RO EN
The cart is empty

ROLAND BERGER anunta trei scenarii pentru evolutia economica pe termen scurt

O analiza Roland Berger indica faptul ca maladia Covid-19 s-a extins pana in prezent in 110 state de pe mapamond, in multe dintre acestea fiind raportata o ascensiune a numarului de persoane contaminate. Intr-o perioada in care vaccinurile se afla in faza de testare, iar tratamentele initiale au o rata incurajatoare de succes, impactul acestei crize asupra umanitatii este urias, din cauza ingrijorarii globale pe care a indus-o. In afara de efectul psihologic, este foarte probabil si unul economic, ce deriva din primul. Analistii din domeniu deja preconizeaza o recesiune in toate sectoarele de activitate, ce se va concretiza prin blocaje logistice, inchideri de fabrici, diminuari ale investitiilor si ale cheltuielilor clientilor. In cel mai rau dintre scenariile dezvoltate de expertii Roland Berger, pentru China, contractia PIB va fi 3,5% in 2020. In aceasta paradigma a recesiunii accentuate, virusul va reveni puternic in primavara lui 2021 si va afecta si alte regiuni ale gigantului asiatic. Lanturile de aprovizionare vor fi puternic afectate, se vor inregistra numeroase falimente, iar masurile de politica monetara vor fi incapabile sa compenseze aceste efecte. In varianta mai moderata, numarul de infectii noi va scadea, dar se va mentine starea de carantina, afectand puternic transporturile, cu consecinte directe atat asupra consumului intern, cat si a exportului. In fine, in alternativa cea mai optimista, masurile adoptate de guvernul chinez vor avea efectul scontat, carantina va lua sfarsit rapid, productia va fi reluata, ducand doar la o scurta intarziere a deservirii cererii.
 
Daca masurile adoptate de guverne au efect, impactul va fi minim
Pentru Europa – reprezentand cel mai mare actor comercial de pe mapamond – riscurile extinderii actualei epidemii sunt foarte mari. Cel mai grav se arata a fi scenariul in care procesul de izolare nu va lua sfarsit decat in 2021, situatie in care sistemul medical va suferi lipsuri acute si va fi depasit din punct de vedere al capacitatii de tratament. De asemenea, productia dintr-o serie de domenii importante va fi perturbata. Intr-o versiune mai putin pesimista, vor avea de suferit doar lanturile de aprovizionare cu China pe segmentele de produse farmaceutice, respectiv materiale pentru industria electronica, inregistrandu-se totodata un declin temporar al consumului si investitiilor. In ceea ce priveste scenariul de recuperare rapida, acesta presupune ca vor fi influentate negativ doar cateva sectoare economice, stocurile vor consemna, la randul lor, anumite contractii, productia va fi afectata doar in Italia, iar cererea va scadea punctual in domenii precum turismul. Se observa faptul ca, indiferent de scenariul care se va transpune pana la urma in realitate, efectul epidemiei va fi eterogen. O scadere deosebita va inregistra industria auto, unde o redresare rapida este putin probabila din cauza problemelor specifice de aprovizionare. Totusi, daca se exclude varianta cea mai putin favorabila, este posibil ca declinul inevitabil din primul semestru al anului curent sa fie aproape anulat de cresterile rapide ce se vor consemna in ultimul trimestru. Desigur, exista si o abordare mai optimista, ce prevede doar mici scaderi in primele 6 luni din 2020, urmate de o miscare compersatorie in partea a doua a anului. Pe segmentul indineriei mecanice, varianta cea mai defavorabila indica extinderea recesiunii pana in trimestrul al doilea din 2021, iar cea mai optimista presupune un soc minim dat de lipsa materialelor, care este insa usor de gestionat gratie stocurilor-tampon. In ceea ce priveste logistica, expertii Roland Berger avertizeaza ca pot fi asteptate, in cel mai rau caz, scaderi puternice ale cererii vreme de mai mult de un an, insa este, de asemenea, posibil ca efectul respectiv sa se manifeste doar in China, datorita eficientei masurilor de izolare implementate.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter