RO EN
The cart is empty

BPB: Proiectele de mica anvergura sunt marcate de birocratie

Planurile pe care Biroul de Proiectari Brebe (BPB), din Timisoara, le are in lucru sunt de anvergura redusa, vizand schimbarea destinatiei unor spatii, instalarea unor firme pe fatada cladirilor, extinderi ale unor constructii existente sau amenajari interioare pentru spatii relativ mici. „Din pacate, birocratia excesiva se manifesta si pentru aceste categorii de obiective, iar in astfel de cazuri termenele pentru aprobarea documentatiilor depasesc durata de executie si, de multe ori, insasi valoarea lucrarilor. In calitate de specialist, urmaresc ca imaginea de arhitectura sa integreze stilul propriu si sa constituie o prezenta deosebita si fireasca in contextul existent. De asemenea, consider ca este necesara si acordarea asistentei pe santier, pentru a duce la bun sfarsit detaliile de executie”, a declarat arh. Liviu Brebe, director general al BPB. In opinia oficialului companiei, modificarea legislatiei ce reglementeaza sectorul de constructii, in sensul simplificarii acesteia, ar fi benefica pentru bransa. „Multitudinea de avize solicitate de primarii, deseori abuzive si foarte costisitoare pentru clienti, al caror tarif depaseste onorariul proiectantului pentru obiectele de arhitectura de mici dimensiuni, reprezinta o abordare complet eronata, care greveaza in mod negativ profesia. De asemenea, se pierde foarte mult timp pentru avizarea proiectelor PUD si PUZ, iar clientii neavizati sunt dezamagiti de prestatia arhitectului, invocand incapacitatea acestuia de «a rezolva problema cu autoritatile locale». Putin beneficiari constientizeaza ca proiectantii nu au obligatia obtinerii autorizatiilor de construire, ci trebuie sa se ocupe doar de asigurarea documentatiei tehnice necesare autorizarii. Criza financiara se reflecta in scaderea comenzilor, pe fondul lipsei resurselor necesare finantarii investitiilor in constructii, iar in ultimul timp au proliferat proiectele intocmite neprofesional, avizate prin semnaturi de complezenta ale unor arhitecti autorizati, care percep un tarif modic pentru o asemenea «activitate». Prin astfel de practici, se aduce un prejudiciu intregului domeniu, in timp ce birourile de arhitectura care isi desfasoara activitatea in mod corect trebuie sa lupte pentru a rezista pe piata”, avertizeaza specialistul.
Se impune atragerea unor investitori importanti pentru dezvoltarea reala a mediului urban
In ceea ce priveste eventuala dezvoltare, din punct de vedere arhitectural, a municipiului Timisoara, Liviu Brebe considera ca perspectivele sunt pesimiste. „Atat timp cat strategia urbana, elaborata de autoritatile locale, nu va fi indreptata catre atragerea de investitori capabili sa asigure comenzi de mari dimensiuni, care sa sustina activitatea de proiectare, fie la nivel de rezolvari urbanistice, fie ca obiect de arhitectura sau de amenajari interioare, nu se pune problema unei viziuni optimiste. Orice atitudine evaziva sau amanata va duce doar la confuzii, care lasa loc proliferarii proiectelor neprofesionale si anacronice. Cred ca a venit momentul unor demersuri serioase si concrete, care sa lase amprenta dorita asupra mediului construit, in detrimentul unor initiative politicianiste, de genul arborilor exotici plantati pe arterele principale ale orasului. Ar mai fi necesara si o implicare activa a organizatiilor profesionale, in speta a Ordinului Arhitectilor din Romania – filiala Timis, care ar trebui sa sprijine arhitectii cu drept de semnatura ce lucreaza la proiectarea si avizarea concreta a lucrarilor. OAR ar trebui astfel sa faciliteze interactiunea cu institutiile de avizare si sa sustina ideea organizarii transparente a unor licitatii pentru proiecte de anvergura in mediul urban, incetand sa mai fie doar un colector de taxe (sub forma de cotizatii), ca alte institutii ale statului.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter