunea designerilor. Proiectarea unei lumi aflate in schimbare radicala este o oportunitate pentru grupul nord-american, ca si pentru toti cei care activeaza in industria constructiilor de a lua decizii care abordeaza in mod obiectiv provocarile critice, imbunatatind in acelasi timp experientele oamenilor de pretutindeni. Viziunea de design poate face diferenta intre masura clasica ce are ca scop depasirea crizei curente si tinta cu adevarat ambitioasa de a transforma orasele noastre pentru viitor.
Ultimii trei ani, observa cei la de Gensler, au constituit o perioada de transformare pentru industria constructiilor si imobiliare, iar pentru a analiza schimbarea profunda, in primul rand trebuie identificate cu precizie problemele curente. Provocarile complexe si suprapuse cu care societatea se confrunta in prezent sunt mai distructive decat oricand si se desfasoara intr-un ritm fara precedent, cu efecte in cascada, identificate ca un veritabil multiplicatorul al crizei.
Referitor la pandemie, brusc o criza globala a sanatatii a afectat fiecare aspect al vietii, cu reverberatii ce vor continua sa se manifeste in anii urmatori. Covid-19 a servit, de asemenea, ca un semnal de alarma pentru schimbarile climatice, deoarece efectele incalzirii climatice tot mai greu de ignorat. Razboiul si echilibrul metastabil al puterii au zdruncinat, la randul lor, bazele ordinii mondiale stabilite. Oameni de pretutindeni si-au reunit eforturile pentru a lupta impotriva rasismului sistemic si a nedreptatilor profund inradacinate in societatea contemporana. Toate acestea se manifesta pe un fundal de volatilitate economica extraordinara, insotita de inflatie si de o piata a muncii extrem de dezechilibrate.
Cei de la Gensler considera ca misiunea cea mai importanta este aceea de a crea o lume mai buna prin puterea designului, cu atat mai mult cu cat acesta permite abordarea provocarilor ca parte a unui ecosistem. Intelegand natura interconectata a problemelor, pot fi concepute solutii multifatete s integrate. Designul conecteaza si unifica in mod inerent diverse idei, instrumente si abordari, iar atunci cand o solutie traditionala a rezolvarii problemelor este izolata si are un orizont limitat, gandirea strategica specifica proiectarii extinde viziunea, pentru a identifica intregul lant de cauza si efect, actiune si reactie. De asemenea, obiectivele ESG (ecologice, sociale si administrative) devin din foarte importante, deoarece cladirile care pot asigura o atitudine responsabila fata de mediu si exercita un impact pozitiv asupra comunitatilor, asigurand un avantaj competitiv net. Pentru informatii suplimentare, click aici