RO EN
The cart is empty

BAP: Stabilizare a cererii de proiecte, datorita revigorarii pietei imobiliare

Specialistii Biroului de Arhitectura Pintilie (BAP), ce au realizat planurile cladirii de birouri Ethos House din Bucuresti si alte proiecte interesante din intreaga tara, estimeaza o stabilizare a cererii de lucrari in 2015 la nivelul din 2014, pe baza contractelor incheiate in primele sase luni ale acestui an. Compania si-a modificat partial domeniul de activitate, avand in vedere faptul ca, in 2013, circa 40% din proiecte erau realizate pentru beneficiari publici. "In acel moment, avand in vedere situatia pe piata proiectarii de stat, am luat decizia de reducere a ponderii acestui segment in totalul activitatii, obiectivul fiind atins in acest an. De asemenea, din 2014, realizam proiectarea structurilor de rezistenta la nivel intern, fara a apela la subcontractori. Astfel, obtinem timpi de raspuns mai buni si o coordonare arhitectura-structura mai exacta", a declarat arh. Bogdan Alexandru Pintilie, fondatorul BAP.
In 2015, biroul a semnat primul contract pentru realizarea unei lucrari la care va asigura, in afara proiectarii, inclusiv managementul complet de proiect (asistenta la selectarea antreprenorului general, compararea de oferte, prezenta zilnica pe santier, verificarea situatiilor de lucrari, dirigentie de santier etc.). "Consideram ca sectorul de proiectare ar trebui sa se indrepte in aceasta directie", a precizat Bogdan Alexandru Pintilie.
Referitor la noile dificultati de pe piata imobiliara locala, aflata intr-o noua etapa de dezvoltare, arhitectul avertizeaza asupra riscurilor pe care le aduce noua generatie de investitori, care ar putea repeta greselile din trecut, anume sa selecteze proiectantii si constructorii doar pe criteriul celui mai scazut pret si sa nu-si adapteze oferta la cerintele specifice ale pietei din zona in care activeaza.
 
Principala dificultate de pe piata: prelungirea substantiala a timpilor de autorizare
Potrivit arhitectului-fondator al BAP, dificultatea principala cu care se confrunta piata de proiectare este reprezentata de prelungirea substantiala a timpilor de autorizare. "Incepand cu primele luni ale anului 2015, obtinerea unor avize favorabile de la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) si de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) dureaza minimum 3-4 luni la fiecare autoritate, motivul fiind faptul ca nu se mai dau raspunsuri decat in scris. Acest lucru ar fi salutar, de altfel, daca nu s-ar aplica gresit. Este normal ca avizatorul sa studieze dosarele si sa semnaleze proiectantului si investitorului problemele. Ceea ce nu este normal, insa, este ca aceste semnalari sa se faca in etape de cate o luna. Autoritatile trebuie sa semnaleze toate problemele cu dosarele o singura data, pentru a fi rezolvate concomitent si a se pierde mult mai putin timp", a explicat Bogdan Alexandru Pintilie.
Specialistul mai reclama, totodata, valoarea foarte scazuta a onorariilor. "Acestea sunt atat de mici, din cauza dezechilibrului alarmant dintre numarul mare de proiectanti (oferta mare) si numarul mic de investitori (cerere mica). Nu intrevad o ameliorare nici pe termen mediu si lung, mai ales avand in vedere ca scolile de arhitectura continua sa produca la fel de multi absolventi (daca nu mai multi) ca in anii de varf al «balonului» imobiliar. Perspectivele noilor absolventi sunt sumbre, sansele ca acestia sa-si gaseasca un loc de munca in domeniu, in tara, fiind poate de numai 20%. Iar de multe ori, atunci cand il gasesc, locul de munca este foarte prost platit, din cauza onorariilor nesustenabil de mici. Singura rezolvare pe care o vad acum ar fi o interventie a Ministerului Educatiei pentru reducerea drastica a numarului de locuri la facultatile de arhitectura", a mai spus Bogdan Alexandru Pintilie.
 
Proiecte aflate in executie
In prezent, arhitectii BAP lucreaza la proiectarea si executia unei cladiri de birouri (P+1E) si a unei hale de sortare a corespondentei (P+1Ep) pentru Fan Courier Active, pe strada Turnului, din Brasov. Cladirea va fi construita pe o suprafata desfasurata de 6.000 mp, sistemul constructiv urmand a fi realizat pe fundatii izolate de beton armat si suprastructura din otel laminat. Inchiderile vor fi efectuate cu sisteme de fatada uscata tip bond, fatada cortina vitrata, casete de tabla perforata din aluminiu si panouri sandwich la hala, iar compartimentarile vor fi din pereti de sticla tip office si pereti de gips-carton cu izolatie de vata minerala. Proiectul se afla in curs de obtinere a autorizatiei de construire, antreprenorul general desemnat fiind MTD Simplu Construct, din Slatina.
Un alt proiect aflat in curs de autorizare este reprezentat de un imobil rezidential (D+P+2E+M), ce va fi situat pe strada Cumidava, din Bucuresti. Cladirea va avea o arie construita desfasurata de aproximativ 2.000 mp, sistemul constructiv urmand a fi realizat din radier de beton armat, suprastructura din diafragme si placi din beton armat, iar inchiderile si compartimentarile din zidarie de caramida si termosistem.
Tot in curs de obtinere a autorizatiei de construire se afla si o cladire ce va functiona ca service de autocamioane pentru compania CTP Service Camioane, ce va fi amplasat pe strada Sferei, din Ploiesti. Cladirea va avea o suprafata desfasurata de 2.500 mp si va fi realizata pe fundatii izolate din beton armat, cu suprastructura laminata din otel.
***
BAP este activa pe piata locala de arhitectura din 2003, in cei 12 ani de lucru avand proiectate circa 500.000 mp de cladiri, 1.050 de apartamente, 110 locuinte individuale, 150.000 mp de cladiri industriale si agricole si 50.000 mp de spatii pentru birouri. Potrivit datelor biroului, rata de revenire a clientilor pentru realizarea altor proiecte este de 85%.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter