RO EN
The cart is empty

HAGAG Development Europe dezvolta proiecte de 130 milioane euro, in Bucuresti

Dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe a incheiat anul 2022 cu rezultate favorabile, peste estimarile initiale, in contextul in care apetitul clientilor care au achizitionat unitati rezidentiale fie pentru uz personal, fie in scop investitional, a ramas solid. Pentru 2023, Yitzhak Hagag, cofondator si actionar al companiei, previzioneaza o tendinta generala de mentinere a cererii de pe piata rezidentiala, sau chiar de crestere in a doua parte a anului.
"Ne preocupa, din ce in ce mai mult, lipsa de transparenta si comunicare de care ne lovim in relatia cu autoritatile locale si limitarile pe care acestea din urma le creeaza pentru industria in care activam. Ramanem, insa, deschisi, dar precaut-optimisti atunci cand vine vorba despre oportunitatile pe care ni le-ar putea aduce 2023", a declarat reprezentantul Hagag.
In prezent, Hagag Development Europe lucreaza, concomitent la dezvoltarea a cinci proiecte dedicate atat segmentelor rezidential si de birouri, cat celui comercial. Pe zona de rezidential, in luna februarie a anului trecut, compania a demarat procedurile premergatoare obtinerii autorizatiei de construire pentru H Primaverii 1 si pentru faza II a H Pipera Lake. Pe piata de spatii pentru birouri, Hagag se concentreaza pe planul de renovare si modernizare a H Vasile Lascar 5 - fostul sediul ISPH pe care l-a achizitionat anul trecut - unde se lucreaza la proiectare.
De asemenea, compania pregateste demararea lucrarilor de restaurare, consolidare si refunctionalizare a Palatului Stirbei si reconstructia corpului anexa al fostei remize de trasuri, unde asteapta un ultim aviz din partea Directiei de Mediu din cadrul PMB pentru defrisarea vegetatiei crescute spontan pe amplasament, si lucreaza, de asemenea, si la conceptul din spatele H Susai. In total, aceste proiecte prevad un buget de investitii care depaseste 130 de milioane de euro.
 
 
"La momentul actual, singura chestiune care ne impacteaza si ne influenteaza planurile de investitii este contextul urbanistic de la nivelul Capitalei si relatia deficitara cu autoritatile, mai exact cu Primaria Municipiului Bucuresti. Avem mai multe proiecte in diferite stadii de dezvoltare pentru care ne dorim si suntem pregatiti sa demaram lucrarile de constructie, dar suntem blocati de mai bine de un an de zile in etapa de avizare, respectiv autorizare. Pe termen lung, ne dorim sa continuam investitiile in revitalizea zonelor centrale ale Capitalei si nu numai. Pe termen scurt insa, atata timp cat incertitudinea climatului urbanistic va persista, nu luam in considerare noi investitii", a precizat Yitzhak Hagag.
 
Preturile locuintelor vor continua sa creasca, in 2023
Potrivit datelor Hagag, in 2022 preturile locuintelor de pe piata middle si premium au inregistrat cresteri de 10% pana la 15% atat pe segmentul rezidential nou, dar si la revanzare. Pentru 2023, dezvoltatorul se asteapta la o evolutie similara.
"In Bucuresti, aprecierea pretului locuintelor va continua sa fie alimentata de stocul redus de apartamente noi, care evident ca nu acopera volumul cererii, si implicit de blocajul urbanistic, dar si de inflatie, scumpirile din ultima perioada, costul crescut al materialelor de constructii, precum si de costurile mai mari cu forta de munca", a adaugat Yitzhak Hagag.
Compania integreaza componenta de sustenabilitate si eficienta energetica inca din faza de concept in toate proiectele pe care le dezvolta - atat cele noi, cat si cele din categoria regenerarii urbane prin reconversia cladirilor vechi. "Asadar, directiva cu privire la standardul NZEB nu ne-a afectat in niciun fel politica comerciala si nu ne-am regasit in situatia de a creste, «peste noapte», preturile sau de a aduce schimbari majore in dezvoltarea proiectelor noastre, ori in cadrul santierelor in derulare. Din punct de vedere al preferintelor cumparatorilor, acestia prefera in mod clar sa achizitioneze unitati locative in cladiri noi, mai eficiente din punct de vedere energetic, care contribuie la diminuarea costurilor administrative si a celor cu utilitatile pe termen lung, dar care sa le si asigure un nivel trai mai confortabil. De asemenea, am mai remarcat, tot in randul clientilor nostri, ca din punct de vedere moral, acestia se simt mai bine atunci cand stiu ca alegerea pe care au facut-o contribuie la protejarea mediului inconjurator si a resurselor, ceea ce nu putem spune despre blocurile vechi, care nu se pot alinia noilor reglementari europene", a mai spus Yitzhak Hagag.
 
 
Lipsa de predictibilitate si tensiunile politico-economice raman principalele provocari
Potrivit managerului Hagag Development Europe, principalele provocari pentru dezvoltatori sunt cele care afecteaza intregul mediu de afaceri, indiferent de industrie, respectiv: lipsa de predictibilitate, tensiunile politico-economice, decelerarea investitiilor straine si decizia anumitor companii de a-si restrange activitatile din teritoriu sau chiar de a le reloca catre alte zone din regiune, conflictul din tara vecina si toate implicatiile sale pe termen scurt, mediu si lung - de la inflatie, cresterea preturilor la energie, materii prime etc.
"Ne preocupa, totodata, relatia cu autoritatile - sau mai degraba lipsa ei, si eterna problema a PUG-ului, respectiv PUZ-urilor, care impiedica dezvoltarea intregului oras. Pentru ca ceea ce se intampla acum in Bucuresti nu afecteaza negativ doar dezvoltatorii, ci si industriile conexe, cum sunt constructorii sau alti furnizori de servicii si, implicit, piata muncii (unde nu se mai creeaza locuri de munca noi), bugetele locale si de stat (unde nu se mai colecteaza taxe si impozite), si, nu in ultimul rand, este afectat clientul final - adica populatia generala. Intr-un oras dens populat cum este Bucurestiul, unde stocul de locuinte vechi are cea mai mare pondere in numarul total de unitati locative si unde cererea pentru apartamente noi depaseste oferta, dezvoltarea de noi proiecte rezidentiale este vitala pentru mentinerea unui trai decent, in linie cu standardele actuale de viata", a subliniat Yitzhak Hagag.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter