RO EN
The cart is empty

AECOM: Crestere organica record de 8%, pentru toate diviziile

Holdingul Aecom, implicat pe piata mondiala a serviciilor profesionale de natura tehnica si de asistenta in management (mai precis in arhitectura, design, planificare in constructii si infrastructura, asigurand suport si in alte domenii cu caracter general sau special), a dat publicitatii raportul privind rezultatele consemnate in primul trimestru al anului fiscal 2018, evidentiind o majorare de +13% a cifrei de afaceri, in contextul unei cresteri organice record (+8%) pentru toate diviziile, al unor castiguri consistente si al unei rate extrem de favorabile (tip book-to-burn), de 1,2 puncte, realizate pe baza unor proiecte majore. Aceasta rata este definita ca nivelul valoric al castigurilor efective, divizat pe incasarile recunoscute de-a lungul perioadei de referinta. Astfel, Aecom a reusit sa consemneze incasari ajustate de 4,911 miliarde USD in intervalul analizat, ceea ce reprezinta o performanta deosebita. „Capitalizam cresterea pietei si beneficiile investitiilor noastre in dezvoltare, evidentiate prin cresterea organica puternica si continua, prin castigurile mai mari de 6 miliarde USD (consemnate pentru a treia oara in istoria corporatiei) si printr-o sporire de 11% a portofoliului de contracte si comenzi, la un nou prag-record de 49 miliarde USD. Aceste rezultate ne indreptatesc sa reiteram obiectivele financiare pe termen mediu, pana in anul fiscal 2022, incluzand o crestere organica de +5% CAGR a rulajului, un salt organic CAGR de +7% al EBITDA ajustat, o majorare organica (tot CAGR) de pana la +15 al EPS ajustat si cel putin 3,5 miliarde USD sub forma de flux liber de lichiditati”, a declarat Michael S. Burke, presedinte si CEO Aecom. La randul sau, W. Troy Rudd, CFO al corporatiei, a subliniat ca „rezultatele primului trimestru al exercitiului financiar in curs sunt in linie cu strategia de indeplinire a tintelor anuale, fiind increzatori ca putem crea valoare substantiala pentru investitorii nostri, prin strategia pe care o aplicam si prin politica de alocare a capitalului. Un aspect important este acela ca fluxul liber de lichiditati ramane consistent, reflectand beneficiile modelului divers de business si ale politicii orientate pe managementul riscului. Astfel, consideram ca ne vom indeplini tinta anuala referitoare la acest indicator, care se va situa intre 600 milioane USD si 800 milioane USD”.
Dupa cum se arata anterior, castigul trimestrial de 6,1 miliarde USD s-a datorat preponderent consolidarii activitatii tuturor diviziilor grupului, iar dupa ajustarea pentru achizitii si cu diversele rate de schimb valutar, portofoliul total de contracte si comenzi s-a majorat pana la 48,79 miliarde USD. Raportul book-to-burn al companiei a fost de 1,2 puncte in trimestrul intai din actualul exercitiu financiar (care se incheie la finele lunii septembrie a.c.), in timp ce la data de 31 decembrie 2017 profitul net a fost evaluat la 111 milioane USD, reflectand un salt de +136% pe baze de calcul raportate (sau de +9% in cazul ajustarii).
Rezultate de 2,1 miliarde USD pentru divizia CS
Pentru fiecare din cele trei divizii (servicii de consultanta si design - DCS, servicii pentru constructii - CS si servicii de management - MS) rezultatele au fost, in general, pozitive. Astfel, la nivelul DCS, incasarile au totalizat 1,9 miliarde USD (marcand insa o crestere organica de +5% - daca se ia in considerare o rata constanta de schimb valutar), iar acest departament constituie si in continuare „motorul” afacerii Aecom, mai ales ca specialistii din cadrul DCS furnizeaza pentru clienti - persoane juridice si autoritati guvernamentale din toata lumea servicii de consultanta, de arhitectura si design in domenii ca transport, facilitati, mediu, energie, apa si administratie. Pentru acest departament, se va lua in considerare impactul pozitiv asteptat al unor initiative semnificative din domeniul infrastructurii, planificate pe plan mondial, precum si performanta demonstrata deja pe pietele de infrastructura de transport si management al apei din ambele Americi. Sectia CS - de servicii in constructii energetice, comerciale, industriale, sportive si de infrastructura, pentru beneficiari publici sau privati - a consemnat insa o majorare de 11% pe baze organice (si la rate constante de schimb), pana la 2,1 miliarde USD, ca urmare a impactului favorabil generat de afacerile ce implica edificarea imobilelor, precum si de cele specifice sectorului energetic. Profitabilitatea operationala a fost insa cu mult mai mare (40 de milioane USD, comparativ cu 18 milioane USD), pe baza contributiei suplimentare a activitatii de pe segmentele mentionate anterior, precum si ca urmare a aportului companiei recent preluate, Shimmick Construction. In fine, dar nu in ultimul rand, segmentul MS (de programe de management si intretinere in exploatare, perfectionare profesionala, logistica, asistenta tehnica, integrare a sistemelor si consultanta - servicii asigurate cu precadere pentru agentiile guvernului SUA si pentru autoritati centrale ale multor state de pe mapamond) a raportat o majorare organica de +10%, la 843 milioane USD.
In actualul context, relativ favorabil, managerii Aecom au anuntat noua estimare pentru intregul an fiscal 2018, explicand ca rata EPS ajustat (indice al castigului pe actiune) atribuita corporatiei, ce exclude insa cheltuielile cu achizitiile strategice si integrarea, costurile financiare aferente achitarii unor dobanzi si amortizarea bunurilor intangibile, se va plasa intre 2,5 USD si 2,9 USD. Cheltuielile de capital vor ajunge, totusi, la aproximativ 110 milioane USD, dar compania se asteapta la cheltuieli cu deprecierea ce se vor situa la 210 milioane USD si la o amortizare a bunurilor intangibile in cuantum de aproximativ 90 milioane USD.
***
Activa pe piata romaneasca din anul 2002, Aecom are, in prezent, 8 birouri regionale, la care se adauga reprezentanta din Chisinau. Subsidiara din Romania - Aecom Ingenieria, cu sediul in Bucuresti si 157 de salariati in 2014 - a anuntat, pentru 2014, incasari de 53,21 milioane de lei, cu peste -11,7% mai reduse fata de cele aferente anului precedent, care s-au situat la 60,31 milioane de lei (+13% comparativ cu 2012). In acelasi timp, la nivelul lui 2015 (an pentru care nu a mai fost declarat numarul de angajati), Aecom Ingenieria a raportat un rulaj net de 50,47 milioane de lei (-5,15%), in conditiile unei pierderi de 0,45 milioane de lei. De asemenea, anul 2016 s-a evidentiat, pentru Aecom Inginieria, printr-o cifra neta de afaceri cu putin peste 45,73 milioane de lei (-9,39%), compania lucrand cu 128 de salariati, dar a declarat o pierdere substantiala, de -14,62 milioane de lei, acesta fiind cel mai recent exercitiu financiar pentru care exista, in prezent, informatii oficiale, comunicate Fiscului. Dintre proiectele reprezentative realizate de societate, se remarca fabrica de cauciucuri Pirelli - Slatina, complexul rezidential Maresal Averescu - Bucuresti, autostrazile Lugoj - Deva (lotul 1) si Orastie - Sibiu (loturile 1 si 2), statia de epurare Glina etc. Recent, compania s-a implicat si in elaborarea Master Planului General de Transport al Romaniei. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter