RO EN
The cart is empty

STATISTICA: Scadere anuala de 15,1% pe piata constructiilor

Volumul lucrarilor de constructii (serie bruta) a scazut, in 2009, cu 15,1% fata de 2008, iar ca serie ajustata - in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, activitatea specifica s-a diminuat cu 12,2%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Pe elemente de structura s-au inregistrat scaderi la toate componentele: reparatii capitale (-24,1%), lucrari noi (-13,8%) si intretinere si reparatii curente (-13,2%). De asemenea, indicele analizat s-a depreciat in cazul tuturor tipurilor de constructii, astfel: imobile rezidentiale (-20,2%), cladirile nerezidentiale (-15,7%) si constructii ingineresti (12,2%).
Totusi, in decembrie 2009 volumul lucrarilor de constructii (serie bruta) a crescut cu 13,1% fata de luna anterioara, aceasta reprezentand a doua luna de majorare consecutiva din domeniu. In ceea ce priveste elementele de structura, s-au constatat cresteri de 29,2% pe segmentul lucrarilor de intretinere si reparatii curente, de 15% la nivelul executiei de reparatii capitale si de 6,2% in cadrul proiectelor noi de constructii. Din punct de vedere al structurii lucrarilor, indicii corespondenti au crescut atat la constructiile ingineresti (+23,6%), cat si la cladirile nerezidentiale (+1,6%) si s-au diminuat la imobilele rezidentiale, cu 1%. Ca serie ajustata, activitatea in constructii s-a majorat, in intervalul mentionat, cu 6,9%, cel mai ridicat ritm ascendent fiind inregistrat la nivelul lucrarilor de intretinere si reparatii curente (+9,8%). Lucrarile de reparatii capitale au crescut cu 9,2%, iar cele de constructii noi au scazut cu 0,4%.
Fata de luna corespunzatoare din 2008, in decembrie 2009 s-a construit mai putin cu 6,9% (serie bruta), reculul fiind evidentiat in cadrul componentelor de constructii noi (-16,4%) si reparatii capitale (-8,9%). In acelasi timp, volumul lucrarilor de intretinere si reparatii curente a sporit cu 22,6%. Pe tipuri de constructii, volumul de lucrari in intervalul analizat a scazut astfel: imobile rezidentiale (-40,8%) si cladiri nerezidentiale (-7,1%). La constructiile ingineresti s-a inregistrat o crestere de 11,2%. Ca serie ajustata in functie de numarul zilelor lucratoare si de sezonalitate, indicele analizat a scazut cu 13,1%. Informatii suplimentare, la www.insse.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter