RO EN
The cart is empty

PMR: Ce lucrari prefera antreprenorii romani de constructii

Piata constructiilor din Romania a fost mai grav afectata de recesiune decat media statelor din Europa Centrala in 2009, conform datelor companiei de consultanta PMR, din Polonia. "Nu a fost observata o imbunatatire nici in primele luni din 2010, dar companiile specializate mizeaza pe lansarea unor proiecte de mari dimensiuni in semestrul al doilea", se arata in raportul PMR. Anul trecut, industria constructiilor din Romania a scazut cu 15,1%, situatie care a fost resimtita mai acut dupa cresterile de 33,6% din 2007 si de 26% din 2008. "La performantele slabe consemnate in domeniu a contribuit si criza politica din 2009, avand efecte directe in amanarea proiectelor de investitii in infrastructura, in pofida disponibilitatii fondurilor europene substantiale. Spre deosebire de alte tari din regiune, unde lucrarile finantate din fonduri publice au compensat - cel putin partial - reducerea numarului de proiecte private noi, in Romania a fost raportata o scadere de peste 12% si pe segmentul de infrastructura", a declarat Robert Obetkon, analist al domeniului constructiilor din cadrul PMR.
Se pierd fonduri importante din cauza lipsei de experienta
Astfel, aceasta zona a industriei a avut de suferit ca urmare a lipsei de experienta a executivului in ceea ce priveste sustinerea marilor proiecte de drumuri, care s-a adaugat numeroaselor contestatii ale licitatiilor publice si conflictelor politice existente. De asemenea, lipsa de finantare continua sa reprezinte un obstacol in calea derularii acestor investitii. Acesta a fost unul dintre motivele ce a determinat retragerea recenta a consortiului Vinci-Aktor din contractul de doua miliarde euro, pentru realizarea autostrazii Comarnic - Brasov, care ar fi trebuit sa devina cel mai mare parteneriat public-privat din Romania. Referitor la segmentul constructiilor rezidentiale (o piata cu potential de crestere semnificativ favorizata de lipsa acuta de locuinte din tara), acesta a consemnat o reducere drastica, pe fondul blocarii creditarii si al scaderii puterii de cumparare. Cu toate acestea, pe termen mediu si lung, Romania ramane una dintre cele mai oportune piete de constructii din Europa, deoarece zona de proprietati rezidentiale si comerciale este, inca, sub media europeana, in timp ce infrastructura tarii (slab dezvoltata) necesita investitii importante. In acest scop sunt disponibile fonduri europene semnificative, insa statul roman va trebui sa le utilizeze in mod eficient. Informatii suplimentare, la www.pmrcorporate.com

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter