RO EN
The cart is empty

Birourile viitorului: spatii flexibile, adaptate pentru co-working si cu design biofilic

Pandemia COVID-19 a schimbat multe industrii, iar modul in care oamenii folosesc birourile si asteptarile lor fata de aceste spatii raportat la scopul lor fundamental au fost puse sub semnul intrebarii si reevaluate in ultimii doi ani.
Preocupata de tendintele, prioritatile si strategiile viitoare pentru arhitectura si design interior, PlanRadar a realizat o cercetare aprofundata in 12 tari pentru a intelege modul in care specialistii in domeniu se adapteaza la schimbare si planifica un viitor sustenabil prin intermediul arhitectilor, dezvoltatorilor imobiliari si a studiourilor de design interior.
Proiectul de cercetare despre „Birourile Viitorului” include analiza si concluziile a numeroase studii si rapoarte oficiale realizate de asociatii de profil (urbanisti, arhitecti, ingineri civili), designeri de produs si amenajari interioare, producatori de mobila, jurnalisti in domeniu, din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Austria, Franta, Spania, Italia, Slovacia, Cehia, Ungaria, Polonia si Emiratele Arabe Unite.
Studiul ofera o perspectiva interesanta asupra asemanarilor si discrepantelor dintre punctele de vedere ale diferitelor tari cu privire la modul in care se va dezvolta spatiul de birouri in urmatorii ani si centralizeaza concluziile in cateva teme recurente: Modificari fizice ale biroului, Schimbarea scopului biroului, Schimbari in designul birourilor, Sustenabilitatea.
 
1. Modificari fizice ale biroului
De-a lungul istoriei, amenajarea si scopul birourilor a evoluat incontinuu, datorita schimbarilor din industria globala, ale ideilor despre management si ale progreselor tehnologice, cum ar fi aparitia computerului personal. Cercetarile sugereaza ca pandemia COVID-19 a contribuit, de asemenea, la schimbari semnificative in amenajarea fizica a birourilor (sau, cel putin, la o accelerare a tendintelor preexistente).
Poate ca cea mai mare schimbare o reprezinta stagnarea dimensiunii birourilor, multe tari asteptandu-se ca spatiile de birouri sa ramana la dimensiunile de dinaintea pandemiei sau sa scada, dar foarte putine tari preconizand o crestere a spatiilor comerciale de birouri.
Acest lucru ar putea fi explicat prin mai multi factori, dar este poate cel mai strans legat de munca la distanta. Multe companii descopera ca nu mai au nevoie de atat de mult spatiu de birouri pentru a-si desfasura activitatea. Daca mai multi dintre angajati lucreaza de la distanta o parte din timp, din punct de vedere economic este logic acestea sa isi reduca dimensiunile.
Am observat, de asemenea, o crestere a numarului de birouri flexibile - aceasta este in prezent abordarea dominanta a alocarii birourilor in intreaga lume. Managerii de birou le cer oamenilor sa urmeze modelele de birouri "hot desk", iar personalul nu mai are propriul birou sau cabina dedicata. Inca o data, acest lucru se explica prin aparitia muncii hibride.
 
2. Scopul biroului
Cercetarile noastre au aratat ca scopul fundamental al biroului pare sa treaca printr-o transformare radical: munca hibrida este acum mult mai frecventa decat inainte - in mai multe tari, peste o cincime dintre oameni lucreaza acum de acasa in cea mai mare parte, sau chiar tot timpul. In mod clar, biroul nu mai este locul in care se desfasoara toate tipurile de munca. In schimb, este un loc unde oamenii desfasoara anumite tipuri de sarcini sau activitati specifice - unde invata cultura companiei, construiesc conexiuni si participa la sarcini de colaborare care nu pot fi realizate de la distanta.
Aceasta flexibilitate in ceea ce priveste scopul birourilor este reflectata in cresterea masiva a spatiilor de coworking. Desi coworkingul era deja o tendinta in crestere inainte de pandemie, cercetarea noastra sugereaza ca numarul acestor spatii va continua sa creasca vertiginos. Marea Britanie si SUA continua sa fie in frunte in ceea ce priveste adoptarea spatiilor de co-working, dar exista cu siguranta interes in mare parte din Europa.
In mod special, cercetarea noastra a aratat o interesanta crestere a acestor spatii in zonele suburbane si rurale. Acest lucru este, din nou, cu siguranta legat de modelele de lucru hibride. Avand in vedere ca tot mai multi angajati aleg sa nu se deplaseze la sediile din centrul oraselor, acestia apeleaza la spatiile de co-working locale pentru a beneficia de scaune confortabile si de conexiuni de internet fiabile, fara a fi nevoiti sa parcurga kilometri intregi pentru a le accesa.
 
3. Schimbari in designul birourilor
Modul in care sunt amenajate birourile, tipul de echipamente utilizate si decoratiiile au suferit schimbari semnificative.
In majoritatea tarilor, exista un interes tot mai mare pentru spatiile flexibile. Acesta se refera la utilizarea de pereti despartitori, birouri si alte echipamente mobile care permit personalului sa isi schimbe rapid aspectul locului de munca in functie de nevoile in schimbare.
O tendinta similara este apetitul din ce in ce mai mare pentru medii de colaborare la birou. Avand in vedere ca oamenii se deplaseaza la locul de munca pentru a efectua mai multe sarcini de colaborare fata in fata, este logic sa se rezerve mai mult spatiu pentru intalniri sau sesiuni de ideare creativa.
De asemenea, s-a inregistrat o crestere a interesului pentru elementele de design care fac ca spatiul de birou sa fie mai centrat pe om. Expertii in amenajarea birourilor din intreaga lume par sa adopte o abordare mai inspirata de natura in ceea ce priveste amenajarea birourilor, cu interes pentru elemente precum lumina naturala, imbunatatirea puritatii apei si curatarea aerului. Scopul este de a se asigura ca oamenii se simt in siguranta si confortabil la locul de munca.
 
4. Sustenabilitate
Avand in vedere ca o criza climatica globala devine din ce in ce mai vizibila, designerii de birouri si alti profesionisti acorda din ce in ce mai multa prioritate sustenabilitatii. Conform cercetarii noastre, profesionistii din jumatate dintre tari cauta modalitati de a face birourile mai ecologice.
In alta ordine de idei, exista un interes tot mai mare pentru designul biofilic al birourilor. Multe dintre tarile incluse in cercetarea noastra au raportat o cerere in crestere pentru utilizarea plantelor, a elementelor naturale de apa si a altor optiuni de design pentru a face ca interiorul si exteriorul birourilor sa fie mai ecologice.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter