RO EN
The cart is empty

Allied Engineers: Crestere de 30% confirmata pentru 2022 si noi oportunitati in 2023

Allied Engineers, companie de proiectare generala cu o experienta de peste doua decenii de activitate, a inregistrat in anul 2022 o crestere a veniturilor de aproximativ 30% fata de anul 2021, intr-un an pe care Mihai Dragomir, Managing Partner, il caracterizeaza drept cel mai bun din istoria firmei. Estimarile pentru 2023 indica o mentinere a acestui trend ascendent, avand in vedere portofoliul de proiecte contractate si perspectivele economice existente.
In aceasta perioada, inginerii Allied sunt implicati in mai multe proiecte rezidentiale, aflate in diverse stadii de dezvoltare. Printre ansamblurile importante in executie se afla cateva dintre investitiile One United Properties, precum One Lake District, situat pe malul lacului Plumbuita si format din noua cladiri P+12E, One High District, in imediata apropiere a autostrazii A3, constand in trei corpuri S+P+20E+ETh, One Herastrau Vista si One Mamaia Nord (Faza II). In stadiu avansat de executie sunt lucrarile la One Cotroceni Park (Faza II), One Lake Club, (cinci cladiri 2S+P+14E+Eth) si One Peninsula, complex format din 21 cladiri de mica inaltime, situate pe malul lacului Floreasca - care este si primul club rezidential din Bucuresti cu sistem de pompe de caldura geotermale.
Alte proiecte rezidentiale importante realizate de Allied Engineers sunt: Quartier Azuga, dezvoltat de STC Partners, care a obtinut deja pre-certificarea Green Homes. Proiectul respecta standardul nZEB si beneficiaza de o eficienta energetica ridicata, datorita utilizarii panourilor fotovoltaice, pompelor de caldura, incalzirii in pardoseala si a sistemului de recirculare a aerului. Tot aici amintim si Complexul Rezidential Mega Mall, imobil cu inaltimea de peste 80 m, dezvoltat de NEPI Rockcastle si aflat in curs de autorizare, dar si ansamblul Quartier du Nord, dezvoltat de Solid Development, proiect care a obtinut deja autorizatia de construire. 
 
 
Tehnologii inovatoare, eficiente energetic si sustenabile
In toate proiectele, specialistii Allied folosesc solutii eficiente in costuri de investitie, cu satisfacerea cerintelor esentiale de rezistenta si stabilitate si a tuturor prevederilor normelor aplicabile. Proiectantii propun solutii eficiente din punct de vedere al consumurilor de materiale de constructii, care asigura o amprenta scazuta de carbon a constructiilor respective.
"Folosim astfel de solutii pentru a produce proiecte la standarde inalte, prietenoase cu mediul, eficiente energetic si sustenabile. De exemplu, in doua ansambluri rezidentiale - One High District si One Lake Club, dezvoltate de partenerii nostri de la One United Properties, am propus utilizarea unor solutii de echipamente mai eficiente energetic, care folosesc sistemul de incalzire cu pompe de caldura pe baza de energie geotermala. Un alt exemplu este proiectul One Floreasca City (cu o componenta rezidentiala - One Mircea Eliade, si una office - One Tower), la care am adoptat o alta solutie interesanta din punct de vedere energetic: «copertine» proiectate pentru instalarea de panouri fotovoltaice. De mentionat ca One Tower detine cea mai performanta pre-certificare LEED de pe piata, LEED v4 Core & Shell la nivel Platinum, fiind una dintre primele cladiri sanatoase ("healthy building") din Romania", a precizat Mihai Dragomir.
 
Eficientizarea proiectelor si ajustarea preturilor de proiectare - provocarile anului 2023
Potrivit managerului Allied Engineers, in industria de constructii, in general, exista o ingrijorare legata de faptul ca materialele utilizate sunt produse cu un consum mare de energie, deci sunt foarte sensibile la pretul si fluctuatiile acesteia. 
"In domeniul nostru, intotdeauna este o provocare sa gasesti solutii pentru a eficientiza investitia; este ceva ce face parte din activitatea noastra de zi cu zi. Noi suntem deja cunoscuti in piata pentru capacitatea de a dezvolta concepte structurale curajoase, complexe, economice, cu cantitati si costuri eficiente si estimate corect. Cu siguranta, aceasta capacitate a devenit si mai importanta in contextul cresterii preturilor la principalele materiale de constructii. Printr-o cunoastere extrem de buna a ceea ce facem, dar si prin onestitate - nu am ascuns niciodata adevarul despre costul real al unor solutii sau chiar despre imposibilitatea tehnica de a implementa anumite solutii -, putem realiza, in continuare, proiecte spectaculoase, cu costuri predictibile inca din faza de concept", a explicat managerul Allied Engineers. 
 
 
Cealalta mare provocare a anului 2023 este cresterea costurilor de proiectare, in principal din cauza inflatiei si a recentelor modificari fiscale din domeniul salarizarii, dar si scumpirea considerabila a licentelor software de proiectare si, in mai mica masura, cresterea preturilor cu energia. Acestea in contextul in care majoritatea proiectelor au fost contractate inainte de toate aceste scumpiri.
"Serviciile aflate acum in derulare au fost contractate acum mai bine de un an, la tarifele vechi. Pentru a putea mentine rentabilitatea activitatii firmelor de proiectare, tarifele trebuie ajustate in sus si corelate cu cheltuielile actuale, considerabil mai mari fata de cele de anul trecut", a adaugat Mihai Dragomir.
 
Estimari optimiste si planuri de consolidare pe noile piete accesate
In ciuda scumpirilor din ultima perioada si a intregului context geopolitic, perspectivele pentru piata constructiilor din Romania sunt favorabile. Marii dezvoltatori isi continua proiectele si nu au renuntat la planurile de investitii. In domeniul public lucrarile avanseaza, iar oportunitatile sunt numeroase in continuare. In categoria de investitii din sectoarele industrial si energetic este previzionata o crestere tot mai mare a proiectelor de investitie, datorita relocarii producatorilor care au inchis fabricile din Ucraina si in Rusia si au inceput sa se orienteze catre alte piete, iar Romania este o zona ofertanta in acest sens. 
"In ceea ce ne priveste, am abordat zone noi in activitatea noastra de proiectare: ne-am extins serviciile, accesand proiecte publice, care vizeaza in mod special unitati spitalicesti si obiective militare, unde intentionam sa ne consolidam prezenta si in anii urmatori. Anul 2022 ne-a adus si proiecte importante in domeniul energiei regenerabile, unde aveam deja o prezenta buna de peste 10 ani. Nu in ultimul rand, ne-am consolidat pozitia pe piata in zonele unde aveam deja o prezenta constanta, cum ar fi investitiile industriale, retail, rezidentiale etc.", a precizat Mihai Dragomir.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter