RO EN
The cart is empty

RE/MAX: Cresteri de preturi la vanzarile de locuinte si stagnari la chirii, in 2022

RE/MAX Romania, parte a liderului mondial in real-estate si franciza numarul 1 la nivel global pe acest segment, prezinta concluziile unui studiu extins in randul specialistilor imobiliari* „O radiografie a pietei imobiliare din 2021 si previziuni pentru 2022”. Acesta include, pe langa cele mentionate in denumirea sa, informatii despre piata imobiliara locala in ultimii cinci ani, evolutia creditarii in Romania, impactul dezvoltarii infrastructurii locale asupra industriei imobiliare, precum si informatii specifice, dedicate celor care activeaza in domeniu. Potrivit raspunsurilor obtinute, majoritatea specialistilor considera ca anul acesta ne putem astepta la cresteri de pana la 10% a preturilor la case, apartamente si terenuri, respectiv la stagnari pe segmentele comercial, office si pe piata chiriilor.
„Deciziile informate reprezinta fundatia oricarei reusite. In acest sens, pentru a veni in sprijinul tuturor celor interesati - de la potentiali cumparatori/vanzarori, agenti sau dezvoltatori imobiliari, pana la profesionisti care actieaza in domenii adiacente - am realizat in cadrul acestui studiu o radiografie a pietei imobiliare din ultimul an si am sintetizat cele mai utile informatii din domeniul real-estate. Ne propunem, asadar, sa le oferim tuturor o imagine de ansamblu asupra domeniului, utila in activitatea sau in planurile lor” a declarat Razvan Cuc, Presedintele RE/MAX Romania.
 
Previziuni pentru 2022 - Cresteri de pana in 10% a preturilor la locuinte si terenuri
Potrivit specialistilor in imobiliare care au participat la studiul RE/MAX, apartamentele cu doua sau trei camere vor ramane in topul preferintelor romanilor si anul acesta. Astfel, 68% dintre respondenti prognozeaza cresteri de pana la 10% a preturilor pe acest segment, 15% considera ca evolutia preturilor va depasi 10%, iar un procent de 10% spun ca preturile vor stagna.
Casele se mentin in continuare pe pozitia a treia in topul locuintelor alese de romani, tendinta fiind vazuta ca o continuare fireasca a procentului de vanzari pe acest segment inregistrat in 2021. Astfel, peste doua treimi dintre respondenti (62%) estimeaza cresteri de pana in 10% anul acesta, 18% cred ca preturile vor creste cu peste 10%, iar 14% considera ca acestea vor stagna. In contextul unui interes crescut pe acest segment, specialistii se asteapta la cresteri si in materie de teren intravilan, 48% estimand o evolutie de pana in 10% a preturilor.
„Trebuie sa mentionam ca studiul a fost realizat la finele anului trecut, iar estimarile specialistilor au fost bazate pe tendintele observate la acel moment. Se pare ca inceputul acestui an vine cu majorari accentuate, astfel ca pentru 2022 estimam cresteri de cel putin 10% sau chiar peste acest procent, pe segmentul mentionat”, a adaugat Razvan Cuc.
Pe de alta parte, specialistii in imobiliare nu prevad schimbari importante referitoare la preturile pentru spatii comerciale si cele office, ca urmare a adaptarii la contextul pandemic si noul mod de lucru. 43% dintre respondenti sunt de parere ca preturile la spatiile comerciale vor stagna, aceeasi tendinta fiind mentionata de 47% pentru spatiile office.
De asemenea, pe piata chiriilor pentru apartamente si garsoniere nu vor remarca schimbari masive, intrucat marile centre universitare functioneaza din nou si in sistem offline, iar tendinta de lucru remote se indreapta mai degraba catre modul de lucru hibrid. Astfel, majoritatea participantilor la sondaj (52%) considera ca anul 2022 va fi marcat de o stagnare a preturile chiriilor sau cresteri cu pana la 10% (23% dintre respondeti), tendinta explicata pe pe fondul cresterii preturilor la locuinte in orasele foarte dezvoltate.
 
Retrospectiva 2021 - Cele mai cautate locuinte, apartamentele cu 2 camere
Daca inainte de 2020 garsonierele erau o investitie tot mai populara, iar la debutul pandemiei atentia se centrase pe case si pe terenuri in afara oraselor, in ultimul an specialistii au remarcat ca apartamentele cu 2 sau cu 3 camere au fost cele mai cautate optiuni, urmate de casele din mediul urban.
Astfel, 52% dintre respondeti au declarat ca cele mai multe tranzactii pe segmentul vanzare - cumparare au fost pentru apartamente cu 2 camere, 39% au vandut majoritar apartamente cu 3 camere, 21% case in oras, 16% garsoniere, 15% case in mediul rural, iar 12% terenuri intravilane.
Cei mai multi clienti au achizitionat un imobil prin venituri proprii in 2021, spun 61% dintre respondentii la studiu. 49% dintre specialisti spun ca principala sursa de finantare a majoritatii clientilor lor au fost creditele ipotecare/ imobiliare, 13% au mentionat creditul ipotecar, cu un avans mai mare de 15% si doar 4% credit co-garantat (de tipul prima casa). Schimbarea fata de anul precedent o reprezinta scaderea in zona ratelor la dezvoltator, de la 9%, la 3%.
 
Retrospectiva la 5 ani - Piata imobiliara a crescut direct proportional cu investitiile in infrastructura
Potrivit specialistilor, in ultimii cinci ani piata imobiliara s-a aflat pe un trend ascendent, care a depins in mare masura de dezvoltarea fiecarei zone/ oras. Astfel, 60% dintre respondentii la studiu au declarat ca piata imobiliara din orasul lor a crescut semnificativ datorita dezvoltarii infrastructurii, 37% spun ca domeniul real-estate a crescut cu 5-10%, fara a mentiona alti factori, iar 3% spun ca piata a scazut din cauza lipsei cererii sau a noilor proiecte.
Totodata, desi piata imobiliara este una in continua dezvoltare, raspunsurile participantilor la studiu arata fapul ca este necesara o educare a clientilor, in special pe partea de asteptari si cerinte. 44% dintre respondeti au adaugat ca se simte nevoia unei educatii imobliliare mai crescute a clientilor, 21% spun ca acestia sunt bine informati, iar 16% mentioneaza ca cerintele clientilor sunt mari, peste posibilitatile pietei.
 
Evolutia creditarii in Romania - 24% este avansul mediu platit de romani la accesarea unui credit ipotecar
Politica de creditare a bancilor are un impact semnificativ asupra evolutiei domeniului imobiliar. In acest sens, reprezentantii RE/MAX au discutat cu un reprezentant al Bancii Transilvania pentru a afla informatii despre evolutia creditarii imobiliare in Romania in ultimii ani, dar si pentru a vedea cum se anunta perioada urmatoare din acest punct de vedere.
Potrivit informatiilor obtinute, avansul mediu este de 24% si corespunde unei garantii formate dintr-un apartament de doua camere, situat in mediul urban, iar perioada pe care aleg sa se imprumute clientii este cea maxima de creditare, 360 de luni. De asemenea, profilul clientului care acceseaza un credit pentru achizitia de imobil este barbat, de aproximativ 36 de ani, cu un venit de aproximativ 4000 de lei, casatorit, cu studii superioare, ce lucreaza in mediul privat, iar top 5 judete creditate sunt: Bucuresti, Cluj, Timis, Constanta si Iasi.
 
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter