RO EN
The cart is empty

GENESIS: 17% din angajati considera ca birourile lor nu sunt sigure pentru sanatate

Peste 65% dintre angajatii romani considera ca biroul lor este doar partial sigur pentru sanatate, iar 17,1% spun ca este prea putin sau chiar deloc sigur in contextul pandemiei, arata un sondaj initiat de Genesis Property in randul a 1.208 de angajati din toata tara in luna iunie. Numai 17,5% cred ca sediul companiei pentru care lucreaza este foarte sigur pentru sanatate. In acest context, angajatii vor mai multe masuri sanitare astfel incat cladirea unde lucreaza sa devina „sanatoasa” in perspectiva revenirii ample la birou.
Lucrul intr-un mediu neadecvat pentru sanatate nu numai ca prezinta riscuri din perspectiva raspandirii virusurilor si bacteriilor, dar influenteaza si modul in care angajatii isi desfasoara activitatea, precum si perceptia despre biroul lor. De la debutul pandemiei, angajatii care au lucrat intr-un birou „nesanatos” spun ca s-au confruntat uneori cu o reducere a capacitatii de concentrare (65,7%), au avut randament mai scazut (61,8%) si au resimtit inclusiv simptome precum dureri de cap (57,9%) sau somnolenta (45,8%).
Pentru aproape trei sferturi dintre respondentii la sondajul Genesis Property, o cladire sanatoasa protejeaza sanatatea oamenilor prin masuri sanitare complexe, iar peste doua treimi considera ca sanatatea unei cladiri tine in primul rand de sistemele de filtrare a aerului si apei.
„Covid-19 a schimbat nu doar modul in care angajatii isi percep biroul, ci si preocuparea lor privind sanatatea cladirii unde lucreaza. Ei sunt acum mult mai atenti la masurile sanitare din cladire, iar faptul ca doar 17,5% isi vad biroul ca fiind foarte sigur ne arata ca mai sunt multe de facut pentru cresterea imunitatii spatiilor interioare in care ne petrecem cea mai mare parte a timpului. Cei mai multi dintre ei considera esentiale dotari precum sisteme performante de filtrare a aerului si apei. Aceste sisteme fac parte dintr-un set complex de 135 de masuri prevazute de IMMUNE Building Standard™ pentru cladiri sanatoase”, spune Stefan Tudos, vicepresedinte in cadrul Genesis Property, responsabil de administrarea portofoliului de clienti.
Principalele elemente pentru sanatatea unei cladiri sunt ventilatia si calitatea aerului (84,9%), lumina naturala (80,1%), nivelul de temperatura (65,3%), nivelul de zgomot (63,7%) si cantitatea de praf din aer si de pe suprafete (60,7%). Majoritatea angajatilor considera ca e nevoie de mai multe masuri de siguranta si protectie ca sa se simta in siguranta in cladirea unde lucreaza, precum protocoale de reactie rapida si eficienta la situatii de urgenta (75,31%), instalarea unui sistem de filtrare a apei si aerului pentru a limita raspandirea virusurilor si bacteriilor (76,69%) si un certificat care sa ateste rezistenta cladirii la amenintari pentru sanatate (48,7%).
135 de masuri pentru cladiri sanatoase
In aprilie 2020, Genesis Property a initiat standardul IMMUNE™, un set coerent de masuri standardizate si sustinute stiintific, conceput si dezvoltat pentru a evalua si a certifica sanatatea spatiului fizic in mediul construit. IMMUNE Building Standard™ se bazeaza pe o investitie practica in Healthy by Design System (HbDS), format dintr-o retea de dispozitive si tehnologii, echipamente specializate, personal dedicat si facilitati noi, care promoveaza implementarea de reguli operationale si de sanatate in spatiile interioare ale cladirii unde oamenii interactioneaza.
Standardul propune 135 de masuri coerente prin care orice proprietar de cladiri de birouri sau angajator poate monitoriza si ajusta starea de sanatate a cladirii la un nivel sustenabil, oferind ocupantilor o experienta sanatoasa. In prezent exista mai multe cladiri de birouri si industriale din lume care au implementat masuri prevazute de standard si au obtinut certificarea pentru „cladiri sanatoase”, iar cladirea H3 din complexul de birouri West Gate Business District este prima din lume care a atins cel mai inalt nivel de certificare IMMUNE™.
Sondajul Genesis Property privind perceptia angajatilor despre sanatatea cladirilor a fost desfasurat in luna iunie 2021 prin platforma iVox, pe un esantion total de 1.208 de utilizatori de internet din toata tara. Aproape 50% dintre participanti sunt femei, circa 70% au varsta mai mare de 35 de ani, iar 43% au un venit net mai mare de 3000 de lei.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter