RO EN
The cart is empty

CCT: Activitatea de topografie, dependenta de licitatiile organizate de ANCPI

Activitatea de topografie a stagnat in primul trimestru din 2023, in contextul in care Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), principalul beneficiar al acestui tip de lucrari, nu a mai scos la licitatie lucrari noi. Potrivit prof. dr. ing. Cornel Paunescu, director general la Cornel & Cornel Topoexim (CCT) - companie lider pe piata de topografie, cadastru, cartografiere - GIS si geodezie, este de asteptat ca in perioada urmatoare sa fie organizate noi licitatii si activitatea din domeniu sa revina pe un trend ascendent.
Ca tendinte, piata de profil ramane una axata pe tehnologie si digitalizare, inovatiile fiind adoptate destul de rapid in acest domeniu.
"Noutatile tehnologice sunt legate, in continuare, de realizarea planurilor topografice utilizand scanarea, care are ca rezultat un nor de puncte, care poate descrie un teren sau o cladire, conform cerintelor beneficiarilor. Acest nor de puncte poate avea o densitate foarte mare, in functie de tehnologia adoptata. Astfel, pentru terenuri, daca se scaneaza de pe o platforma tip avion, putem avea cinci puncte pe metru patrat. Daca se scaneaza utilizand ca platforma un elicopter, se pot obtine treizeci de puncte pe metru patrat. Cu o drona, se pot obtine chiar sute de puncte pe metru patrat. Aceasta densitate difera functie de tipul scanerului si de inaltimea de zbor. La cladiri se folosesc lasere terestre si se pot obtine sute de mii de puncte pe metru patrat", a explicat prof. dr. ing. Cornel Paunescu.
Tehnologia utilizata de specialistii de la CCT este formata din statii totale, receptoare GNSS si scanere. Compania are in derulare, in acest moment, lucrari de cadastru sistematic, de exproprieri, pentru aeronautica si fotogrammetrie.
O alta tendinta remarcata pe piata in ultima perioada, este de a mari productivitatea.
 
Crestere de 55% a afacerilor din 2022
Cornel & Cornel Topoexim a raportat o crestere de 55% a cifrei de afaceri din anul 2022, comparativ cu nivelul din 2021, tendinta ascendenta mentinandu-se si in primele patru luni ale acestui an. Pentru 2023, planurile CCT vizeaza, in primul rand, finalizarea contractelor la termen, dar si participarea la noi licitatii. La nivel de business, obiectivul companiei este de a-si mentine cifra de afaceri la nivelul din 2022.
"Pe termen scurt si mediu vom finaliza proiectul european prin care am achizitionat tehnologie noua. Pe termen lung, vom participa la lucrari care sa ne permita folosirea tehnologie achizitionate prin proiectul european. Avem deja un contract semnat in Portugalia unde utilizam aceasta tehnologie", a precizat prof. dr. ing. Cornel Paunescu.
Referitor la dificultatile intampinate in derularea activitatii, specialistul indica birocratia si inertia sistemului. "Este foarte greu sa ai un dialog cu functionarii publici", comenteaza Cornel Paunescu.
Ca oportunitate, reprezentantul CCT indica implementarea Programului National de Cadastru si Carte Funciara, care asigura lucrari pe o perioada indelungata.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter