Dezvoltatorii speculativi vor disparea aproape in totalitate din Bucuresti in perioada urmatoare, numarul tranzactiilor imobiliare va continua sa scada, preturile locuintelor nu se vor modifica semnificativ, in timp ce oferta mai mica de apartamente se va compensa cu scaderea cererii, generata de inflatie, credite mai scumpe si insecuritate financiara a populatiei. Acestea sunt, in linii mari, reperele pietei imobiliare la finalul anului 2022 in viziunea lui Andrei Sarbu, fondator al Encore Capital Trust (ECT), companie de investitii imobiliare lansata in vara acestui an. Andrei Sarbu estimeaza o scadere de pana la 40% a ofertei de locuinte noi in Bucuresti, in urmatorii doi ani, ca efect al politicii restrictive de avizare din Capitala, insa investitorii sunt optimisti privind evolutia de ansamblu a pietei imobiliare, din perspectiva calitatii si eficientei energetice a locuintelor.
"Toata aceasta situatie creeaza un context de business favorabil pentru modelul nostru de afaceri si suntem optimisti privind investitiile in imobiliare si randamente, cel putin pe termen mediu", a declarat Andrei Sarbu (foto sus).
Encore Capital Trust are un portofoliu de 126 de apartamente in 8 proiecte din Bucuresti si are in plan sa-si creasca portofoliul, in continuare, inclusiv prin extinderea pe segmentul de birouri. Obiectivul managementului ECT este sa ajunga la un portofoliu evaluat la circa 70-100 milioane de euro in urmatorii 5 ani, din care o parte a proprietatilor vor fi generatoare de venituri.
"Piata imobiliara din Bucuresti se va schimba semnificativ in urmatorii ani, ca urmare a politicii municipalitatii de avizare, dar si in contextul in care noile proprietati vor fi nZEB, iar cele existente vor trebui adaptate standardelor nZEB. Calitatea proiectelor va creste si vor exista, in continuare, numeroase oportunitati. Capacitatea noastra de negociere, expertiza in a identifica cele mai potrivite investitii, dar si in a incheia parteneriate de finantare cu dezvoltatorii reprezinta argumentele principale care ne determina sa fim increzatori in evolutia companiei spre un portofoliu in valoare de 70-100 de milioane de euro in urmatorii 5 ani", a precizat Robert Butoi, CEO al Encore Capital Trust (foto dreapta).
Politica de investitii a ECT este concentrata pe sase linii de activitate, principalele fiind reprezentate de achizitionarea de unitati in proiecte aflate in stadii incipiente de dezvoltare pe segmentul rezidential, la un pret preferential, investitiile de tip mezanin, care presupun participarea cu capital la procesul de dezvoltare al unui proiect si valorificarea produsului finit, achizitionarea de active imobiliare cu scopul obtinerii unui randament lunar din exploatarea acestora si achizitiile de tip iBuyer pe piata rezidentiala secundara.
Printre planurile pe care managerii ECT le au pe piata imobiliara in perioada urmatoare se afla listarea la Bursa de Valori Bucuresti, dar si extinderea portofoliului cu proprietati si in alte orase, secundare.
Encore Capital Trust a fost fondata in vara acestui an de Andrei Sarbu, CEO la SVN Romania - cel mai mare vanzator de locuinte la nivel national -, si avocatul Cosmin Savu-Cristescu, cu afaceri si in sectorul rezidential. Din echipa de management a companiei fac parte si Bogdan Gubandru, director de investitii, Robert Butoi - CEO, Amalia Dirle (CFO), Victor Vremera - director de dezvoltare si achizitii si Elena-Diana Nedelcu - director juridic.
ECT beneficiaza si de un Advisory Board format din consultanti si economisti de succes, printre care Liviu Arnautu, fondator si partener al administratorului de active Atlas Asset Management, Adrian Codirlasu, vicepresedinte CFA Romania si conferentiar universitar DOFIN in cadrul ASE si Bogdan Belciu, co-fondator si partener al companiei de consultanta Valorem Business Advisors.