RO EN
The cart is empty

ASCO Instant Result: Lipsa predictibilitatii amana deciziile de noi investitii majore

Asco Instant Result, companie de arhitectura, proiectare si consultanta in domeniul constructiilor activa in Bucuresti, participa la constructia celui mai mare complex de tip "edutainment" din Romania, care dezvolta conceptul international de educatie prin distractie, intr-o cladire ce va ilustra intreaga lume in miniatura. Investitia de circa 5 milioane de euro, se afla in constructie in zona de nord a Capitalei, urmand a fi inaugurata in toamna acestui an. Un alt proiect de referinta la care lucreaza compania este reprezentat de un ansamblu de birouri cu o suprafata de 54.000 mp din Sectorul 1, langa centrul expozitional Romexpo. Lucrarile de constructie sunt realizate in procent de 70%, fiind receptionate deja primele doua cladiri din cele trei ale proiectului. Din portofoliul in lucru al Asco Instant Result mai fac parte doua proiecte de ansambluri rezidentiale si spatii comerciale din Sectorul 2, ambele fiind in curs de autorizare, un imobil de tip aparthotel pe malul lacului Baneasa, care se afla in etapa de avizare si definire a conceptului, doua proiecte de locuinte colective in zona Sisesti (unul finalizat si gata a fi receptionat si celalalt in stadiul de proiectare si avizare), precum si un complex rezidential de lux in zona de nord a Capitalei, ce va fi predat in curand.
Despre provocarile in implementarea proiectelor in acest context si tendintele din domeniul constructiilor vorbeste, in continuare, Alexandra Nicolau, fondatoarea si directorul general al Asco Instant Result.
 
- Cum a evoluat activitatea companiei in prima jumatate a acestui an si ce estimari aveti pentru perioada urmatoare?
- Activitatea din prima jumatate a anului s-a desfasurat mai greoi ca de obicei, din cauza tendintelor predominante de a bloca investitorii/ executantii de catre administratia locala: intarzieri foarte mari in eliberarea documentelor, suspendarea documentatiilor de urbanism generale, personal insuficient in administratia publica, maximizarea birocratiei si lipsa comunicarii cu petentii. Avand in vedere conditiile prezentate mai sus, preconizam ca va urma o perioada stresanta, cauzata mai ales de impredictibilitate. Oricine va ezita sa demareze noi proiecte mari din cauza timpului indelungat ce trebuie acordat etapei de avizare si autorizare. Semestrul al doilea ne pare o perioada a analizei si a retragerii, a suspendarii finantarilor sau investitiilor straine si un "concediu" prelungit al functionarilor epuizati.
 
 
 
Referitor la tendinte, cu siguranta vor continua cele din 2022, si anume dezvoltarea zonelor rurale din proximitatea Capitalei datorita modificarii cererii de relocare - tendinta de crestere permanenta dupa perioada pandemiei .
O alta modificare semnificativa va fi cu siguranta reprezentata de masurile bancilor de a contracara inflatia si de a controla piata imobiliara, ceea ce va influenta in mod clar dinamica achizitiilor. Intre timp, daca blocajul birocratic nu va inceta si viziunea celor aflati la conducere nu va deveni flexibila si adaptabila situatiei haotice din teren, care uneori face imposibila sau total ilogica aplicarea legislatiei invechite, centrul Bucurestiului va deveni un mix de ruine imposibil de salvat si litigii fara finalitate.
 
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii in 2022 si cum credeti ca se va dezvolta acesta pe termen scurt si mediu?
- Asemenea costurilor materialelor, care au crescut drastic, pretul mediu pentru proiectare s-a modificat foarte repede si va avea aceeasi fluctuatiile pe piata imobiliara, fie ca e vorba de horeca sau locuinte, design interior sau reconversie pentru exploatare mai buna. Daca la inceputul anului se dorea reconversia multor imobile de birouri in locuinte colective, acum piata imobiliara pare a fi saturata si este foarte dificil pentru oricine sa estimeze de la inceput un profit, avand in vedere toate fluctuatiile din domeniul financiar si legislativ.
 
 
 
In domeniul nostru, in principiu, consecintele imediate ale scumpirilor se rezuma la marirea tuturor costurilor de proiectare si verificare a proiectelor, marirea costurilor fixe si neplata la timp a facturilor. Totodata, scumpirile din ultima perioada au generat si prelungirea santierelor, mai ales a celor ce depind de finantare, si ne-au obligat la marirea salariului angajatilor, care sunt, la randul lor afectati de inflatie.
 
- Cum percepeti necesitatea de aliniere a noilor proiecte la standardele nZEB?
- Sectorul constructiilor este strans legat de domeniul eficientei energetice, iar din acest motiv, respectarea legislatiei in vigoare impune, de fapt, adoptarea diferitelor masuri de reducere a consumului de energie: de la sisteme performante care asigura rezistenta in timp, utilizare responsabila si folosirea unor surse eficiente energetic, la un simplu management mai bun al consumului de apa. Adoptarea acestui trend consta, de regula, in incalzirea solara a apei/ locuintei, utilizarea responsabila a lemnului forestier, izolarea termica imbunatatita. Perspectiva este orientata catre calitate, insa resursele alocate difera.
 
 
- Ce alte tendinte remarcati in arhitectura si design in aceasta perioada?
- Ca stil arhitectural se remarca minimalismul, punandu-se accent pe foarte multe finisaje de lux si design interior. Se practica imbinarea a mai multor stiluri, ale caror diferente devin uneori insesizabile. Arhitectii propun spatii flexibile si multifunctionale si dau mult mai multa importanta spatiilor verzi sau de recreere.
Pe de alta parte, exista si tendinta de digitalizare generala. In businessul pe care il avem consider insa, ca pe langa noile instrumente, ramane vitala relationarea si empatia. Ne place sa discutam foarte mult cu clientii nostri, sa le impartasim experienta incomensurabila in domeniu si sa empatizam cu functionarii publici, transformand acest mediu - considerat de unii infernal - intr-o alternativa pentru valorificat multe calitati extrem de rare: rabdare si implicare.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter