RO EN
The cart is empty

Genesis Property finalizeaza remodelarea YUNITY Park, investitie de 50 milioane euro

Genesis Property, unul dintre cei mai importanti dezvoltatori de birouri de clasa A din Romania, va transforma, pana la sfarsitul acestui an, zona exterioara a parcului de business Novo Park, situat in zona de nord a Bucurestiului, in YUNITY Park, un concept nou de real estate, care va reaseza, intr-un spatiu unic, facilitati noi pentru tendintele de lucru si de viata urbana ale viitorului. Valoarea totala a investitiei va depasi 50 de milioane de euro. Cu o experienta de peste doua decenii in dezvoltarea si administrarea de cladiri de birouri clasa A ocupate exclusiv de multinationale de renume la nivel global, Genesis Property este o companie de top in domeniu si lider in furnizarea de servicii pentru ocupantii spatiilor, avand o echipa de peste 350 de specialisti. Portofoliul dezvoltatorului include, pe langa ansamblul Novo Park aflat in proces de reconfigurare, cladirile West Gate Business District, West Gate Studios si complexul de cazare Studio One, situate in incinta West Gate Business District. Din 2021, Genesis Property s-a angajat sa sustina initiativa UN Global Compact de responsabilitate corporativa si principiile sale in domeniile drepturilor omului, muncii, mediului si anticoruptie. Angajamentul companiei este de a obtine emisii nete de carbon zero pana in 2040 prin reutilizare, investitii in productia de energie regenerabila si management sustenabil al cladirilor.
Interviu cu Ioan Bejan, Director de Sustenabilitate in cadrul Genesis Property.
 
- Ce tendinte remarcati pe piata dezvoltarilor de cladiri de birouri in 2023? Cum evolueaza piata, din punct de vedere al cererii si preturilor?
- Ritmul pietei ramane unul scazut. Printre cauze, putem mentiona: scumpirea materialelor, criza fortei de munca, inflatia crescuta si ratele ridicate ale dobanzilor, intarzierile pe lanturile de aprovizionare, dificultatea eliberarii autorizatiilor si certificatelor de urbanism. Lipsa de predictibilitate la nivel geopolitic si macroeconomic vor avea o influenta reala asupra sectorului in continuare, in 2023. Este necesara anticiparea si adaptarea la nevoile in continua evolutie ale clientilor, partenerilor si angajatilor, la conditiile pietei, iar Genesis Property face asta, permanent. In acelasi timp, continuam planurile de investitii, in grafic.
Situatia actuala afecteaza companiile, in diferite grade, dar in zona noastra de clienti - cea de birouri de clasa A, efectele nu se simt atat de puternic. Clientii nostri sunt companii mari, cu care deja avem contracte semnate pe termen mediu si lung.
Pandemia a avut un impact semnificativ asupra modului in care oamenii lucreaza si utilizeaza spatiile de birouri. Piata de birouri din Romania a fost stabila in timpul pandemiei, cu rate de neocupare scazute si chirii in usoara crestere. Cu toate acestea, adoptarea lucrului la distanta si a modelelor de lucru hibride au condus si conduc la schimbari in cererea pentru spatii de birouri in viitor.
Cererea pentru spatii de birouri ar putea sa se indrepte spre solutii mai flexibile, cum ar fi spatiile de co-working sau birourile partajate. Companiile deja prioritizeaza spatiile de birouri de inalta calitate, bine proiectate, eficiente din punct de vedere energetic, care ofera un mediu de lucru unic pentru a atrage si pastra talentele.
 
 
- Ce provocari si oportunitati prevedeti pe piata dezvoltarilor de cladiri de birouri pe termen scurt, mediu si lung?
- Aceasta perioada aduce si situatii care pot fi exploatate spre avantajul oamenilor. Spre exemplu, nevoia de a mentine si dezvolta un echilibru intre viata personala si cea profesionala. Astfel, va continua sa creasca interesul pentru spatii de co-working si co-living, pe zona de birouri de clasa A. 
Tendintele pe piata muncii arata ca tot mai multi angajatori au inceput sa regandeasca modul de lucru, ca se pune mai mult accent pe starea de bine a angajatilor, ca bunastarea acestor angajati primeaza. Nevoia de a gasi un echilibru intre viata personala si cea profesionala ramane cautarea principala a momentului. Pentru noi, ramane un obiectiv primordial sa raspundem acestor tendinte, iar YUNITY Park este un proiect major care raspunde concret acestor abordari. 
Ramanem pozitivi cu privire la perspectivele pietei. Chiar daca situatia este in continua schimbare, de la an la an, sectorul imobiliar se adapteaza corespunzator pentru a raspunde noilor realitati. 2023 ramane, si in ultimul sau trimestru, un an de adaptare, cu schimbari in functie si de evolutia contextului macroeconomic si geopolitic. 
 
- Cum se resimt, in cadrul companiei, efectele majorarilor de preturi din constructii si ale dificultatilor din lanturile de aprovizionare?
- Parcurgem o perioada caracterizata de un nivel extrem de ridicat de incertitudine macroeconomica. Inflatia si ratele dobanzilor bancare raman ridicate, iar temerile legate de recesiune sunt in crestere.
Bineinteles ca situatia actuala afecteaza companiile, mediul de afaceri in general, in diferite grade, dar in zona noastra de clienti - cea de birouri de clasa A, efectele nu se fac simtite atat de puternic. Pe de o parte, clientii nostri sunt companii mari, care deja au contracte semnate pe termen mediu si lung. Pe de alta parte, investitiile noastre sunt axate pe cresterea nivelului de calitate si de flexibilitate al proprietatilor din portofoliu, ceea ce ne-a permis sa gestionam corespunzator riscurile generate de actualele incertitudini economice.

 
- Ce proiecte aveti in pregatire si in constructie? In ce stadiu sunt acestea si ce bugete de investitii implica?
- In 2022, am inceput transformarea parcului de business Novo Park, situat in zona de nord a Bucurestiului, in YUNITY Park, un concept nou de real estate, care va reaseza, intr-un spatiu unic, facilitati noi pentru tendintele de lucru si de viata urbana ale viitorului. Proiectul este prevazut sa fie finalizat in 2023. YUNITY Park este proiectat ca un campus dezvoltat in extensia biroului, care ofera suportul urban pentru experiente adaptate stilului de viata al oamenilor, atat pentru timpul petrecut la birou, cat si cel personal sau social. Investitia totala se ridica la 50 de milioane de euro.
Mai mult, toate cele sapte cladiri din YUNITY Park vor detine certificare IMMUNE Building Standard™ - Rezilient, cu 5 stele din 5, reflectand angajamentul Genesis Property pentru un mediu de lucru si de viata urbana sanatos.
 
- Referitor la dezvoltarile NZEB, ce impact au asupra preturilor si care sunt principalele caracteristici de sustenabilitate ale proiectelor Genesis?
- Odata cu recentele investitii in echipamente de ultima generatie pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor si in cele 1.080 de panouri fotovoltaice instalate pe 4.000 mp ale acoperisurilor acestora, YUNITY Park ajunge, in prezent, sa indeplineasca deja criteriile NZEB. Eficienta energetica si energia solara au devenit deja piloni principali ai noii strategii investitionale a Genesis Property. Inca din acest an, indeplinim criteriile NZEB, pas extrem de important ca, pana in 2030, toate cladirile din portofoliul companiei sa devina cladiri ZEB, cu zero emisii de carbon.
Politica de Sustenabilitate a Genesis Property, adoptata acum un an de catre conducerea grupului, a fost conceputa pe baza deciziei de integrare a celor 17 obiective de dezvoltare sustenabila in centrul strategiei sale investitionale si operationale, pentru a "raspunde astfel nevoilor prezentului fara a compromite capacitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi". ("Our Common Future", ONU - Comisia Brundland, 1987).
Genesis Property a decis, in 2021, sa devina prima companie imobiliara din Romania care sa se alature comunitatii selecte de aproape 22.000 de companii din intreaga lume care s-au angajat sa sustina cele 10 Principii ale UN Global Compact privind drepturile omului, munca, protectia mediului inconjurator si combaterea coruptiei. Prin aceasta decizie, compania s-a angajat sa ofere, in mod voluntar si transparent, informatii despre activitatile sale si evolutia acestora in timp, prin transmiterea si publicarea periodica a unui Raport de evolutie cu denumirea "Communication On Progress". Pana la finalul acestui an vom transmite cel de-al doilea raport, evidentiind astfel ca suntem pregatiti deja sa facem fata cerintelor si rigorilor care vor decurge din aplicarea noului cadru legislativ al UE privind raportarea sustenabilitatii, care va deveni obligatoriu de aplicat peste mai putin de 3 luni.
Genesis Property si-a asumat angajamentul de a reduce la zero emisiile de carbon pentru cladirile din portofoliu, pana in 2030, atat prin investitii semnificative in cresterea eficientei energetice si producerea energiei din surse regenerabile, cat si prin administrarea sustenabila a cladirilor si utilizarea eficienta a resurselor. 
In acest scop, am masurat emisiile de carbon din Domeniile 1 si 2, in conformitate cu Metodologia GHG Protocol, si am publicat primul Raport privind emisiile de gaze cu efect de sera. Recent, Genesis Property a devenit prima companie imobiliara din Romania care obtine aprobarea tintei sale de reducere a emisiilor de CO2 pana in 2030, din partea Science Based Targets initiative (SBTi), fiind validate astfel investitiile si actiunile incluse in Planul de Tranzitie Climatica al companiei. Anterior, Genesis FM, parte a Genesis Property, a devenit prima si singura companie de administrare a activelor imobiliare din tara noastra care a primit Certificatul de Inregistrare in prestigiosul sistem comunitar de management de mediu EMAS, lucru care evidentiaza o data in plus angajamentul, implicarea si contributia pe care grupul Genesis Property o aduce la protejarea mediului inconjurator.
 
 
- Ce obiective aveti pe termen mediu si lung pe piata din Romania?
- Ambitia noastra este aceea de a deveni un lider al sectorului de activitate in care actionam - imobiliar - in promovarea sustenabilitatii, dovedind astfel ca suntem o companie responsabila. Sustenabilitatea a devenit o prioritate in plan general, mai ales in contextul in care fondul de cladiri este cel mai mare consumator unic de energie din Europa. Aproape 40% din consumul de energie al Uniunii Europene si 36% din emisiile de carbon vin din zona de cladiri. Astfel, reducerea emisiilor de carbon din cladiri este esentiala. De aceea, prioritatea strategica a Genesis Property este reducerea emisiilor de carbon pentru intregul sau portofoliu de cladiri, intr-un ritm validat stiintific care sa contribuie la atingerea obiectivului convenit prin Acordul de la Paris - limitarea incalzirii globale la 1,5 grade Celsius fata de nivelurile pre-industriale, pana in 2050. Mai mult, ne propunem sa finalizam acest proces de decarbonizare cu 10 ani mai devreme fata de termenul adoptat prin Acordul Ecologic European (The Green Deal) de catre Comisia Europeana, si anume pana in 2040.
 
- Care sunt principalele dificultati si provocari pe care le intampinati in activitatea curenta?
- O tendinta ce va avea o tot mai mare importanta pentru activele comerciale este reprezentata de complexitatea problematicii sustenabilitatii si factorilor ESG, pusa in valoare in special de evolutia costurilor de operare, preturile energiei. Practic, vorbim despre potentiale dificultati de adaptare la noile cerinte, provocare, care se transforma, din nou, in oportunitate. Din ce in ce mai mult, chiriasii sunt tot mai atenti la aspecte ce tin de eficienta energetica, de impactul asupra mediului inconjurator, iar aceste criterii devin puncte esentiale in alegerea acestora.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter