RO EN
The cart is empty

Membrii BREC anunta investii de 500 milioane euro in 2024, in scadere cu 50%

Bucharest Real Estate Club si Romania Property Club au chestionat cei mai dinamici investitori in legatura cu principalele tendinte ale industriei. Blocajul urbanistic din Bucuresti precum si impredictibilitatea isi arata efectele: intentia de investitie scade cu peste 50% fata de 2023, la un volum intre 400-500 milioane de Euro. 
Pe o scara de la 1 la 5, comunitatea exprima o abordare moderata asupra perspectivelor economice ale industriei imobiliare din Bucuresti in 2024, cu o medie de 3,06, in scadere de la nivelul de 3.6 din anul anterior. O alta modificare fata de 2023 este legata de faptul ca reconditionarea activelor existente depaseste noile achizitii.  
Tema recurenta care revine in sondaj este blocajul urbanistic. Lipsa predictibilitatii va avea un impact asupra dezvoltarilor calitative din Bucuresti, investitorii responsabili fiind alungati din oras. Avand in vedere oferta limitata, membri Brec si-au exprimat asteptarile pentru o crestere de 10% a preturilor de vanzare si a chiriilor in 2024. 
Schimbarile fiscale, inclusiv cresterea TVA de 5% pentru achizitiile rezidentiale, eliminarea facilitatilor fiscale in industria de constructii precum si ratele ridicate ale dobanzilor bancare an un impact negativ asupra accesibilitatii locuintelor. Cu toate acestea, cererea pentru produse rezidentiale ramane ridicata. 
In ceea ce priveste atractivitatea claselor de active imobiliare, sunt cateva modificari fata de anul anterior. Sectorul industrial & logistic se afla in fruntea topului, urmat de rezidential, un segment mai jos clasat acum 12 luni. In mod neasteptat hotelurile sunt pe ultimul loc in top, in ciuda cresterii numarului de vizitatori. 
 
Centrele Regionale 
Spre deosebire de Bucuresti, reprezentantii autoritatilor locale din orasele secundare si tertiare sunt deschisi colaborarii cu investitorii imobiliari de calibru, fiind constienti de efectele pe care aceste investitii le au in dezvoltarea oraselor. 
Acest fapt este vizibil si prin votul de incredere acordat oraselor regionale in studiul nostru, acesta situandu-se la 3,31 (pe o scara de la 1-5, fata de 3,06 pentru Bucuresti). Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi conduc in Topul Centrelor Regionale atractive pentru dezvoltari imobiliare. Orase nou intrate pe radarul investitorilor imobiliari sunt Targu-Mures si Galati-Braila, ambii poli beneficiind de proiecte de infrastructura. Totodata, orase precum Craiova, Bacau, Sibiu si Oradea au premisele pentru a-si spori contributia la economia nationala pe termen mediu si lung. 
Cat priveste atractivitatea claselor imobiliare pentru orasele regionale, sectorul industrial-logistic conduce topul, urmat insa de retail, care are o performanta mai buna fata de rezidential. 
Respondentii chestionarului indica dezvoltarea infrastructurii drept unul din principalii factori de crestere pentru orasele regionale. Principalele proiecte indicate de acestia: 
  • Contractarea si startul executiei loturilor A7 Ploiesti – Pascani. 
  • Lucrarile pe A1, tronsonul spre Ramnicu Valcea. 
  • Drumul expres spre Craiova cu termen de finalizare in urmatoarele 24 de luni. 
  • Infrastructura feroviara si rutiera in jurul porturilor din judetul Constanta.
  • Reconditionarea infrastructurii rutiere pe ruta Caransebes- Timisoara- Arad cu cresterea vitezei de transport la 120 km/ora. 
  • Centura Timisoarei ce va asigura conexiunea rapida intre oras si autostrada. 
  • Podul suspendat peste Dunare intre Braila si Galati, al treilea ca dimensiuni din Europa. 
  • Drumul expres ce va conecta Oradea cu granita maghiara. 
Despina Ponomarenco, Presedinta Brec, "Daca Romania continua investitiile in infrastructura si in contextul aderarii la spatiul Schengen, cu siguranta ne vom afla in fata unei perspective de dezvoltare accelerata. PIB-ul la nivel national este estimat la 310 miliarde $ pentru 2024 si 323 de miliarde $ pentru 2025. Nivelul de indatorare se situeaza la 52,7% din PIB, mult sub media europeana de 83%. Doar economia Bucurestiului depaseste economia unor tari precum Bulgaria sau Croatia. In acest sens, speram ca 2024 va aduce perspective de imbunatatire a relatiei intre investitorii imobiliari de calibru si reprezentantii autoritatilor locale, pentru dezvoltarea responsabila a Capitalei Romaniei."

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter