Deco Architects a inregistrat o evolutie constanta in ultimii ani si s-a consolidat ca echipa de profesionisti in proiectarea de spatii de birouri, rezidentiale, retail si hoteliere. Arh. George Cristescu, fondatorul si coordonatorul biroului de arhitectura si proiectare, spune ca echipa sa a facut progrese semnificative in domeniul BIM in ultimii ani, ceea ce a oferit instrumente precise pentru proiecte predictibile ca timp si cost. DECO Architects este un birou de arhitectura fondat in 2006 de arh. George Cristescu, avand ca principii sustenabilitatea, designul bine facut si utilizarea de materiale si tehnologii inovatoare. Arhitectii de la Deco si-au pus semnatura pe proiecte de anvergura de pe piata cladirilor moderne de birouri din Bucuresti, precum The Mark, U-Center Offices, Matei Millo Office, Tandem, cladirea C din Oregon Park sau sediul Raiffeisen Bank din nordul Capitalei, Silk District Offices in Iasi, dar are in portofoliu si lucrari din zona rezidentiala, comerciala, industriala, medicala si proiecte de design interior. In general, Deco Architects se implica doar in proiecte mari, pe care le coordoneaza de la inceputul pana la sfarsitul executiei, din faza de autorizare pana la ultimul detaliu de executie.
- Ce proiecte de din domeniul constructiilor de cladiri de birouri/ retail/ hoteliere aveti in lucru, in aceasta perioada?
- Tocmai am finalizat executia si receptia lucrarilor pentru Arghezi 4 Office din Piata Rosetti, proiect realizat impreuna cu Strabag Real Estate. Cladirea este finalizata si incepe sa isi intampine noii chiriasi in inima Bucurestiului, cu spatii moderne si tehnologii de ultima generatie. Suntem in curs de finalizare a proiectului de renovare pentru un hotel de 3* din zona de nord a Capitalei, unde lucrarile sunt aproape finalizate. Hotelul isi va redeschide portile in 2024.
Tot in aceasta perioada receptionam si proiectul de birouri de la Iasi, in Silk District, impreuna cu Prime Kapital, care este construit pe o fosta platforma industriala din centrul orasului, intr-un ansamblu mixed use cu rezidential si comercial la parter. Proiectul va schimba complet fata zonei centrale din Iasi.
Cu Peek&Cloppenburg avem o colaborare reusita pentru magazinele pe care le deschid in mall-urile din Romania. Tocmai am finalizat executia magazinelor din Palas Mall Iasi/ Iulius si Promenada Craiova/ NEPI. Acum il avem in lucru pe cel din Arges Mall/ Prime Kapital, pe care intentionam sa il finalizam pana la sfarsitul anului.
Avem in lucru la faza de Proiect Tehnic si Detalii de Executie si proiectul de birouri Paltim, in Timisoara, impreuna cu Speedwell. Executia lucrarilor este preconizata sa inceapa in 2024.
Pe partea de amenajari interioare lucram la cateva in cladirea Miro/ Speedwell si in U-Center/ Forte Partners.
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2023 si ce estimari aveti in perspectiva anilor 2024-2025?
- In 2023 am inregistrat o crestere semnificativa a numarului de proiecte si in special o diversificare a tipologiei acestora. Piata se specializeaza si se niseaza in domeniul nostru. Semnele pe final de an sunt incurajatoare pentru urmatorii 2 ani, orizont de timp pentru care estimam o crestere a activitatii.
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii de cladiri de birouri/ retail in 2023 si cum credeti ca se va dezvolta acesta pe termen scurt si mediu?
- In 2023 piata a fost in crestere, cu multe initiative noi de dezvoltare. Pe termen scurt, trendul de crestere se va pastra, cel mai probabil. Pe termen mediu, credem ca se va ajunge la un varf, urmat apoi de o stagnare.
Piata cladirilor noi de birouri a inregistrat o usoara scadere in perioada post-pandemie, la nivel de cerere. In Bucuresti, in mod particular, a intervenit si factorul agravant, respectiv ingreunarea proceselor de avizare/ autorizare din partea autoritatii municipale. Estimam ca blocarea proiectelor noi in comisii va avea repercursiuni in urmatorii 3-5 ani, cand vor fi tot mai putine proiecte autorizate pe piata. Proiectele publice au inregistrat o crestere semnificativa in ultimii ani, insa noi inca nu am abordat licitatiile publice si am ramas in sectorul privat al marilor dezvoltatori din Bucuresti.
Din punct de vedere arhitectural, tendinta generala pe piata imobiliara este spre mixed-use de birouri/ retail, cu rezidential. Marile ansambluri deja includ un procent crescut de mix de functiuni. In ceea ce priveste proiectarea, se face trecerea catre tehnologizare, catre BIM tot mai avansat. Aceasta crestere este mai accelerata in ultimii 2-3 ani, comparativ cu ultimii 10.
- Ce planuri si obiective de dezvoltare aveti, la nivel de companie, pe termen scurt, mediu si lung?
- Scopul nostru este de a creste echipa si de a integra cat mai eficient tehnologia din proiectare, care a atins un nivel de performanta extraordinara in ultimii ani, inclusiv in Romania; deja se face integrarea tuturor partilor intr-un singur loc, in cloud.
- Care sunt principalele provocari pe care le intampinati in activitate, in aceasta perioada?
- Provocarea cea mai mare astazi este sa eficientizam procesul de proiectare si sa integram cele mai bune solutii BIM in cadrul echipei noastre. Am facut progrese majore si vrem sa pastram acest trend si in perioada urmatoare.