RO EN
The cart is empty

ALLIED: BIM 3D cu colaborare real-time si metode de analiza structurala avansate

Fondata in urma cu peste doua decenii, compania Allied Engineers a ajuns in prezent unul dintre cei mai apreciati furnizori de servicii de proiectare. Cu ajutorul unor instrumente ingineresti avansate, beneficiind de o cunoastere profunda a domeniului constructiilor si utilizand tehnologii digitale de ultima generatie, Allied Engineers reuseste sa vina permanent in intampinarea cerintelor tot mai stricte ale unor proiecte extrem de complexe, asigurand intotdeauna maximizarea valorii adaugate pentru clienti si parteneri. Obiectivul declarat al echipei de experti este acela de a-si ghida beneficiarii in demersul lor de a construi cladiri complexe, de inalta calitate si sustenabile si care, in acelasi timp, sa fie sigure pentru utilizatorii lor, indiferent de functiunea indeplinita - rezidentiala sau de lucru. In cele ce urmeaza, Mihai Dragomir, Managing Partner Allied Engineers, se refera la activitatea curenta si la caracteristicile pietei de profil.
 
- Realizati o trecere in revista a lucrarilor pe care le aveti in acest moment in executie. Ce solutii inovatoare utilizati pentru realizarea lor?
- In Bucuresti, avem mai multe proiecte rezidentiale majore, aflate in faza de executie avansata. De mentionat ar fi One Lake District, One Peninsula, One High District, Quartier Azuga si One Lake Club. Tot in Capitala se mai afla in faze premergatoare de executie cateva ansambluri importante: un proiect mixt, rezidential si comercial, situat pe soseaua Pipera; un altul format din doua cladiri rezidentiale si un imobil de birouri; extinderea Mega Mall, tot un proiect mixt, ce va include doua cladiri, dintre care una va fi un turn rezidential cu peste douazeci de niveluri. In faza premergatoare a executiei se mai afla si One Cotroceni Towers - un proiect urias, preponderent rezidential, cu cateva turnuri cu o inaltime impresionanta. Vor fi, practic, cele mai inalte cladiri rezidentiale din Bucuresti.
De asemenea, avem in lucru, in afara Capitalei, proiectul Glenwood Estate, reprezentand un complex de vile high-end in zona Corbeanca, Ilfov, precum si alte proiecte rezidentiale, in special blocuri, in diferite orase din tara.
La proiectele noastre, inclusiv cele rezidentiale si de birouri, furnizam servicii integrate de inginerie structurala, geotehnica, instalatii generale, utilizand tehnologii complexe de proiectare (BIM 3D cu colaborare real-time, metode de analiza structurala avansate), ce asigura realizarea unor investitii deosebit de performante atat in ceea ce priveste siguranta structurala si eficienta energetica, cat si bugetul de investitie.
 
 
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2023 si ce estimari aveti pentru 2024?
- Anul 2023 s-a caracterizat printr-un nivel foarte ridicat de incarcare a activitatii. Au fost proiecte nu numai in domeniile civile, rezidentiale si de birouri, ci si in sectorul public. Am finalizat proiecte tehnice pentru trei spitale, dintre care doua foarte mari, cu suprafata totala desfasurata de aproape 200.000 de metri patrati fiecare. Totodata, am demarat numeroase proiecte in domeniul productiei de energie regenerabila - parcuri eoliene si fotovoltaice, nu numai in tara, ci si in afara granitelor - care se vor desfasura pe parcursul mai multor ani. Facem eforturi pentru a ne extinde cota de piata si in acest domeniu, al energiei regenerabile, de foarte mare interes pentru noi. La sfarsitul anului trecut, am semnat cateva contracte pentru lucrari de proiectare in domeniul portuar. Astfel, acum suntem prezenti in porturile Constanta si Agigea, unde am demarat activitatea de proiectare la inceputul acestui an. Ne dorim sa ne consolidam pozitia inclusiv in acest domeniu, cu potential ridicat de dezvoltare pe termen mediu si lung. 
 
 
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii la inceputul anului 2024 si cum credeti ca se va dezvolta acesta pe termen scurt si mediu, avand in vedere noul context de piata, eliminarea facilitatilor din constructii si perioada electorala care urmeaza?
- Anul 2024 vine cu dificultati generate de schimbarile legislative. Ne referim in special la reducerea facilitatilor fiscale, care ne afecteaza in mod serios. Noi am ales sa mentinem veniturile salariale ale colegilor nostri, iar compania, practic, a suportat integral majorarile de taxe, ceea ce duce la o crestere semnificativa a cheltuielilor pe palierul respectiv. Incercam sa compensam aceasta crestere prin eficientizarea operatiunilor de proiectare, printr-o mai buna organizare a proceselor de lucru, prin implementarea unor solutii de digitalizare mai performante, inclusiv prin integrarea inteligentei artificiale in munca noastra. Facem tot posibilul sa nu crestem preturile de proiectare.
Legat de evolutia activitatii in acest an, as dori sa mai includ aici o observatie care ar putea fi una subiectiva. A reaparut un interes - e adevarat, mai timid - pentru investitiile in cladiri de birouri. Avem cateva contracte semnate la sfarsitul anului trecut pentru proiecte noi sau pentru continuarea unora incepute acum cativa ani si suspendate intre timp, ca urmare a efectelor negative ale pandemiei asupra acestui sector.
 
 
 
- Ce tendinte remarcati in domeniul proiectarii de structuri rezidentiale in acest moment?
- In domeniul proiectarii structurale, in cele mai multe proiecte implementam materiale avansate si tehnologii moderne. Putem afirma fara ezitare ca suntem aliniati, din acest punct de vedere, cu tarile foarte dezvoltate. Utilizarea materialelor avansate de constructii este importanta, deoarece asigura imbunatatiri ale performantei, sustenabilitatii, precum si economii de costuri de investitie sau in exploatare, contribuind la cresterea sigurantei si eficientei si, in cele din urma, la crearea unor structuri mai durabile si inovatoare. Pe partea de instalatii, am dezvoltat si implementat solutii de exploatare a energiei regenerabile geotermale, derivata din caldura emanata de interiorul Pamantului. Intr-o prima faza, am folosit aceste solutii pentru cladiri de birouri, iar acum le vedem implementate din ce in ce mai des si la complexuri rezidentiale. Putem mentiona aici proiectele One Lake Club, One Lake District si One Cotroceni Towers.
 
 
- Ce planuri de dezvoltare aveti pe termen scurt, mediu si lung?
- Pe termen lung, ne-am mobilizat pentru a realiza un export mai consistent de servicii de inginerie si pentru a ne consolida pozitia in domenii care s-au reactivat, cum ar fi in zona de lucrari de interes public - spitale, unitati si facilitati militare sau sportive, in zona de infrastructura portuara sau in nisa de energie regenerabila, reprezentata de parcuri eoliene sau fotovoltaice. In sectorul industrial, de asemenea, am sesizat un interes tot mai mare pentru Romania din partea unor investitori importanti si credem ca tara noastra are o mare oportunitate sa se pozitioneze foarte bine in aceasta privinta. Este vorba, in special, despre investitorii fortati sa-si relocheze unitatile de productie din Rusia sau din Ucraina. Pe termen scurt, cautam sa ne desfasuram activitatea in parametri cat mai performanti si sa ne asiguram un cashflow stabil, mai ales in conditiile dificile generate de recentele modificari legislative in domeniul fiscal. Totodata, ne straduim sa ne consolidam pozitia pe care o ocupam in sectoarele investitiilor civile private, birouri si rezidentiale. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter