Primarul Allen Coliban a anuntat semnarea contractului cu Ordinul Arhitectilor din Romania pentru realizarea concursului de solutii pentru reconversia fostei platforme industriale Rulmentul*, cu o suprafata de 36 de hectare, proiect care va deveni unul dintre cele mai mari proiecte de regenerare urbana din Romania. Conform contractului, OAR se va implica in tot ceea ce inseamna pregatirea concursului, elaborarea temei, a regulamentului, estimarea costurilor, selectarea juriului international si desfasurarea concursului propriu-zis. In urma competitiei, castigatorii vor trebui sa elaboreze Planul Urbanistic Zonal, proiectul peisagistic si proiectul pentru unul dintre obiectivele aflate pe platforma. Termenul pentru organizarea concursului de solutii este 31 decembrie 2023. Valoarea contractului dintre primarie si OAR este de 270.000 de lei, la care se adauga TVA.
„Este foarte important cand abordam un astfel de subiect, o astfel de tema - 36 de hectare aflate in zona locuita a Brasovului, 36 de hectare incarcate de istorie, istorie industriala si afectiva, fosta platforma Rulmentul - este esential sa apelam la specialisti si sa avem un concurs de solutii, care sa beneficieze de creativitatea celor mai de renume arhitecti, atat din plan national, cat si din plan international. De ce asta? Pentru ca nu vorbim doar despre o cladire, ci despre un ansamblu, un ansamblu care beneficiaza deja de un studiu istoric si care ne indica ce din fosta platforma ar trebui pastrat, ce ar trebui transformat si ce ar trebui eliminat. Totodata, creativitatea arhitectilor va da raspuns cu privire la functiunile pe care aceasta platforma le poate ingloba, fie ca vorbim despre spatii verzi, despre infrastructura educationala, infrastructura culturala, infrastructuri de recreere. Sunt elemente foarte ofertante intr-o astfel de tema de proiectare pentru orice studiu de arhitectura si imi pun sperantele ca acest concurs international va atrage ce are mai bun de oferit atat zona de arhitectura romaneasca, cat si reprezentanti din afara tarii, astfel incat pana in decembrie sa avem rezultatele: un nou Plan Urbanistic Zonal pentru platforma Rulmentul si o analiza, o solutie concreta pentru unul dintre obiectivele de pe aceasta platforma. Cred ca este singurul mod in care putem sa facem reconversie si regenerare urbana, astfel incat sa nu ratam, sa nu distrugem ceva de valoare din istoria Brasovului”, a precizat primarul Allen Coliban.
Specialistii din cadrul Ordinului Arhitectilor din Romania vor asigura intocmirea temei de concurs, estimarea costurilor, elaborarea regulamentului, stabilirea calendarului concursului, desemnarea juriului, vizita pe sit, organizarea sesiunilor de intrebari si raspunsuri, secretariatul pentru jurizarea proiectelor, anuntarea proiectului castigator.
Conform arhitectului sef al municipiului, organizarea concursului de solutii reprezinta una dintre cele mai importante etape din realizarea acestui proiect, avand in vedere ca realizarea acestei regenerari urbane se va face conform proiectului castigator.
,,Este una dintre cele mai importante etape, pentru ca nasterea temei de proiect practic va fundamenta solutia pe care arhitectii o vor alege in conceptul pe care il vor prezenta. Tema de proiect este cea care naste emotii foarte multe si de asta ne propunem sa facem dezbateri publice cat mai mult, pentru a stabili prin tema ce functiuni va putea primi aceasta platforma. Este unul dintre cele mai mari proiecte de regenerare urbana din Romania, daca nu cel mai mare, dupa platforma Tractorul, si ne dorim sa nu ratam nicio etapa importanta a acestuia. Vor fi demarate procedurile de stabilire a expertilor care vor realiza tema, ulterior dezbateri publice, intocmirea temei, lansarea concursului si realizarea acestuia. Sunt etape care ar trebui sa se deruleze pana la sfarsitul acestui an. Platforma beneficiaza de o zona verde ofertanta. Discutam de 14 hectare. Ca sa ne putem da seama de marimea acesteia, un parc, ca sa poata fi clasificat ca parc, are nevoie de doua hectare. Avem un studiul de zone verzi, studiu peisagistic, si expertii vor stabili cat de mare va fi aceasta zona, dar obiectivul nostru este de a face cat mai multe zone verzi”, a precizat Dragos Oprea, arhitectul sef al municipiului.
Pana in prezent, municipalitatea a realizat studiile necesare realizarii acestui proiect - studiul istoric de identificare a obiectivelor cu valoare culturala si potential de reconversie din cadrul Zonei Industriale Rulmentul, studiul geotehnic pentru teren, studiul topografic si de identificare retele, studiul hidrologic de inundabilitate si ridicarea topografica pe tronsonul limitrof zonei PUZ, studiul de contaminare preliminar si registrul spatiilor verzi, iar in perioada urmatoare se vor realiza expertizele tehnice ale cladirilor.
Conform primarului Allen Coliban, o parte dintre cladirile aflate pe fosta platforma industriala au valoare istorica si pot fi integrate in viitorul proiect de reconversie. Exista si cladiri in cazul carora o parte dintre elementele de structura pot fi convertite prin diferite proiecte. Cea de-a treia categorie este reprezentata de constructiile care trebuie demolate.
Pe baza tuturor acestor studii, ce vor trece prin filtrul profesional al specialistilor din cadrul OAR, cerintelor administratiei locale, rezultatelor consultarii populatiei si actorilor urbani principali, se va intocmi tema de concurs, astfel incat proiectele propuse sa reprezinte cea mai buna solutie de regenerare urbana.
Pe amplasament se pastreaza un patrimoniu imobil semnificativ din punct de vedere al arhitecturii industriale, dar si al potentialului de (re)conversie, construit de-a lungul mai multor decenii (incepand cu anul 1935 si terminand cu inceputul anilor ’90). Pe teritoriul fostei platforme Rulmentul se gasesc cladiri cu o valoare istorica importanta (hangarele pentru avioane construite in 1936).